Cazul Semenya: Antrenorul naţionalei sud-africane de atletism a demisionat

Antrenorul echipei naţionale sud-africane de atletism, Wilfred Daniels, a demisionat invocând "tratamentul revoltător" la care a fost supusă campioana mondială la 800 de metri, Caster Semenya, de către federaţia din ţara sa, informează, luni, mass-media locală.

25 afișări
Imaginea articolului Cazul Semenya: Antrenorul naţionalei sud-africane de atletism a demisionat

Cazul Semenya: Antrenorul naţionalei sud-africane de atletism a demisionat (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Daniels a spus că atleta în vârstă de 18 ani, suspectată că ar fi hermafrodită, a fost testată în Africa de Sud, înainte de Campionatele Mondiale de la Berlin, pentru a pune capăt oricărei controverse legate de identitatea sa sexuală, fără ca ea să fie informată cu privire la scopul acestor teste.

"Noi nu am acţionat în mod corespunzător faţă de Caster. Tratamentul în acest caz a fost atroce", a precizat Wilfred Daniels ziarului The Star.

Daniels a adăugat că Federaţia Sud-Africană de Atletism (ASA) şi Federaţia Internaţională de Atletism (IAAF) au "semănat dezordine".

"Caster a fost pusă într-o poziţie deloc de invidiat în care a trebuit să îndure ceea ce a îndurat din cauza faptului că nu am informat-o suficient, nu i-am explicat (...) ceea ce ar putea să o aştepte la Berlin. Înainte de plecarea spre Berlin, i-au cerut lui Caster să meargă la o clinică din Pretoria pentru teste, dar nu i-au explicat concret despre ce control este vorba. I-au spus că este un test de urină şi de sânge. Potrivit unei surse cu care am vorbit, era de fapt vorba de un fel de verificare a identităţii sale sexuale", a spus antrenorul pentru postul de radio privat 702.

ASA a anunţat, în luna august, că Semenya nu a fost niciodată supusă unor teste înainte de decizia IAAF de creare a unei comisii de experţi care să întocmească un dosar privind sexul tinerei sportivei sud-africane.

Caster Semenya s-a impus în proba de 800 metri de la Campionatele Mondiale de Atletism de la Berlin, cu un minut, 55 de secunde şi 45 de sutimi, egalând cea mai bună performanţă mondială în 2009.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici