#20pentru20 PROSPORT | Daniela Haralambie, cea mai bună săritoare cu schiurile din România, zboară spre recorduri naţionale: "Am avut tupeu, încredere în mine"

Pe 14 august 1997 începe povestea lui Haralambie. La o lună şi 12 zile după startul PROveştii ProSport. Nu este o poveste cu un haiduc, ca în "Hanul Ancuţei", ci povestea unei puştoaice născute în Braşov, plecată la Săcele. După două săptămâni în care a aşteptat un telefon ce nu a mai venit, şi-a luat zborul de pe trambulină. Numele ei: Daniela Haralambie.

220 afișări
Imaginea articolului #20pentru20 PROSPORT | Daniela Haralambie, cea mai bună săritoare cu schiurile din România, zboară spre recorduri naţionale: "Am avut tupeu, încredere în mine"

#20pentru20 | Daniela Haralambie zboară spre recorduri naţionale: "Am avut tupeu, încredere în mine, iar antrenorii au ştiut foarte bine cum să mă înveţe să alunec bine, cum să sar bine şi cum să fiu în siguranţă"

Unii ar spune că doar super-eroii zboară.

"Neah, cine vrea, poate zbura. Oricine poate zbura", spune cu multă hotărâre, dar şi pe un ton jucăuş, Haralambie. Pe 14 august 1997 începe povestea lui Haralambie. La o lună şi 12 zile după startul PROveştii ProSport. Nu este o poveste cu un haiduc, ca în "Hanul Ancuţei", ci povestea unei puştoaice născute în Braşov, plecată la Săcele. După două săptămâni în care a aşteptat un telefon ce nu a mai venit, şi-a luat zborul de pe trambulină. Numele ei: Daniela Haralambie.

Protagonista noastră a adunat şapte victorii în FIS Cup (o serie anuală de competiţii de rang trei în lumea săriturilor cu schiurile, organizată de Federaţia Internaţională de Schi - 5 succese în România, 1 în Elveţia şi 1 în Polonia), o victorie în FIS Race (cea mai veche serie anuală de competiţii, organizată de Federaţia Internaţională de Schi în lumea săriturilor cu schiurile, considerată întrecere de rang patru), alte 11 prezenţe pe podium în concursurile internaţionale şi trei clasări în Top 20 în etapă de Cupa Mondială la sărituri cu schiurile (toate înregistrate în 2016). Personal best-ul: un loc 18 la etapa de World Cup de la Nizhny Tagil (Rusia - 11 decembrie 2016).

"Voiam să fiu pilot de curse"

Pentru Daniela, săriturile cu schiurile la 20 de ani sunt exact "la fel ca şi atunci când eram mult mai mică: aceeaşi senzaţie, aceleaşi trăiri, aceeaşi plăcere". Povestea de dragoste cu sportul lui Ahonen, Morgenstern sau Schlierenzauer a început simplu. "Eram la şcoală, într-a patra,  şi un coleg de clasă, care mi-a devenit şi prieten între timp, tot pleca. Spunea că face sport. Pe antrenor îl cunoşteam, pentru că am făcut şi înot cu el şi am zis să încerc şi eu schi-sărituri. Cum eram mai nebună, îmi plăcea. Era cel mai frumos – zburai", începe incursiunea în trecut Daniela Haralambie. 

Ai făcut, deci, şi înot de performanţă?

Nu. Ar fi trebuit să fac, dar nu a mai sunat…Profesorul ne spusese că ne anunţă când se face concursul pentru lot sau ceva de genul ăsta, ca să începem să facem de performanţă. Am aşteptat două săptămâni acel telefon, însă nu a mai venit. Aşa că m-am apucat de schi.

Ce răspundeai în copilărie la celebra întrebare – 'tu ce vrei să te faci când o să fii mare'?

Voiam să fiu pilot de curse (n.r.- râde). Dar acum am schimbat şi aş vrea să fiu poliţist după ce termin cu sportul acesta.

Ai încercat să mergi la karturi?

Da! Cine nu încearcă?

Născută la poalele muntelui, Daniela Haralambie parcă a avut destinul croit special. "Pe vremea aceea, era pârtie chiar la Săcele, unde locuiesc eu. Cred că doi sau trei ani am prins trambulina, nu mai mulţi. Acum, ne-am mutat cu antrenamentele la Râşnov. Pârtia de la noi, din Săcele, nu s-a reconstruit, nu este îngrijită şi a cam rămas o epavă, cum ar veni. Dar, avem trambulină la Râşnov".

CITEŞTE CONTINUAREA PE PROSPORT

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici