Zeci de mii de profesori afiliaţi la Federaţia "Spiru Haret", în grevă de avertisment

Câteva zeci de mii de cadre didactice afiliate la Federaţia "Spiru Haret" au declanşat, luni, greva de avertisment, după ce au cerut Parlamentului, într-o scrisoare deschisă, să se întrunească de urgenţă şi să respingă ordonanţa privind amânarea majorării cu 50 la sută a salariilor profesorilor.

128 afișări
Imaginea articolului Zeci de mii de profesori afiliaţi la Federaţia "Spiru Haret", în grevă de avertisment

Zeci de mii de profesori afiliaţi la Federaţia "Spiru Haret", în grevă de avertisment (Imagine: Mediafax Foto)

În judeţul Timiş, peste 6.000 de profesori au intrat în grevă de avertisment.

Preşedintele sindicatului Spiru Haret filiala Timiş, Virgil Popescu, a declarat, luni, corespondentului MEDIAFAX, că peste 6.000 de profesori au început greva de avertisment, iar copiii care vor merge la şcoală vor fi supravegheaţi.

"În Timiş sunt peste 6.000 de membri de sindicat care predau în mai bine de jumătate din şcolile din judeţ şi din câte ştiu toţi şi-au respectat programul protestului. Prin această grevă solicităm aplicarea legii măririi salariilor. Dacă nu se întâmplă nimic la nivel Parlamentar, să fie modificată acea ordonanţă de urgenţă care prevede amânarea creşterii salariilor, vom relua protestele în cascadă şi mergem până la greva generală”, a spus Virgil Popescu.

Potrivit sursei citate, elevilor nu li s-a spus să nu vină la şcoală pe perioada grevei de avertisment şi vor fi supravegheaţi, chiar dacă nu li se va preda.

În judeţul Mureş, peste şase mii de cadre didactice au intrat, luni, în grevă de avertisment, la prima oră a dimineţii, iar potrivit liderului Federaţiei "Spiru Haret", Ioan Săcărea, acestea provin din 160 de unităţi şcolare judeţene, reprezentând peste 90 la sută din totalul sindicaliştilor afiliaţi la Federaţia "Spiru Haret" filiala Mureş.

"Sunt unele şcoli unde cadrele didactice, chiar fără să semneze pentru declanşarea grevei de avertisment, au intrat în grevă şi este perfect legal. Sunt cazuri, precum la Grupul Industrial «Emil Dandea» din Târgu Mureş, unde unii profesori n-au semnat pentru grevă şi îşi ţin orele în mod obişnuit", a spus Săcărea.

Liderul sindical a adăugat că se aşteaptă ca şi membrii de sindicat ai Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI) să se solidarizeze, în cursul zilei de marţi, sindicaliştii din cele două federaţii urmând să decidă dacă vor avea acţiuni comune.

"Urmează, de mâine (marţi - n.r. să vedem dacă ne cuplăm acţiunile sau continuăm singuri. Mâine intră în Senat ordonanţa de urgenţă a premierului Tăriceanu privind respingerea majorării salariilor dascălilor cu 50%. La federaţia noastră, şedinţa Biroului Executiv Naţional care va avea loc în cursul acestei săptămâni e următorul pas, atunci vom decide ce vom face în continuare", a spus Săcărea.

Potrivit acestuia, declanşarea grevei de avertisment a fost anunţată la Prefectură şi la Inspectoratul Şcolar Judeţean Mureş, deşi demersul nu era obligatoriu. "Doar în cazul declanşării grevei generale e obligatorie înregistrarea conflictelor de muncă", a afirmat acesta.

Citește mai departe:

Înapoi

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Citește mai departe:

Înapoi

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici