Video VIDEO | "Înfloreşte Mureşul", cucerit de "Rusalii". Milioane de fluturi care trăiesc doar o zi sau două fac spectacol deasupra râului

Milioane de fluturi care trăiesc doar o zi sau două oferă un spectacol unic deasupra râului Mureş, în judeţul Arad. Localnicii admiră priveliştea, iar pescarii strâng cât de mulţi fluturi pentru a-i folosi ca momeală tot anul.

1038 afișări

Biologul Gabriel Herlo, din cadrul Parcului Natural Lunca Mureşului, spune că ”Palingenia longicauda” poate fi văzută doar în perioada Rusaliilor.

"Este specia care trăieşte în mâl, timp de trei-patru ani, după care iese la suprafaţă timp de o zi, două, în acest timp se împerechează şi apoi în final moare după maximum două zile de a activitate ca adult", explică Gabriel Herlo.

Biologul susţine că "Palingenia longicauda" este o specie preferată a peştilor, motiv pentru care pescarii ştiu în acest moment că nu mai are rost să pescuiască, pentru că nu vor prinde nimic.

Fluturii apar doar o dată pe an, după Rusalii, astfel că popular sunt denumiţi chiar "Rusalii", iar specialiştii spun că în această perioadă "înfloreşte Mureşul".

Apariţia lor pe suprafaţa apei oferă un tablou de neuitat, localnicii oprindu-se să admire priveliştea. De asemenea, pescarii strâng cât de mulţi fluturi pentru a-i folosi ca momeală tot anul.

"Numai acum se găsesc, acum e sezonul lor, e mâncarea preferată a peştilor. Trăiesc o zi şi după aia mor. Pregătim meniuri pentru peşti pentru tot anul, profităm că acum înfloreşte Mureşul, cum se spune, ne pregătim momeala pentru tot anul", a declarat un pescar, care, cu ajutorul unei plase, încerca să prindă cât mai mulţi fluturi.

Pe piaţă, un păhărel cu momeală costă 10 lei, spun pescarii.

"Pescuim fluturii şi îi ducem acasă şi îi băgăm în congelator să avem tot anul. Numai de Rusalii apar, două-trei zile, apoi pauză. Trăiesc doar o zi, se formează în pământul de sub apă, zboară şi fiecare trăieşte câte o zi, sunt o foarte bună momeală", spune unul dintre pescari.

Un altul povesteşte că fluturii au o legendă: "Legenda spune că ar fi sufletele celor care nu au reuşit să fie împreună în viaţa reală şi reuşesc aşa să se întâlnească, dar doar pentru o singură zi"

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici