Video Violeta Alexandru, apel către români să nu mai lucreze la negru. Anunţ despre plăţile către românii în şomaj tehnic/ Situaţii semnalate de angajaţi chemaţi la muncă, după suspendarea activităţii

  • Ministrul Muncii Violeta Alexandru a anunţat că astăzi şi luni vor fi făcute toate plăţile pentru şomajul tehnic.
  • Violeta Alexandru: O primă parte din plati a fost facuta la cateva zile dupa inceputul lunii aprilie. Imediat ce s-a facut rectificarea bugetara toate dosarele care au fost prelucrate au fost finalizate si plata s-a facut chiar in cursul zilei de astazi. Imi pare rau ca nu am reusit sa platim mai devreme. E o situatie cu caracter exceptional.
  • Ministrul a spus că au fost semnalate cazuri de solicitare de şomaj tehnic pentru angajaţi, dar acestora li s-a cerut să vină la muncă
  • Apel al ministrului să fie semnalate încălcările la Direcţiile de muncă şi un altul să nu se lucreze la negru
4902 afișări

Ministrul Muncii, Violeta Alexandru, atrage atenţia angajatorilor care folosesc angajaţii trimişi în şomaj tehnic: „Suspendare înseamnă că angajatul rămâne într-un alt spaţiu decât spaţiul de muncă şi nu i se dau sarcini”.

Violeta Alexandru a declarat, vineri, că sunt situaţii în care angajatorii au cerut angajaţilor trimişi în şomaj tehnic să desfăşoare activitate, lucru care contravine legii, iar ministrul le cere angajaţilor ca dacă sunt într-o astfel de situaţie să sesizeze Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM).

„În unele situaţii angajatorii au cerut angajaţilor să vină la muncă. Încurajăm pe cei care au trăit o asemenea situaţie să se adreseze Inspectoratelor Teritoriale de Muncă şi să sesizeze dacă acest lucru s-a întâmplat. Eu ştiu că trecem printr-o perioadă dificilă, dar trebuie să respectăm cu toţii legea şi trebuie să recunoaştem asumat faptul că atunci când depui o cerere cu respectarea cadrului legal şi anume cu suspendarea temporară a contractelor de muncă. Suspendare înseamnă că angajatul rămâne la domiciliu, rămâne într-un alt spaţiu decât spaţiul de muncă sau nu i se dau sarcini de făcut în această perioadă, angajatorul asumând acest lucru prin solicitarea adresată în vederea obţinerii fondurilor guvernamentale”, a spus Alexandru.

Ministrul Muncii a cerut ITM-urilor din ţară să urmărească astfel de situaţii.

„Am cerut ITM-urilor să urmărească în ce măsură există sesizări din partea angajaţilor cărora li s-a cerut să desfăşoare activităţi deşi erau în şomaj tehnic”, a mai spus Violeta Alexandru.

Aceasta a precizat că nu vrea să creez o situaţie conflictuală între angajaţi şi angajatori, însă spune că decizia Guvernului Orban de a susţine şomajul tehnic a fost făcută tocmai pentru ca angajatorii să nu îşi piardă angajaţii, adică să nu fie întrerupte definitiv contractele de muncă.

 

Declaraţii complete ale oficialilor de la Muncă. Ministrul Violeta Alexandru;

- Am vrut sa venim sprijinul problemei econimiei prin somajul tehnic. A fost un demers in premieră si pentru cei care au depus cereri, dar si pentru MM. Stiu ca au fost perioade in care aplicantii au avut nevoie de sprijin. Stiu ca au fost nevoie de clarificari. A trebuit sa luam decizii rapid. Ne invata aceasta experienta foarte multe. As vrea sa asigur ca facem continue imbunatatiri. Aceasta perioada prin care am trecut ne ajuta sa ne pregatim pentru orice situatie de criza, situatie limita prin care Romania trece.

Este important sa internalizam in interiorul insitutiilor experitiza. Fara sa pot compara, as spune totusi ca evaluarea mea imi arata ca Romania a reusit sa gestioneze programul pe care guvernul Orban l-a gandit intr-un mod eficient. Am putut sa constat faptul ca de la luarea deciiei pana la platile efective Romania a resuit sa grstioneze o masura de criza in mod eficient.

 - Experienta Romaniei e discutata si analizata ca o experienta practica si eficienta in gestionarea acestui proces. Peste 600.000 de romani angajati au fost sprijiniti prin somaj tehnic. Dupa eliminarea dublurilor, peste 50.000 de profesionisti (pfa, intreprinderi familiale, contracte depturi de autor) au fost beneficiari. Ne bucuram pentru fiecare om

O primă parte din plati a fost facuta la cateva zile dupa inceputul lunii aprilie. Imediat ce s-a facut rectificarea bugetara toate dosarele care au fost prelucrate au fost finalizate si plata s-a facut chiar in cursul zilei de astazi. Imi pare rau ca nu am reusit sa platim mai devreme. E o situatie cu caracter exceptional.

 - Ne-am uitat la gradul de conformare a solicitantilor. Am cerut o estimare pentru a putea vedea daca sunt necesare masuri de verificare. Peste 60% din solicitarile primite imi arata un grad satisfacator de conformare in aceasta conditie. S-a comunicat mult cu solicitantii. Am incredere ca in a doua etapa gradul de conformare va fi mult mai mare.

- Chiar daca nu se fac verificari cele doua entitati au avut nevoie sa faca verificari minimale. A fost necesar dialogul pe care l-am facut cu angajatorii. Sunt convinsa ca folosind platforma pntru depunerea de solicitari si noua etapa de depunere a cererilor va fi mai rapide. Incurajam folosirea aplicatiei pentru eficientizarea procesului.

 - Verificarile au fost facute si in sprijinul celor care au depus cereri. Se vor face verificari ulterior de catre institutiile statului. Aceasta etapa de verificare va fi utila celorlalte institutii. Ne asteptam ca la inceputul lunii mai acest proces sa fie mult mai simplu.

- Avem semnale de situatii in care desi au delarat susupendare temporara activitatii  in unele situatii angajatorii au cerut angajatilor sa vina la munca. Incurajam pe cei care au trait aceasta situatie sa sezize autoritatile. Trebuie sa respectam cu totii legea.

- S-a muncit in echipa. Ultimele plati se vor efectua luni dimineata. Tot acest proces de efectuare a platilor din resurse interne va arata determinarea noastra de a trata aceasta masura cu toata seriozitatea. Dincolo de cifre e vorba de viata fiecarui om din cei peste 600.000 care au solicitat fonduri din somaj tehnic.

 

Preşedintele Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă, Victor Picu:

- Sunt multumit sa va anunt ca toate aplicatiile pentru somaj tehnic s-au verificat sia u fost procesate pana azi. Peste 90% din ele au fost platite. Solicitarile au fost de la filme din toate domeniile, dar mai ales din Horeca. Agentia municipala pentru ocuparea fortei de munca sin Bucuresti a fosr agentia care a primit cele mai multe solicitari. Doresc sa  asiguram ca facem toate erforturile ca dosarele sa fie prelucrate in cel mai scurt timp. Doresc sa reaminesc ca ANOFM a pus la dispozitie un call center cu numar unic. Intelegem ca oamenii au nevoie de noi.

 

Secretarul de stat Alin Ignat:

 - Sunt in masura sa va fac cateva precizari. Dintr-un total de cereri depuse cotrect avem un total de 52.000 de solicitari. In privinta beneficiarilor cu contracte de activitate sportiva, documentele de plata sunt pregatite. A fost nevoie de unele proceduri dpdv financiar, bugetar si aceste proceduri vor fi indeplinite. Vom face plata in cel mai scurt timp. Cele mai multe cereri sunt depuse in Bucuresti, peste 9400 de cereri.

 - Termenul pentru alti profesionisti se prelungeste cu 5 zile lucratoare. Cat mai multi dintre potentialii benficiari sa poata sa beneficieze de sprijinul guvernului. O alta nouatat este introducerea unei noi categorii - avocatii. Termenul peste aceasta categorie e de 10 zile. In cazul celor cu conventii indiviuale de munca, procedura s-a modificat. Vor depune cooperatiile solicitarile pentru beneficiari. Persoanele fizice independente beneficiaza de aceste masuri. Incurajez aceste persoane sa depuna solicitari pentru a obtine indemnizatiile de sprijin. Ordinele de ministru au fost semnate de doamna ministru si au plecat spre Monitorul Oficial.

 

Ministrul Muncii Violeta Alexandru, la final:

- Peste 600.000 de persoane au primit concret proba faptului ca guvernul Orban stie ca trec printr-o perioada afectata. Primele plati s-au facut prin resurse interne. Iar azi se ajunge la peste 90% din totalull platilor. Pentru cea de-a dua etapa vom fi mai rapizi. Profit de ocazie sa transmit 2 mesaje. Le solicit romanilor sa nu mai lucreze la negru, sa lucreze sub forme legale. Orice activitate trebuie desfasurata in baza unei forme legale de munca. Statul este aici pentru a ajuta. Pentru ce care nu reusesc sa isi gaseasca de munca, exista o forma de ajutor, si anume somajul clasic. Fac un apel ca cei care dintr-un motiv sau altul nu au lucrat pana acum sa o faca.

- Am cerut Inspectiei Muncii sa isi regandeasca planul de control si sa gasim toate caile posibile, fara abuzuri, prin care sa ne asiguram ca se lucreaza cu forme legale. Pentru angajatori - Intrarea banilor in conturi insea,na sa platiti in 3 zile. In lege e clar stipulat acest termen. Va rog sa il respectati! Banii trimis de guvern trebuie ajunsi la oameni in termen de 3 zile.

- Insist pe faptul ca intr-o companie trebuie sa se lucreze in echipa. Angajatorul nu e dusmanul angajatului. Cele doua parti trebuie sa lucreze impreuna. Trebuie sa invatam sa folosim institutiile publice. Revenirea in economie se face numai in masura in care cele doua parti se regasesc impreuna in activitate. Lucram la un pla de revenire impreuna. Lucram si vom dezbate impreuna. Lucram la un set de propuneri care sa ii sprijine pe angajatori si pe angajati. Evaluarile noastre ne arata ca vor fi schimbari pe aceasta piata a muncii.

- Sunt convinsa ca orice angajator isi doreste eficienta. Ne asteptam la schimbari si vom fi pregatiti sa venim cu masuri care sa se itnalnasca cu aceste masuri. Ne tinem serios de treaba. Stiu ca e important sa vedeti o schimbare in a doua etapa. Prima etapa a fost o etapa de pionierat. Va mutumim pentru toate semnalele! Cu ajutorul dumneavoastra ne imbunatatim in fiecare zi.

Ministrul Muncii, Violeta Alexandru, a anunţat, pe Facebook, că vineri vor fi procesate ultimele plăţi pentru şomajul tehnic aferente lunii martie. Aceasta a anunţat că vor rămâne pentru luni trei zone din ţară, unde este nevoie de verificări suplimentare.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici