Cârţu: Înainte de 1989 nu îmi puteam imagina dialoguri între conducători ca cele de azi

Antrenorul echipei Pandurii Târgu Jiu, Sorin Cârţu, a declarat, joi, că polemicile în care se implică finanţatorii din fotbalul românesc sunt principala cauză a numărului scăzut de spectatori şi că înainte de 1989 nu îşi putea imagina asemenea dialoguri între conducătorii de cluburi.

108 afișări
Imaginea articolului Cârţu: Înainte de 1989 nu îmi puteam imagina dialoguri între conducători ca cele de azi

Cârţu: Înainte de 1989 nu îmi puteam imagina dialoguri între conducători ca cele de azi (Imagine: Thomas Câmpean/Mediafax Foto)

"Polemicile din fotbalul românesc şi numărul de fotbalişti de valoare lasă de dorit. În trecut nu-mi puteam imagina asemenea dialoguri între conducătorii Universităţii Craiova cu cei de la Steaua sau Dinamo. Aceste acţiuni dăunează şi îndepărtează lumea de la stadion. Calitatea meciurilor este dată de calitatea fotbaliştilor, care sunt din ce în ce mai puţini", a spus Cârţu.

Unsprezece foşti fotbalişti, Silviu Lung, Ştefan Iovan, Adrian Bumbescu, Miodrag Belodedici, Nicolae Ungureanu, Aurică Beldeanu, Ionel Augustin, Tudorel Stoica, Costel Orac, Sorin Cârţu şi Rodion Cămătaru s-au arătat încântaţi de noua campanie lansată de sponsorul Cupei României, compania de bere Timişoreana, pentru că astfel "jucătorii tineri vor putea afla ce a însemnat fotbalul românesc în anii '80.

Antrenorul cu portarii al formaţiei Pandurii Târgu Jiu, Silviu Lung, care a evoluat, printre altele, la Steaua şi Universitatea Craiova, şi-ar dori ca finanţatorii să nu mai aibă parte de promovare gratuită. "Finanţatorii n-ar mai trebui să fie atât de mult mediatizaţi. La meciurile Unirii Urziceni din Liga Campionilor am văzut nişte spectatori senzaţionali. Aş dori ca prin atmosfera pe care o fac în tribune, aceştia să-i reducă la tăcere pe huligani", a menţionat Silviu Lung.

Secundul echipei naţionale, Ştefan Iovan, critică implicarea patronilor în alcătuirea echipelor de start: "Acum patronul face echipa, patronul îşi jigneşte proprii jucători, patronii jignesc jucătorii altor echipe, jucătorii fără personalitate sunt afectaţi, iar de aici rezultă meciuri modeste şi fără spectatori".

Fosta glorie a Stelei, Tudorel Stoica, a declarat, că patronii sunt principalii responsabili de lipsa de interes a suporterilor faţă de meciurile ce se dispută în România. "Eu pot să vorbesc, pentru că nu mai sunt implicat în fenomen şi nu mi-e teamă că aş avea de suferit. Principalii vinovaţi sunt patronii şi investitorii care vor să apară mai mult decât actorii principali, jucătorii. Ei îi inflamează pe suporteri. Totuşi trebuie să fim mulţumiţi că nu se ajunge la faze mai grave. Ei au plătit galeriile să le strige numele, iar oamenii s-au săturat din păcate, iar jucătorii au avut de suferit. Mi-e teamă că Răzvan Lucescu va avea şi el de suferit, pentru că aria de selecţie a scăzut", a spus Stoica.

Fostul mijlocaş al Universităţii Craiova, Aurică Beldeanu, este de părere că şi educaţia are un rol imporant în reducerea numărului de spectatori de pe stadioanele din România. "Lipsa educaţiei dăunează fotbalului românesc. Cei care vin la meciuri vin cu alte gânduri şi nu doresc ca şi ceilalţi spectatori să fie civilizaţi. Sper ca autorităţile să termine huliganismul din România", a adăugat Beldeanu.

Ionel Augustin, fost atacant dinamovist în anii '80, împărtăşeşte şi el afirmaţiile lui Tudorel Stoica. "Interesele se pun înainte de a arăta jucătorii ce pot pe teren. Înainte noi puneam suflet. Declaraţiile acestea incendiare i-au înrăit pe suporteri. Noi ne dăruiam pe teren, pentru că ne plăcea să dovedim că merită să-i aducem pe suporteri la meciuri", a completat Augustin.

Rodion Cămătaru, fost atacant al echipelor Universitatea Craiova şi Dinamo, consideră că democraţia pe stadioane este prost înţeleasă de suporteri. "Educaţia şi democraţia sunt prost înţelese. Investitorii sunt mai mediatizaţi decât jucătorii şi duce la aceste escaladări cu suporterii", a subliniat şi Cămătaru, în prezent patronul unui restaurant cu specific chinezesc.

Directorul tehnic al Universităţii Craiova, fostul fundaş al "Craiovei Maxima", Nicolae Ungureanu, şi-ar dori reînfiinţarea campionatului de tineret-rezerve. "În prezent sunt director tehnic la Universitatea Craiova, dar activitatea mea este foarte limitată. Atâta timp cât o echipă reuşeşte două-trei meciuri bune, lumea vine la stadion. S-a renunţat foarte uşor la echipele de tineret-rezerve. S-a făcut o mare greşeală, iar nivelul fotbalului din România a scăzut", a explicat Ungureanu.

Fostul jucător al echipei Dinamo, Costel Orac, îşi aducea aminte cum pleca împreună cu tatăl său la meciuri încă de la 9.00 dimineaţa. "Lumea nu mai vine la meciuri, aşa cum mergeam cu tatăl meu când aveam nouă ani, iar el se îmbrăca la costum. Mizele din ziua de azi sunt cauza. Calitatea jocului şi a fotbalului românesc este în scădere, pentru că vin din ce în ce mai puţini copii la fotbal. Fotbalul fără spectatori nu înseamnă nimic.

Directorul Departamentului de Copii şi Juniori din cadrul FRF, Miodrag Belodedici, a observat că în ziua de azi nu se mai are grijă de copii. "Lucrând cu copiii, am observat că nu avem grijă de ei, nu sunt protejaţi deloc. În România sunt judeţe unde fotbalul nu există pe hartă, unde este zero, aşa cum se întâmplă şi în Caraş-Severin, de unde sunt eu", a spus Belodedici.

Cei unsprezece foşti fotbalişti au participat, joi, la conferinţa de lansare a campaniei "Fotbal Adevărat", care are ca ambasadori 11 legende ale fotbalului de altădată, care vor juca un meci demonstrativ cu suporterii în deschiderea finalei Cupei României Timişoreana, pe 26 mai, la Iaşi. Demersul de comunicare este susţinut şi de un ambalaj într-o ediţie specială inedită, pe doze fiind fotografiile campionilor.

Microbiştii care doresc să fie pe teren în ziua finalei Cupei României Timişoreana pentru a juca cu legendarii campioni trebuie să se înscrie pe site-ul www.fotbaladevarat.ro şi să demonstreze că au calităţile necesare pentru a juca pe 26 mai. Cei mai buni vor fi desemnaţi prin vot de utilizatori, dar şi de Mircea Rădulescu, directorul Şcolii Federale de Antrenori. Aceştia se vor afla şi într-un cantonament la Mogoşoaia, unde vor fi pregătiţi de fostul selecţioner.

Conferinţa a fost prezentată de Cristian Ţopescu, care a întreţinut atmosfera cu poveşti despre cei 11 foşti fotbalişti. În sală au fost proiectate pe două ecrane imagini din meciurile în care cei 11 jucători apăreau în prim plan, precum şi declaraţii ale acestora legate de perioada în care au activat sau despre suporterii care veneau cu câteva ore înainte de ora de start.

"Pentru mine este o bucurie să stau între foste vedete ale fotbalului românesc. Ne mai aducem aminte de acele vremuri, iar în meciul de la Iaşi ceilalţi foşti fotbalişti aveau nevoie şi de un jucător care să alerge", a declarat Belodedici.

Sorin Cârţu şi-a exprimat dezamăgirea faţă de lipsa "fotbalului adevărat". "Mi s-a părut o idee interesantă a colegului meu Silviu Lung. Din păcate fotbalul adevărat lipseşte în ultima perioadă. E bine să le aducem aminte oamenilor că au făcut parte din fotbalul adevărat", a adăugat Cârţu.

Aurică Beldeanu îşi doreşte ca prin intermediul acestei campanii fostele glorii să fie cunoscute de fotbaliştii tineri. "Sunt foarte mulţi dintre cei din actuala generaţie care nu ne cunosc, deşi am făcut ceva pentru fotbal. Ne dorim ca cei care vin la finală să-şi aducă aminte de noi. Viaţa este frumoasă de trăit, nu de privit. Sunt în continuare un om modest, iar în prezent sunt antrenor la grupele de copii ale Universităţii Craiova", a precizat Beldeanu.

Fostul portar Silviu Lung consideră că această campanie este o pledoarie a sportului. "A fost o idee mai mult decât interesantă pentru că tinerii jucători să ştie ce înseamnă fotbalul anilor '80. E o pledoarie pentru mişcare, pentru sport, indiferent de vârstă", a subliniat Lung.

Fostul atacant Rodion Cămătaru a povestit cum, înaintea unei deplasări în Israel, a ascuns 150 de dolari în tocul unui pantof. "Înainte nu aveai voie să ieşi cu valută din ţară. Am ascuns banii în toc, pentru că era singurul loc unde nu ne controlau", a precizat Cămătaru.

Ionel Augustin a menţionat că deşi apăruse o scandare la adresa sa "Augustin, spaima sticlelor de vin", el nu era un "consumator de elită". "Deşi era şi o vorbă cum că eram spaima sticlelor de vin, nu eram un consumator de elită, pentru că jucam fotbal de performanţă. Îmi plăcea să mai beau un pahar de bere sau de vin, dar nu cât se spunea", a completat Augustin.

(Material realizat de Andrei Mazurchievici, andrei.mazurchievici@mediafax.ro)

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici