Vişinescu, către judecătoare: De ce nu e nimeni de la Penitenciare aici? N-am făcut de capul meu

Fostul comandant al închisorii Râmnicu Sărat Alexandru Vişinescu a intrat, miercuri, într-un dialog cu judecătorul dosarului său şi a întrebat de ce la proces nu este audiat şi un reprezentant al Direcţiei Penitenciarelor, în condiţiile în care el a urmat ordinele şefilor acestei instituţii.

1810 afișări
Imaginea articolului Vişinescu, către judecătoare: De ce nu e nimeni de la Penitenciare aici? N-am făcut de capul meu

Vişinescu, către judecătoare: De ce nu e nimeni de la Penitenciare aici? N-am făcut de capul meu (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)

Alexandru Vişinescu a fost întrebat de judecătoarea Carmen Veronica Găina dacă este de acord să dea o declaraţie în dosarul în care este judecat pentru infracţiuni contra umanităţii, cu precizarea că orice spune poate fi folosit împotriva lui, potrivit legii.

Vişinescu a răspuns că nu este apt pentru asta la termenul de miercuri, din cauza stării de sănătate, însă, de principiu, este de acord să dea o declaraţie. Cu aceeaşi ocazie, el a ţinut să o întrebe pe judecătoare de ce în sală sunt doar persoane care dau declaraţii împotriva lui şi niciuna dintre cele solicitate de el, respectivi martori sau reprezentanţi ai Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor (ANP).

În acest context, între Vişinescu şi judecătoare a început un dialog, în care magistratul a încercat mai întâi să explice că ANP este parte în cauză, însă reprezentanţii instituţiei nu pot fi obligaţi să se prezinte la proces.

În replică, Alexandru Vişinescu a insistat să arate că la proces sunt prezente doar persoane "contra" lui. "Toţi sunt împotriva mea. Niciunul nu e cu mine. De ce nu chemaţi pe nimeni în favoarea mea? Chemaţi-l pe Nicu Dumitriu", i-a cerut, pe ton ridicat, Vişinescu judecătorului.

La momentul solicitării lui Vişinescu, grefierul de şedinţă a anunţat-o pe judecătoare că la dosarul cauzei s-a întors, de la ofiţerul delegat, mandatul de aducere emis pe numele martorului Nicu Dumitriu, cu menţiunea "imposibilitate de efectuare". Magistratul a dat citire acestui document şi a arătat că martorul solicitat cu insistenţă de Vişinescu a fost găsit, dar se deplasează cu mare greutate, fiind şi sub tratament medical intensiv. Astfel, ofiţerul care trebuia să-l aducă pe Nicu Dumitriu a constatat că nu poate executa mandatul emis de judecător.

Alexandru Vişinescu a insistat în continuare, pe ton ridicat, să fie adus la proces Nicu Dumitriu, gardian căruia el i-a fost comandant şi care ar fi fost pe tură în noaptea în care a murit Ion Mihalache.

"Este gardianul care a fost pe tură în noaptea în care a murit Mihalache. Ar spulbera... De ce nu-l aduceţi? El a fost acolo, o să vedeţi că n-am împuns pe nimeni cu cuţitul", a spus Vişinescu, referindu-se la o declaraţie făcută de un martor la termenul anterior, potrivit căreia comandantul penitenciarului ar fi înfipt o baionetă în inima fostului ministru Ion Mihalache, pentru a se asigura că acesta a murit.

Judecătorul i-a explicat lui Vişinescu, citind din acelaşi proces verbal al mandatului de aducere, că Dumitriu ar fi dat şi o foarte scurtă declaraţie poliţistului, în care arăta că nu ştie nimic despre acuzaţiile ce i se aduc lui Vişinescu.

În continuare, Vişinescu i-a spus judecătorului că "toată arhiva Râmnicului e la penitenciar, la Jilava, în depozit, se poate vedea tot acolo".

"Nu văd pe nimeni de la Direcţia Penitenciarelor, să vină cineva şi de la ei. De ce nu vine? Din ordinul lor am făcut, nu de capul meu", a încheiat el.

Procurorii Parchetului Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie l-au trimis în judecată pe Alexandru Vişinescu pentru infracţiuni contra umanităţii, în dosarul având ca obiect sesizarea formulată de Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER). Procesul lui Alexandru Vişinescu a început în 24 septembrie 2014.

Potrivit rechizitoriului procurorilor, în perioada 1956-1963, Alexandru Vişinescu, în calitate de comandant al Penitenciarului Râmnicu Sărat, "a săvârşit acţiuni şi inacţiuni sistematice care au avut ca rezultat persecutarea colectivităţii reprezentată de deţinuţii politici încarceraţi în acest penitenciar, prin privare de drepturi fundamentale ale omului sau prin restrângerea gravă a exercitării acestora, pe motive de ordin politic".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici