Activiştii împotriva JO organizează proteste anticapitaliste şi anticoloniale la Vancouver

Activiştii împotriva Jocurilor Olimpice se vor reuni vineri la Vancouver pentru un miting anticapitalist şi anticolonial, într-o tentativă de atragere a atenţiei cu ocazia ceremoniei de deschidere a evenimentului sportiv.

15 afișări
Imaginea articolului Activiştii împotriva JO organizează proteste anticapitaliste şi anticoloniale la Vancouver

Activiştii împotriva JO organizează proteste anticapitaliste şi anticoloniale la Vancouver (Imagine: Medifax Foto/AFP)

"Acest gen de miting este organizat de obicei la reuniuni G8 sau G20, dar Comitetul Olimpic se comportă precum o organizaţie mondială a comerţului", afirmă Harjap Grewal, purtătorul de cuvânt al Olympic Resistance Network (ORN), una dintre organizaţiile care formează mişcarea împotriva JO "Welcome Committee".

Ecologişti, militanţi împotriva sărăciei, amerindieni şi persoane fără adăpost vor participa la mitingul de vineri. Organizatorii susţin că va fi un protest paşnic, dar în mod sigur vor exista tentative de perturbare a traseului flăcării olimpice.

Mişcarea denunţă "presiunile în materie de securitate" adoptate cu ocazia Jocurilor Olimpice, costurile estimate la şase miliarde de dolari, precum şi caracterul "colonial" al evenimentului, organizat pe teritorii "furate de la indieni".

"Principala problemă cu Jocurile Olimpice este confiscarea spaţiului public de către Comitetul internaţional olimpic şi de sponsori", afirmă Chris Shaw, unul dintre organizatori.

"Şase miliarde de dolari cheltuite pentru două săptămâni de competiţie reprezintă un furt din banii publici, în condiţiile în care şcolile şi spitalele se închid, iar oamenii din cartierele sărace nu mai au acces la locuinţe", adaugă Shaw.

"Ne opunem Jocurilor Olimpice pe teritorii furate de la indieni", afirmă activiştii amerindieni.

Aproximativ 1.500 de persoane sunt aşteptate la proteste. "Dreptul la libertatea de exprimare, dreptul la o manifestaţie legitimă şi care va respecta legea funcţionează în Canada", a declarat Bud Mercer, un oficial din cadrul forţelor de ordine.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici