Întâlnire periculoasă, fanii lui Hajduk cu cei ai lui Dinamo

Echipa Hajduk Split, adversara formaţiei Dinamo în Liga Europa, este susţinută de unii dintre cei mai violenţi suporteri din Europa, grupaţi în galeria Torcida Split, astfel că întâlnirea cu fanii "alb-roşii", care s-au "distins" şi ei prin agresivitate, se anunţă a fi foarte periculoasă.

239 afișări
Imaginea articolului Întâlnire periculoasă, fanii lui Hajduk cu cei ai lui Dinamo

Întâlnire periculoasă, fanii lui Hajduk cu cei ai lui Dinamo (Imagine: Andrei Pungovschi/Mediafax Foto)

Primul grup organizat al suporterilor echipei Hajduk a apărut în anii '50, după Cupa Mondială din Brazilia. Mai mulţi studenţi din Split au fost impresionaţi de felul în care fanii brazilieni se manifestau şi au pus astfel bazele primei grupări ultras a echipei Hajduk, purtând numele de Torcida. Numărul fanilor din această grupare a crescut rapid, având în vedere disputele aprige din acele vremuri din cadrul campionatului din Iugoslavia, în care echipe precum Steaua Roşie, Partizan, Dinamo, Hajduk sau Sarajevo se luptau până în ultimele etape pentru poziţiile fruntaşe.

Gruparea Torcida din Split a devenit una dintre cele mai cunoscute din Europa, iar membrii ei au ţinut ca tradiţia să fie păstrată şi după ce Croaţia a devenit un stat independent. Este cunoscut faptul că, în prezent, în ziua unui meci al echipei Hajduk Split, de pe teren propriu, niciun fan al altei echipe nu poate ieşi pe străzile oraşului croat.

În ultimii zece ani, "istoricul" incidentelor în care au fost implicaţi fanii echipei Hajduk este foarte bogat, iar din "palmaresul" suporterilor din Split nu lipsesc bătăile cu fanii adverşi şi cu forţele de ordine, distrugerile şi ameninţările neonaziste.

În luna mai 2001, suporterii formaţiei Hajduk au pătruns pe teren, în minutul 88 al partidei cu Dinamo Zagreb din Cupa Croaţiei, meci desfăşurat la Split. Poliţiştii, sprijiniţi de forţele antitero, au utilizat gaze lacrimogene şi jeturi de apă pentru a-i calma pe susţinători, iar aceştia au răspuns aruncând cu pietre. Partida dintre Dinamo Zagreb şi Hajduk Split a fost întreruptă timp de o jumătate de oră. După încheierea meciului, suporterii formaţiei din Split au distrus trei maşini ale poliţiei, mai multe autovehicule şi vitrine ale magazinelor. Aceste incidente s-au soldat cu rănirea a 130 de persoane, dintre care 30 erau poliţişti. Poliţia din Split a arestat mai mult de 90 de suporteri la sfârşitul întâlnirii.

În acelaşi an, în luna august, jucătorii echipei spaniole Mallorca au cunoscut pe propria piele violenţa croaţilor. După meciul de la Split, din turul trei preliminar al Ligii Campionilor, jucătorii echipei Mallorca au afirmat că au fost agresaţi în timpul unei busculade create în tunelul care duce la vestiare de suporteri ai formaţiei croate, precum şi de angajaţi ai clubului, conduşi de unul dintre componenţii formaţiei Hajduk, Igor Stimaci.

Potrivit oficialilor spanioli, un suporter al echipei croate a încercat să-i lovească pe jucătorii spanioli, după care a fugit. După acest incident, Igor Stimaci, însoţit de patru gărzi de corp, i-a bruscat pe spaniolii Javier Olaizola şi Carlos Dominguez. Un membru al delegaţiei clubului Mallorca, Damian Amer, a încercat să calmeze situaţia, dar a fost lovit de jucătorul croat. Componenţii formaţiei spaniole, care s-au închis în vestiare, aşteptând ca situaţia să se calmeze, au acuzat forţele de ordine că nu au intervenit.

Clubul Mallorca a depus o plângere la UEFA împotriva grupării Hajduk Split, iar forul european l-a suspendat şase meciuri pe Stimaci, deoarece "l-a lovit în cap intenţionat pe unul dintre delegaţii grupării spaniole". Conducerea grupării Hajduk Split a fost amendată cu suma de 23.300 de euro, din cauza "comportamentului necorespunzător al suporterilor echipei croate în timpul acestui meci", precum şi din cauza lacunelor în asigurarea securităţii în jurul terenului şi la vestiare.

Doi ani mai târziu, suporterii echipei Hajduk Split au distrus gazonul de pe stadionul local, după înfrângerea suferită de formaţia favorită, în deplasare, cu scorul de 1-2, în faţa finlandezilor de la Haka Valkeakoski, în prima manşă a turului preliminar al Cupei UEFA. Noaptea, suporterii nemulţumiţi au smuls iarba în cel puţin 20 de locuri diferite. Anumite publicaţii croate au apreciat că aceste gropi ar putea simboliza "morminte" pentru jucătorii şi staful tehnic al echipei.

În septembrie 2004, trei persoane au fost grav rănite, iar alte 130 au fost reţinute de către poliţie, în urma ciocnirilor izbucnite între suporterii formaţiilor Hajduk Split şi Dinamo Zagreb. Cele trei victime au fost spitalizate după ce au fost lovite în cap cu sticle. Una dintre victime a fost rănită şi la picior, cu un cuţit. Incidentele au început după ce suporterii echipei Hajduk au aruncat o torţă asupra unui microbuz care transporta, de la Gospici la Zagreb, susţinători ai echipei Dinamo Zagreb.

În martie 2006, antrenorul echipei Hajduk, Luka Bonacici, numit de o lună, a fost spitalizat, după ce a fost bătut violent, la Split, de persoane necunoscute. "Bonacici a fost atacat la intrarea în locuinţa sa şi a fost grav rănit, fiind lovit în cap şi pe corp cu o bară de fier", a declarat purtătorul de cuvânt al poliţiei, Zlatko Mehun.

Poliţia a precizat că nu se cunosc motivele acestui atac, însă presa croată a făcut o legătură cu remiza înregistrată în meciul cu Slaven Belupo (1-1), care a provocat nemulţumirea suporterilor. După acest meci, suporteri furioşi au manifestat în faţa vestiarelor jucătorilor.

Totuşi, se pare că Bonacici ar fi fost victima unor agresori angajaţi de agenţi de jucători croaţi, care erau nemulţumiţi de faptul că tehnicianul nu foloseşte în prima echipă fotbalişti aflaţi sub contract cu ei.

Fanii lui Hajduk sunt violenţi şi la meciurile naţionalei. Poliţia croată a reţinut 210 suporteri, între care 183 de croaţi şi 27 de englezi, înaintea meciului de la Zagreb, Croaţia - Anglia, din preliminariile pentru Campionatul European din Austria şi Elveţia, întâlnire care a avut loc în octombrie 2006. O altercaţie în care au fost implicaţi mulţi suporteri de la Dinamo Zagreb şi Hajduk Split a izbucnit în faţa Stadionului Maksimir, cu puţin timp înainte de meci. Potrivit poliţiei, în faţa stadionului şi în tribune au fost răniţi patru poliţişti şi trei stewarzi, dar şi nouă suporteri locali.

"Activitatea" fanilor lui Hajduk a depăşit sfera fotbalului, iar o facţiune neonazistă a galeriei a trecut la ameninţări cu caracter neonazist. Biserica sârbă ortodoxă din Split a anunţat, în ianuarie 2008, că a primit un mesaj semnat de suporteri neonazişti ai echipei Hajduk Split, în care aceştia îi ameninţa cu exterminarea pe sârbii şi pe evreii din Croaţia. "Întrebaţi-vă dacă acestea sunt ultimele voastre zile. Puţin câte puţin, vă vom extermina pe toţi", se putea citi în scrisoare, în care apar şi sloganuri folosite în perioada celui de-al Doilea Război Mondial împotriva evreilor şi sârbilor.

Scrisoarea era semnată "Hajduk Jugend", numele fanilor neonazişti ai echipei Hajduk Split, aluzie directă la Hitlerjugend (Tineretul hitlerist). Aceşti suporteri s-au manifestat pentru prima dată în public în noiembrie 2007, printr-un marş în oraşul Split, fiind îmbrăcaţi cu tricouri pe care scria "Hajduk Jugend". Tricourile au fost atunci puse în vânzare pe site-ul oficial al Torcida. Sute de mii de sârbi, evrei, ţigani şi croaţi antifascişti au murit în lagărele de concentrare înfiinţate de regimul pronazist croat, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

Tot în 2008, fanii croaţi s-au bătut cu poliţia malteză la partida cu formaţia Birkirkara, din primul tur preliminar al Cupei UEFA. La scurt timp, UEFA a amendat clubul Hajduk Split cu 50.000 de euro, deoarece fanii au folosit dispozitive pirotehnice la meciul din luna august cu Deportivo La Coruna, din turul doi preliminar al Cupei UEFA.

În patru meciuri din această fază eliminatorie, clubul Hajduk a fost sancţionat de fiecare dată din cauza diverselor incidente. Hajduk a mai primit o amendă de 4.000 de euro după meciul tur cu Deportivo, dar şi alte două amenzi în valoare totală de 24.000 de euro la partidele cu maltezii de la Birkirkara, din primul tur preliminar. Totodată, după meciurile cu Birkirkara, UEFA a decis că suporterii echipei croate nu vor avea voie să asiste la următoarele două partide din deplasare ale formaţiei favorite în cupele europene.

Vara trecută, la Zilina în Slovacia, zeci de suporteri şi opt poliţişti au fost răniţi în altercaţiile ce au avut loc în afara stadionului pe care s-a disputat meciul dintre echipa locală şi Hajduk Split, scor 1-1, din turul trei preliminar al Ligii Europa. Aproximativ 500 de fani croaţi, care aveau interdicţie pe stadioane în Europa, au aruncat cu pietre asupra poliţiştilor şi au spart vitrinele unor magazine, încercând să pătrundă în arenă. Unii dintre răniţi au primit îngrijiri la faţa locului, iar alţii au fost transportaţi la spital, suferind fracturi. Poliţia locală a arestat 120 de suporteri croaţi, potrivit unui purtător de cuvânt al autorităţilor din Zilina.

Din nefericire, fanii dinamovişti şi-au demonstrat, la rândul lor, o latură violentă, atât în competiţiile interne, cât şi la meciurile din cupele europene.

Astfel, în mai 1997, înaintea partidei Steaua - Dinamo, scor 4-2, galeria dinamovistă a dat foc la 600 de scaune de la Peluza Sud a stadionului din Bulevardul Ghencea, iar forţele de ordine i-au evacuat pe fanii oaspeţilor de pe arenă.

În 3 noiembrie 2005, cinci suporteri ai formaţiei Dinamo au fost reţinuţi de poliţia bulgară, fiind acuzaţi că au vandalizat două staţii de benzină dintr-o localitate bulgară, înaintea partidei pe care echipa din Ştefan cel Mare a susţinut-o în faţa formaţiei Levski Sofia, contând pentru grupa F a Cupei UEFA, sezonul 2005-2006, încheiată cu victoria gazdelor, cu scorul de 1-0. În 11 noiembrie, patru dintre cei cinci suporteri dinamovişti reţinuţi în Bulgaria au fost condamnaţi la trei luni de închisoare cu suspendare şi au revenit în ţară o săptămână mai târziu. Al cincilea suporter român a fost judecat la Loveci şi condamnat la un an de închisoare cu suspendare.

În 2006, cu ocazia meciului FC Bruges - Dinamo, din cadul grupelor Cupei UEFA, scor 1-1, în aeronava companiei Blue Air, cu care suporterii "alb-roşii" au făcut deplasarea în Belgia, doi dintre fanii dinamovişti, care consumaseră băuturi alcoolice, s-au bătut, provocând distrugerea mai multor scaune. Personalul de bord a anunţat poliţia de pe aeroportul Ostend Bruges, unde aeronava urma să aterizeze, iar cei doi au fost arestaţi. Mai multe scaune ale avionului au fost deteriorate, iar un geam din zona toaletei a fost fisurat.

Suporterii dinamovişti au produs grave incidente în 2008, în dubla manşă pentru calificarea în grupele Cupei UEFA, cu formaţia olandeză NEC Nijmegen. Astfel, în partida tur dintre cele două echipe, din Olanda, fanii dinamovişti au aruncat cu torţe spre suporterii olandezi, au încercat să agreseze forţele de ordine şi au fost aproape să-l rănească pe portarul formaţiei gazdă, Gabor Baboş, cu o torţă aruncată chiar în teren. UEFA a decis să sancţionze clubul Dinamo cu o amendă în valoare de 20.000 de franci elveţieni şi cu un ultim avertisment. În partida retur, care a consfinţit ratarea calificării echipei Dinamo în grupele Cupei UEFA, fanii "alb-roşii" au încercat să se bată cu suporterii olandezi, mulţumindu-se până la urmă să afişeze mesaje obscene, atât în limba română, cât şi în olandeză.

Meciul Dinamo - Slovan Liberec, disputat la 20 august 2009, în prima manşă a play-off-ului Ligii Europa, a fost întrerupt în minutul 88, după ce suporterii de la Peluza Cătălin Hâldan au pătruns pe pista de atletism din jurul terenului. Un suporter dinamovist a intrat pe teren la scorul de 0-2, el fiind oprit de stewarzi. După imobilizarea acestuia, suporterii de la Peluza Cătălin Hâldan au păstruns pe pista de atletism a stadionului din Bulevardul Şoseaua Ştefan cel Mare, iar arbitrul a trimis jucătorii la vestiare. În drum spre vestiare, fanii de la tribuna a II-a au aruncat cu obiecte înspre jucători. Forţele de ordine au intervenit cu gaze lacrimogene pentru a îndepărta suporterii de la tribuna a II-a. UEFA a decis ca Dinamo să piardă partida cu scorul de 0-3 şi să dispute primele două meciuri din grupele Ligii Europa fără spectatori.

La data de 1 octombrie 2009, la partida cu Panathinaikos Atena, aproximativ 30 de suporteri dinamovişti au scandat, au aruncat cu sticle şi cu torţe în incinta stadionului din Şoseaua Ştefan cel Mare. Fanii se aflau pe Calea Floreasca în dreptul stadionului Dinamo când au început să arunce cu sticle. Aceştia au fost opriţi de jandarmi, care i-au urcat în dube şi i-au dus la Poliţie.

Dinamo va întâlni echipa Hajduk Split, joi, de la ora 21.00, pe teren propriu, în prima manşă a turului trei preliminar al Ligii Europa. Returul va avea loc în data de 5 august, de la ora 21.30, la Split.

La meciul de la Bucureşti, şi-au anunţat prezenţa circa 400 de fani croaţi, potrivit Jandarmeriei Române, care a promis măsuri speciale pentru a preîntâmpina eventualele incidente. Conform secretarului clubului suporterilor echipei Hajduk, Stipe Lekici, aproximativ o mie de susţinători ai formaţiei din Split ar putea asista la meciul de joi.

(Material realizat de Adrian Petculescu, sports@mediafax.ro)

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici