ANALIZĂ Psihologii sportivi explică ce s-a întâmplat sâmbătă cu Ilie Năstase pe terenul de la Mamaia. "Într-un fel, ca şi căpitan nejucător, el tot joacă"

Ilie Năstase a fost subiectul weekendului de Fed Cup, punând în umbră întrecerea sportivă propriu-zisă, unde a fost redus instantaneu la “Nasty”, imaginile cu evacuarea sa din arena făcând înconjurul lumii, iar Federaţia Internaţională de Tenis a decis suspendarea fostului lider mondial.

2717 afișări
Imaginea articolului ANALIZĂ Psihologii sportivi explică ce s-a întâmplat sâmbătă cu Ilie Năstase pe terenul de la Mamaia. "Într-un fel, ca şi căpitan nejucător, el tot joacă"

ANALIZĂ | Psihologii sportivi explică ceea ce s-a întâmplat sâmbătă, pe terenul de la Mamaia. "Ilie Năstase a încercat să ajute echipa cu armele unui jucător!"

ProSport a stat de vorbă cu Andreas Hniatiuc, preşedintele Asociaţiei pentru Psihologia Sportului şi cu Ioan Popoviciu, psiholog sportiv membru al aceleiaşi asociaţii, specializat pe tenis, pentru a încerca să ofere o explicaţie pentru ceea ce s-a întâmplat la Mamaia.

"Atunci când astfel de ieşiri au un caracter recurent, putem vorbi despre un anumit pattern comportamental, adică o astfel de conduită devine o constantă a vieţii persoanei în cauză. In cazul de faţă, nu a fost consecinţa unui stil personal, ci, mai degrabă, o reacţie necontrolată, ca urmare a impulsului cauzat de emoţii negative, precum furia sau frustrarea, pe care nu a reuşit să le ţină sub control", Andreas Hniatiuc

Judecarea publică de care a avut parte Ilie Năstase se impune nuanţată. Din analiza celor doi psihologi sportivi reiese faptul că, într-o anumită măsură, jucătorul Ilie Năstase a fost cel prins la mijloc într-o postură în care se impune logica lui “political correctness” .

"Pentru căpitanul-jucător Ilie Năstase nu a fost o întrecere între echipa României şi echipa Marii Britanii, ci o luptă dusă în logica războiului, de tip << Noi versus Ei >>”

“Dintr-un anumit punct de vedere, l-am regăsit pe bancă pe jucătorul Ilie Năstase, cel care a fost obişnuit să creeze scenarii de joc prin care să îşi creeze un uşor avantaj. Cred că şi-a luat rolul extrem de în serios, s-a implicat foarte mult şi automat a intrat în aceeaşi logică în care funcţiona şi ca jucător. Într-un fel, ca şi căpitan nejucător, el tot joacă. Joacă fără rachetă în mână şi atunci apelează şi la jocul emoţional şi la strategii de deconectare a adversarului de la resursele sale mentale pozitive. Tocmai de aceea, fetele noastre l-au văzut ca pe o parte a echipei şi au considerat că le ajută.  Pentru căpitanul-jucător Ilie Năstase nu a fost o întrecere între echipa României şi echipa Marii Britanii, ci o luptă dusă în logica războiului, de tip << Noi versus Ei >>”, explică Ioan Popoviciu.

Mecanismul pare instinctiv.

“Interesul fiecărei echipe este să ofere energia pozitivă necesară pentru victorie şi de a diminua energia negativă din jurul echipei. Atacând sau tachinând persoane din echipa adversă nu faci altceva decât să ridici nivelul de intensitate a luptei tuturor celor implicaţi în luptă (atât a jucătoarelor noastre cât şi a adversarelor). In acest foc al declaraţiilor, cei mai temperamentali au reacţionat cel mai rapid, cu declaraţii foarte variate: << suntem victime>>, <<au venit montaţi>>, <<sunt sensibili>>,  <<cutare este misogin>>. Aceste declaraţii sunt stârnite de un spirit fals de luptă, <<Noi versus Ei>>, <<noi din Estul Europei, versus Ei din lumea civilizată>> şi nu din adevăratul fairplay competiţional, în care cel mai bun sau cel mai pregătit trebuie să câştige. Cred că un sportiv trebuie să lupte cu armele cele mai corecte, să încerce să îşi scoată adversarul din plusul său mental, fără jigniri însă, fără exagerări aşa cum s-a întâmplat ieri”, explicămai departe Ioan  Popoviciu. “Ceea ce se transmite jucătoarelor, astfel, este o intensitate emoţională şi fizică ridicată cu nevoia imperioasă de a fi mai bune decît adversarele, nu contează cum, cu ce arme. Intrăm în logica unui discurs al războiului, care dă în logica naţionalismului”, adaugă acesta.

De ce este taxat Năstase, acum?

Citeşte continuarea pe ProSport.ro.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici