"Vize pentru afganii care au colaborat cu România în Afganistan". Petiţia a strâns peste 22.000 de semnături

O petiţie care militează pentru acordarea de vize afganilor care au colaborat cu România în Afganistan a strâns peste 22.000 de semnături. Demersul este iniţiat de asociaţia Declic, iar documentul a fost trimis Consiliului Suprem de Apărare a Ţării.

3072 afișări
Imaginea articolului "Vize pentru afganii care au colaborat cu România în Afganistan". Petiţia a strâns peste 22.000 de semnături

"Vize pentru afganii care au colaborat cu România în Afganistan". Petiţie a strâns peste 22.000 de semnături

Potrivit unui comunicat de presă, Comunitatea Declic a trimis Consiliului Suprem de Apărare a Ţării peste 22.000 de semnături ale cetăţenilor care solicită ca statul român să elibereze vize pentru cetăţenii afgani care au colaborat cu România şi NATO în cei aproape 20 de ani de prezenţă militară în Afganistan, precum şi pentru familiile acestora şi pentru alte categorii vulnerabile.

Petiţia, iniţiată de Comunitatea Declic, a fost trimisă CSAT şi Ministerului de Externe.

„România este datoare să îi protejeze pe traducătorii, jurnaliştii, reprezentanţii ONG-urilor şi pe toate categoriile vulnerabile din Afganistan. De asemenea, România trebuie să acorde vize pentru cetăţenii afgani expuşi violenţei talibanilor: activişti şi activiste pentru drepturile omului, jurnalişti, magistraţi, profesori şi profesoare, studenţi”, se arată în petiţie.

Cetăţenii semnatari ai petiţiei susţin că România trebuie să acorde vize pentru cetăţenii afgani expuşi violenţei talibanilor: activişti pentru drepturile omului, jurnalişti, magistraţi, profesori şi studenţi. În plus, textul petiţiei cuprinde şi solicitarea clară către autorităţi de a trimite aeronave care să ajute la evacuarea din Afganistan a civililor care încearcă disperaţi să plece, înainte de a fi ucişi.

„Decizia trebuie luată de îndată. România nu poate rămâne datoare tuturor acelor oameni care şi-au pus viaţa în pericol în cei 20 de ani de război, în misiuni cot la cot cu militarii români. Înţelegem temerile din rândul societăţii şi riscurile unei decizii insuficient documentate, dar, în acelaşi timp, avem încredere că instituţiile de forţă ale statului, menite să ne protejeze pe noi toţi, îşi vor face datoria şi îşi vor dovedi utilitatea în acest caz”, a declarat Cătălina Hopârteanu, reprezentant Declic.

Consiliul Suprem de Apărare a Ţării se reuneşte miercuri la Palatul Cotroceni pentru a dezbate criza din Afganistan.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici