Video Vremea rea a făcut RAVAGII în Capitală | Străzi şi subsoluri inundate. Bilanţul intervenţiilor ISU

O furtună de aproximativ două ore, cu descărcări electrice, grindină şi vât puternic a făcut ravagii, vineri, în mai multe zone ale Bucureştiului, dar şi în judeţul Ilfov. Pompierii au intervenit pentru a evacua apa din case, subsoluri şi de pe unele străzi.

8188 afișări

UPDATE 21:35: Zeci de localităţi din 20 de judeţe din ţară au fost afectate de inundaţiile de vineri, în peste 200 de locaţii din Bucureşti şi din judeţul Ilfov pompierii intervenind să evacueze apa.

Potrivit Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU), în urma instabilităţii atmosferice şi cantităţilor mari de apă căzute în ultimele ore, au fost înregistrate efecte în peste 40 localităţi din 20 judeţe, respectiv Argeş, Bacău, Bistriţa-Năsăud, Brăila, Botoşani, Buzău, Cluj, Dâmboviţa, Giurgiu, Iaşi, Ilfov, Mureş, Neamţ, Satu Mare, Sălaj, Tulcea, Timiş, Vâlcea, Vrancea şi Vaslui, dar şi în municipiul Bucureşti.

Cele mai semnificative situaţii de urgenţă s-au înregistrat în zona Bucureşti-Ilfov şi în judeţul Botoşani.

Pompierii bucureşteni au intervenit pentru evacuarea apei în 106 locaţii din Bucureşti şi în 134 locaţii din judeţul Ilfov. În continuare sunt apeluri care semnalează acumulări de apă în gospodării, dar şi zone publice. În urma unei ruperi de nori, în localitatea Bozieni din judeţul Botoşani, s-a produs o viitură care a inundat mai multe locuinţe. Preventiv, două femei şi un copil au fost evacuaţi din gospodărie pentru scurt timp. Aceştia au revenit în locuinţe imediat după trecerea viiturii”, au spus reprezentanţii IGSU.

Potrivit sursei citate, apa este în retragere, însă pompierii acţionează cu motopompele pentru evacuarea apei din curţi şi înlăturarea aluviunilor aduse de inundaţii.

De asemenea, în judeţul Cluj s-a produs o avarie la magistrala de apă dintre localităţile Cluj Napoca şi Dej, în dreptul localităţii Fundătura. Autorităţile locale fac în acest moment o evaluare a situaţiei, iar în funcţie de necesităţile de asigurare a apei pentru populaţie, echipajele ISU sunt în măsură să realizeze mai multe transporturi de apă menajeră şi să pună în funcţiune instalaţii pentru potabilizarea acesteia.

UPDATE 19:20: ApaNova informează că vineri, în urma ploii torenţiale din Capitală, cantitatea de apă acumulată în unele cartiere bucureştene a fost una uriaşă, iar astfel de ploi apar o dată la 50 sau chiar 100 de ani, precum cea din cartierul Pantelimon.

Compania arată că în numai 30 de minute, în cartierul Pantelimon s-au acumulat 50 de litri/mp, iar în ceea ce priveşte intensitatea, aceasta corespunde unor ploi cu probabilitatea de apariţie de una la 100 de ani.

Totodată, o ploaie precum cea din Colentina apare o dată la 50 de ani.

UPDATE 17:30: ANM a revenit şi a prelungit codul portocaliu de ploi cu câteva ore, acesta fiind valabil până la ora 19:30.

UPDATE 17:10: Pompierii intervin, la ora transmiterii ştirii, pentru a evacua apa din case, subsoluri şi de pe unele străzi din Bucureşti şi din Ilfov, acumulată în urma ploii, anunţă ISU Bucureşti-Ilfov.

Pompierii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Bucureşti-Ilfov intervin pentru a elimina apa acumulată în subsoluri, case, dar şi pe străzile din zona Grădinii Zoologice, pe strada Erou Iancu Nicolae, dar şi pe strada Maşina cu Pâine.

Potrivit ISU, echipajele intervin cu motopompe remorcabile şi transportabile.

Şi în localitatea Pantelimon din Ilfov se acţionează pentru eliminarea apei de pe strada Brânduşelor şi strada Anton Pann. Tot în localitatea Pantelimon, strada Biruinţei este inundată.

 

Meteorologii au emis cod portocaliu de ploi pentru Capitală valabil vineri, până la ora 17:30, informează Administraţia Naţională de Meteorologie. Se vor semnala descărcări electrice, grindină şi intensificări ale vântului.

UPDATE 16:59: Administraţia Naţională de Meteorologie a prelungit avertizarea şi a emis cod portocaliu de ploi în Bucureşti, valabil până la ora 17:30.

Potrivit meteorologilor, se vor semnala averse torenţiale, mai ales în estul oraşului, ce vor cumula 20...35 l/mp, frecvente descărcări electrice, grindină de mici dimensiuni, intensificări ale vântului

Administraţia Naţională de Meteorologie anunţă că a fost emis cod galben de ploi pentru vineri, până la ora 17:00.

Potivit meteorologilor, se vor semnala averse ce vor cumula 15...20 l/mp, izolat 25 l/mp, intensificări ale vântului, vijelie, frecvente descărcări electrice şi grindină de mici dimensiuni.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici