Zece judeţe afectate de inundaţii şi furtuni - VIDEO

Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă a anunţat marţi că 32 de localităţi din zece judeţe ale ţării au fost afectate de inundaţii şi furtuni în ultimele două zile, fiind afectate terenuri agricole, instituţii publice, drumuri, poduri, porţiuni de cale ferată şi gospodării.

206 afișări
Imaginea articolului Zece judeţe afectate de inundaţii şi furtuni - VIDEO

Zece judeţe afectate de inundaţii şi furtuni (Imagine: Ioan Tasi/Mediafax Foto)

Fenomenele meteorologice din ultimele două zile au afectat locuinţe, curţi, gospodării, instituţii publice, firme, terenuri agricole, străzi, un drum european, două naţionale, un drum judeţean, porţiuni de cale ferată, poduri, podeţe şi punţi din 32 de localităţi de pe raza a zece judeţe (Alba, Arad, Bihor, Cluj, Mehedinţi, Mureş, Neamţ, Sălaj, Suceava şi Timiş).

Judeţul Alba

Concret, în judeţul Alba, în urma furtunii puternice din Alba Iulia, au fost inundate şapte instituţii publice, 60 de străzi, subsolurile, curţile şi pivniţele a peste 110 imobile, trei acoperişuri au fost deteriorate, iar mai mulţi copaci au căzut pe maşini.

Judeţul Arad

În judeţul Arad au fost afectate şase cartiere din municipiu, trei oraşe (Ineu, Pâncota şi Chişineu-Criş), precum şi comunele Şicula şi Zărand, echipaje ale IJSU Arad, ale serviciilor voluntare pentru situaţii de urgenţă şi ale comitetelor locale pentru situaţii de urgenţă intervenind pentru evacuarea apei din 40 de case, 42 pivniţe, curţi şi gospodării, patru hale industriale, precum şi pentru decolmatarea şanţurilor de scurgere.

Judeţul Bihor

Pericolul de inundaţii de pe Crişul Repede, din judeţul Bihor, a dus la evacuarea preventivă a 280 de persoane din localitatea Bălnaca, acestea fiind cazate la căminul cultural şi şcoala din localitate. Totodată, 15 turişti care aveau amplasate corturile în zona peşterii Ungurului au fost sfătuiţi de serviciile de intervenţie să se mute într-o zonă mai înaltă. Odată cu revărsarea apelor au fost inundate 16 hectare de teren agricol şi fâneţe din Vadu Crişului şi Groşi, iar DJ 108I din localitatea Lorău a fost inundat pe aproximativ 500 de metri.

La această oră apele sunt în retragere, în Bihor, pericolul unor noi inundaţii fiind redus, iar cele 280 de persoane evacuate preventiv s-au întors la casele lor.

Judeţul Cluj

În judeţul Cluj, trei persoane au fost surprinse de ape la cariera Morlaca din comuna Poieni. Două dintre acestea au fost recuperate de pompieri în siguranţă, una fiind dusă de curenţii puternici. De asemenea, angajaţi ai primăriei Poieni au salvat trei copii rămaşi izolaţi pe un pod la cariera Poieni.

În urma ieşirii râurilor din matcă au fost afectate 250 de locuinţe, precum şi cinci poduri şi podeţe din oraşul Huedin. Patru autoturisme au fost luate de viitură, au fost inundate aproximativ 200 de hectare fâneţe, livezi şi grădini, internatul unui liceu şi două societăţi comerciale, fiind evacuate 30 persoane (din care zece copii). Din cauza inundaţiilor, la ieşirea din oraş, pe DE-60, este blocată circulaţia.

În comuna Sâncraiu din judeţ sunt afectate 68 de case şi anexe, 120 hectare teren arabil şi fâneţe, un pod şi o punte de trecere pietonală, iar pompierii profesionişti, împreună cu cei voluntari, au evacuat 24 de persoane din localitatea Brăişor. Pe Valea Domoşului, au avut loc două alunecări de teren, iar localităţile Domoşu şi Horlacea au fost temporar izolate, pompierii voluntari din Sâncraiu reuşind să deblocheze drumul.

Podul de legătură între localităţile Călata şi Mănăstireni a fost distrus, circulaţia fiind blocată, iar un pod s-a surpat peste pârâul Domoş, fiind afectate 20 de case. Paisprezece familii din satul Cerbeşti, comuna Poieni au fost izolate în urma distrugerii unui podeţ de legătură. Echipaje ale Inspectoratului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Cluj şi ale serviciilor voluntare pentru situaţii de urgenţă acţionează în continuare pentru limitarea efectelor inundaţiilor.

Judeţul Mehedinţi

În judeţul Mehedinţi, precipitaţiile abundente au afectat 17 locuinţe şi gospodării, doi agenţi economici din trei comune şi municipiul Drobeta Turnu Severin, precum şi pasajul de trecere a frontierei Gura Văii.

Judeţul Mureş

În judeţul Mureş, pompierii profesionişti au intervenit pentru evacuarea apei din trei locuinţe şi o pivniţă din municipiul Târnăveni.

Judeţul Neamţ

La nivelul judeţului Neamţ au fost inundate 15 case şi anexe gospodăreşti din comuna Pipirig şi municipiul Piatra Neamţ iar, din cauza scurgerilor de pe versanţi, pe DN 15 şi DN 15B s-au depus aluviuni.

Judeţul Sălaj

În judeţul Sălaj, au fost inundate, în Zalău, subsolurile şi curţile a peste 50 de case şi blocuri şi a şase agenţi economici, iar în oraşul Jibou subsolurile a două case.

Judeţul Suceava

În judeţul Suceava, au fost inundate, în Suceava, subsolurile a 17 locuinţe şi a patru agenţi economici, iar în oraşul Frasin zece locuinţe. De asemenea, pe raza comunei Prisaca Dornei, din cauza deteriorării căii ferate pe o lungime de circa 50 de metri, au fost blocate trei trenuri.

Judeţul Timiş

La nivelul judeţului Timiş, ploaia torenţială a inundat majoritatea pasajelor din Timişoara şi pompierii au intervenit în 52 de cazuri pentru evacuarea apei din subsolurile gospodăriilor, spitalelor, şcolilor, căminelor şi agenţilor economici şi pentru îndepărtarea copacilor căzuţi de pe străzi.

Video Stirileprotv.ro

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici