În judeţul Harghita, şi profesorii şi educatorii de la sindicatul Spiru Haret au intrat, luni dimineaţă, în greva de avertisment de o zi.
Potrivit liderului sindical, profesor Alina Măciucă, luni nu se va desfăşura procesul instructiv-educativ la Colegiul Naţional "Octavian Goga” şi la grădiniţa cu program prelungit "Curcubeu”, ambele din Miercurea Ciuc.
"La grădiniţa Curcubeu greva a început la ora 7.00, iar la Colegiul Goga la 8.00. Profesorii şi educatorii sunt în unităţile de învăţământ, îi supraveghează pe copiii şi elevii care au venit, dar nu vor ţine orele sau activităţile didactice. La grădiniţă preşcolarii vor primi mesele la care sunt îndreptăţiţi şi se vor juca sub supravegherea educatoarelor deci, vor beneficia de programul de vacanţă, iar la colegiu nu se ţin orele de curs astăzi”, a declarat, luni, pentru corespondentul MEDIAFAX, Alina Măciucă.
Potrivit sursei citate, la sindicatul Spiru Haret sunt afliate 107 de cadre didactice, din care 75 la sută au semnat, săptămâna trecută, pentru inţierea protestului.
Aproximativ 1.200 de preşcolari şi şcolari din Miercurea Ciuc sunt afectaţi de greva de avertisment a sindicaliştilor afiliaţi la Spiru Haret.
Federaţia "Spiru Haret" cere Parlamentului, într-o scrisoare deschisă, să se întrunească în regim de urgenţă şi să respingă Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului de amânare până în 1 aprilie a aplicării legii privind creşterea cu 50 la sută a salariilor cadrelor didactice.
Celelalte trei federaţii din educaţie – Alma Mater, FLSI şi FEN – vor intra în grevă de avertisment în 10 noiembrie. Din 18 noiembrie toate cele patru federaţii din educaţie intră în grevă generală pe termen nelimitat, nemulţumite de decizia Guvernului de a amâna până în 1 aprilie 2009 aplicarea legii de majorare cu 50 la sută a salariilor cadrelor didactice.
Şi Federaţia Sanitas ameninţă cu greva de avertisment în 14 noiembrie şi cu cea generală din 20 noiembrie.
Liderul Federaţiei "Spiru Haret", Gheorghe Izvoranu, a anunţat, luni dimineaţa, că aproximativ 75.000 de profesori, afiliaţi organizaţiei, sunt în grevă de avertisment, dascălii prezentându-se la cursuri pentru a supraveghea elevii, fără a preda.
Preşedintele federaţiei, Gheorghe Izvoreanu, a declarat că, luni, începând cu ora 7.00, toţi profesorii afiliaţi la organizaţia pe care o conduce sunt în grevă de avertisment, aceştia prezentându-se în toate unităţile şcolare, dar "fără a face activităţi didactice sub nicio formă".
"Guvernul ar trebui să devină resonsabil. Niciunde în lume nu s-a întâmplat ca la noi, ca un Guvern să fie peste toate autorităţile statului şi să anuleze o lege. Guvernul Tăriceanu ar trebui să revină şi să aplice legea şi, totodată, ar trebui să-şi ceară scuze faţă de modul în care a badjocorit toţi profesorii din ţara asta".
Liderul federaţiei "Spirul Haret" speră ca Ordonanţa prin care a fost amânată aplicarea legii majorării salariilor să fie supusă dezbaterii Parlamentului şi să fie respinsă, astfel încât prevederile privind creşterile salariale să fie aplicabile.
Potrivit reprezentanţilor Federaţiei "Spiru Haret", greva de avertisment a început, conform planului, la ora 7.00 şi se va desfăşura pe parcursul întregii zile de luni.
Federaţia are afiliaţi 75.000 de salariaţi în toată ţara, 6.500 dintre ei fiind în Bucureşti, iar cei mai mulţi desfăşurându-şi activitatea la liceele Sfântul Sava, Jean Monnet, Spiru Haret, Mihai Viteazul şi Colegiul Economic "Virgil Madgearu".
Aproximativ 2.500 de cadre didactice din judeţul Dolj afiliate la Federaţia Spiru Haret au declanşat, luni dimineaţă, greva de avertisment, mulţi dintre profesorii care au recurs la protest provenind din şcolile de la sate, potrivit liderilor sindicali, citaţi de corespondentul MEDIAFAX.
Bebe Cepoi, preşedintele Federaţiei Spiru Haret, filiala Dolj, susţine că 50 la sută din cele aproximativ 5.000 de cadre didactice afiliate la federaţie au intrat la cursuri, restul declanşând greva.
"La această oră suntem în faza finală de culegere a datelor din teritoriu. Estimez că 2.500 de profesori afiliaţi la Spiru Haret au declanşat greva de avertisment, cealaltă jumătate intrând la ore”, a declarat preşedintele Federaţiei Spiru Haret Dolj, Bebe Cepoi.
Greva de avertisment afectează Liceul Teoretic Henri Coandă din Craiova şi Grupul Şcolar Traian Demetrescu, în timp ce la două dintre marile colegii din Craiova – Colegiul Naţional Carol I şi Colegiul Naţional Elena Cuza – profesorii vor ţine cursuri.
Conform sursei citate, cei mai mulţi dintre profesorii care sunt în grevă de avertisment provin din mediul rural.
În Valea Jiului, peste 2.000 de cadre didactice au intrat, luni, în grevă de avertisment, profesorii fiind prezenţi în unităţile şcolare, dar neparticipând la cursuri.
"Nu se ţin ore. Cadrele didactice sunt la şcoală, dar corectează sau desfăşoară alte activităţi”, a declarat, luni, liderul local al Spiru Haret, Vasile Făgaş.
Potrivit sursei citate, la nivelul Văii Jiului există şi cazuri izolate de dascăli care nu au intrat în grevă, deşi fac parte din acest sindicat.
În Valea Jiului doar 40 de cadre didactice sunt afiliate altor sindicate decât Spiru Haret
Greva se va desfăşura pe tot parcursul zilei, fiindcă în unităţile şcolare din Valea Jiului există ore şi dimineaţa şi după-amiaza.