Valeriu Şuhan, despre poliţiştii din Vâlcea: Cu cât pedeapsa vine mai târziu, cu atât efectul e mai redus

Valeriu Şuhan, fost ofiţer de Poliţie judiciară, a comentat, pentru MEDIAFAX, cazul poliţiştilor agresaţi în Vâlcea, afirmând că ancheta abia acum începe, odată cu identificarea autorilor, iar tratarea superficială a cazului poate duce la probleme majore în societate.

2630 afișări
Imaginea articolului Valeriu Şuhan, despre poliţiştii din Vâlcea: Cu cât pedeapsa vine mai târziu, cu atât efectul e mai redus

Valeriu Şuhan, despre poliţiştii din Vâlcea: Cu cât pedeapsa vine mai târziu, cu atât efectul e mai redus

"Dramatismul împrejurării este potenţat şi de faptul că agenţii au tras asupra urmăriţilor, nouă focuri de armă. Un caz de "fapt divers" ar zice unii. Coroborând însă această situaţie concretă cu cazurile pădurarilor ucişi de către hoţii de lemne, cele ale medicilor agresaţi cu ocazia deplasărilor în teren ori chiar în spitale, eu cel puţin, aş trage concluzia că ne paşte un mare pericol cu efecte dintre cele mai grave pentru societate, anume acela al disoluţiei autorităţii de stat. Din conţinutul ştirii mai rezultă că la "faţa locului" s-a deplasat un procuror de la un Parchet local, însoţit de mai mulţi poliţişti iar autorii au fost identificaţi. S-a recuperat şi arma care îi căzuse unuia dintre agenţi în timpul bătăii. Bun, ai zice că e ok, făptaşii prinşi, arma recuperată. În opinia mea însă, acest rezultat este doar începutul a ceea ce ar trebui să însemne manifestarea concretă a misiunii constituţionale a Statului prin reprezentanţii săi, ministru, şeful Poliţiei, de a asigura ordinea şi liniştea publică, siguranţa cetăţeanului, apărarea ordinii de drept în general. Mă tem însă că autorităţile respective consideră în mod cu totul nejustificat, uşuratic chiar, că misiunea lor s-a încheiat", spune, pentru MEDIAFAX, Valeriu Şuhan, fost ofiţer de Poliţie judiciară.

"Îmi permit să spun că aceasta este o greşeală impardobabilă, un act de lipsă de responsabilitate faţă de societate şi valorile sale consfinţite prin Constituţie şi legi speciale. Ultrajul acesta asupra celor, atenţie, doi agenţi, nu este nici pe departe consecinţa unui stări de emoţie consecutivă ori concomitentă unui conflict spontan. El este urnarea evidentă a unei stări de spirit, a unei atitudini suficient de răspândită, ca să genereze în mentalul colectiv atitudinea agresivă paroxistic faţă de personificarea autorităţii statului, laolaltă cu lipsa de percepţie a consecinţelor grave a unei asemenea atitudini", mai spune Valeriu Şuhan.

Fostul ofiţer de Poliţie judiciară afirmă că ancheta nu s-a încheiat odată cu identificarea autorilor, ci abia acum începe, neglijenţa putând să ducă la situaţii critice.

"Interesant ar fi de analizat din perspectivă psiho-sociologică astfel de manifestări, concluziile fiind de un real folos pentru găsirea măsurilor preventive potrivite. Pentru atingerea acestui scop însă, e nevoie de cunoaştere, iar aceasta presupune implicare profesională la înalte cote de profesionalism. La această oră, când probabil, Ministerul de Interne se declară mulţumit că a i-a prins pe făptaşi şi a mai recuperat şi arma, satul respectiv, ar trebui să fie plin de forţe de ordine şi în special de investigatori care să adâncească cercetătile, să le diversifice, pentru a contura tot contextul situaţiei operative de-acolo. Agresorii ăia n-au acţionat pentru că le-a luat Dumnezeu minţile, ci pentru că au avut reprezentarea că acolo, în arealul lor ( şi nu numai ) sunt ei înşişi Dumnezei şi nu au a da socoteală nimănui. Păstrând proporţiile, aşa au apărut mare parte din aşa-zisele clanuri interlope.

Din neglijenţă... Ar mai fi o chestiune, celeritatea judecării unor astfel de infracţiuni cu consecinţa sa firească, pedeapsa. Cu cât pedeapsa vine mai târziu, cu atât efectul său social este mai redus. Atât în ceea ce-l priveşte pe făptuitor, cât şi în ceea ce priveşte percepţia unui stat puternic, drept şi civilizat. E, uite asta ar putea fi un subiect de dezbatere electorală între pretendenţii la mâna noastră de alegători, ce au domniile lor în vedere pentru a garanta cu adevărat ordinea şi liniştea publică, apărarea proprietăţii, a vieţii şi integrităţii fizice a cetăţenilor ? Doar, prezidează Consiliul Suprem de Apărare a Ţării !", a mai afirmat Şuhan, pentru MEDIAFAX.

Doi poliţişti au fost agresaţi în timpul nopţii de marţi spre miercuri, după ce au urmărit un şofer fugar, în localitatea Călina, judeţul Vâlcea, iar pentru a-l opri au tras nouă focuri de armă. În timpul disputei, arma unui dintre agenţi a căzut. Sindicatul Europol a anunţat că cei doi poliţişti au fost deposedaţi de arme, ameninţaţi cu pistolul şi sechestraţi. Doi dintre agresorii poliţiştilor au fost prinşi în Slatina.

Taguri:
politie,
suhan,

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici