Andy Murray este liderul clasamentului mondial ATP, iar Roger Federer a ieşit din top 10

Tenismenul britanic Andy Murray este noul lider al clasamentului mondial ATP, în timp ce elveţianul Roger Federer a ieşit din top 10 pentru prima dată în ultimii 14 ani şi se află pe poziţia a 16-a, notează site-ul ATP.

585 afișări
Imaginea articolului Andy Murray este liderul clasamentului mondial ATP, iar Roger Federer a ieşit din top 10

Andy Murray este liderul clasamentului mondial ATP, iar Roger Federer a ieşit din top 10

Duminică, Andy Murray a câştigat turneul de Masters Series de la Paris şi l-a devansat cu 405 puncte pe sârbul Novak Djokovic în ierarhia mondială individuală.

Murray (29 de ani) este în premieră lider mondial şi primul jucător din Marea Britanie care reuşeşte această performanţă, de la introducerea ierarhiei computerizate în 1973. Totodată, Andy este al doilea cel mai în vârstă lider ATP în premieră, după John Newcombe în 1974 (30 de ani şi 11 zile). Murray deţine şi recordul pentru cea mai lungă perioadă de timp între ocuparea poziţiei secunde ATP (pentru prima dată) şi clasarea pe primul loc în lume: şapte ani şi două luni.

Andy Murray a avut un an senzaţional, cu 11 finale în 12 turnee şi 74 de victorii. Britanicul a câştigat opt turnee în 2016: Roma-zgură, Queen's-iarbă, Wimbledon-iarbă, Jocurile Olimpice-hard, Beijing-hard, Shanghai-hard, Viena-sală şi Paris-sală.

În perioada 13-20 noiembrie, Andy Murray va participa la Turneul Campionilor de la Londra, alături de Novak Djokovic, Stan Wawrinka, Kei Nishikori, Milos Raonic, Gael Monfils, Marin Cilic şi Dominic Thiem.

"Sper să joc un tenis de calitate la Londra. Voi luat câteva zile de pauză, vreau să mă odihnesc înainte de ultima mare încercare a anului. În ultimii ani nu prea am jucat bine la Turneul Campionilor. Într-un an am jucat unul dintre cele mai bune meciuri ale mele, împotriva lui Rafa Nadal în semifinale. Vreau să închei acest an într-o notă bună.

Aş putea să fiu lider mondial doar pentru o săptămână. Aşa că vreau să mă bucur de fiecare moment şi voi aduce acest entuziasm la Londra. Ştiu că mă aşteaptă cei mai buni jucători din lume şi un public numeros. Sunt bine din punct de vedere fizic şi mental, chiar dacă este final de an, şi voi juca acasă, aspect care mă va ajuta foarte mult", a spus Murray pentru site-ul atpworldtour.com.

Rocada dintre Novak Djokovic şi Andy Murray nu este singura schimbare importantă produsă la vârful ierarhiei mondiale. Roger Federer, cel mai titrat tenismen al planetei, a ieşit din top 10 ATP pentru prima oară după 14 ani. Elveţianul nu s-a mai clasat în afara primilor zece din octombrie 2002, pentru ca luni să cadă 9 poziţii, de pe locul 9 ATP până pe 16 ATP.

Declinul lui Federer a fost declanşat de accidentarea suferită în luna iulie, elveţianul nemaiputând evolua în circuit după o operaţie la genunchi. Ajuns la 35 de ani, deţinătorul a 17 titluri de Mare Şlem promite să revină mai puternic în luna ianuarie a anului viitor, atunci când va forţa reintrarea în elită.

Top 10 ATP arată astfel:

1. Andy Murray (Marea Britanie) - 11.185 de puncte
2. Novak Djokovic (Serbia) - 10.780 de puncte
3. Stan Wawrinka (Elveţia) - 5.115 puncte
4. Milos Raonic (Canada) - 5.050 de puncte
5. Kei Nishikori (Japonia) - 4.705 puncte
6. Gael Monfils (Franţa) - 3.625 de puncte
7. Marin Cilic (Croaţia) - 3.450 de puncte
8. Rafael Nadal (Spania) - 3.300 de puncte
9. Dominic Thiem (Austria) - 3.215 puncte
10. Tomas Berdych (Cehia) - 3.060 de puncte

Tenismenul român Marius Copil a coborât un loc faţă de săptămâna trecută şi se află pe 138 ATP. Dragoş Dima a urcat pe locul 303 (+7), iar Adrian Ungur se află pe 307 (+2).

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici