Istanbulul a fost confirmat ca gazdă a Jocurilor Europene din 2027

  • Comitetul Olimpic European (COE) desfăşurat la Bucureşti a confirmat Istanbulul ca oraş-gazdă a Jocurilor Europene din 2027.
  • COE a lansat, de asemenea, procesul de examinare a locaţiilor pentru 2031 şi a confirmat Braşovul şi Lignano Sabbiadoro ca gazde a FOTE de iarnă şi de vară în 2027.
Urmărește
105 afișări
Imaginea articolului Istanbulul a fost confirmat ca gazdă a Jocurilor Europene din 2027

Istanbulul a fost confirmat ca gazdă a Jocurilor Europene din 2027

„Suntem încântaţi că am primit sprijinul întregii familii olimpice europene pentru a găzdui viitoarele Jocuri Europene la Istanbul", a declarat preşedintele COE, Spyros Capralos, la cea de-a 53-a Adunare Generală a Comitetelor Olimpice Europene (COE) de la Bucureşti, România.

În urma unei prezentări în faţa celui mai înalt organism deliberativ, s-a confirmat faptul că Istanbul va găzdui Jocurile Europene din 2027, îndeplinind angajamentul asumat în Memorandumul de înţelegere (MoU) semnat în urmă cu trei săptămâni de preşedintele COE, Spyros Capralos, primarul Istanbulului, Ekrem İmamoğlu, şi vicepreşedintele Comitetului Olimpic Turc, Kazım li Kiremitcioglu.

Adunarea a ratificat în cele din urmă acordul încheiat la jumătatea lunii mai, punând bazele oraşului gazdă, care se află pe două continente, mare parte în Asia, dar şi o parte în Europa.

Oficialii turci intenţionează să organizeze Jocurile după modelul folosit de Cracovia şi Małopolska din Polonia pentru ediţia din 2023, folosind doar locaţiile existente pentru a se asigura că evenimentul este rentabil şi durabil. Având doar trei ani pentru a se pregăti, această metodă este şi cea mai viabilă pentru Istanbul.

Succesul Jocurilor din 2023 a creat o moştenire financiară, permiţând o investiţie de 3 milioane de euro în comitetele olimpice naţionale europene în beneficiul sportivilor. Un studiu recent al Deloitte a constatat că cea de-a patra ediţie de la Cracovia-Małopolska a fost cea mai rentabilă ediţie a Jocurilor, care au avut loc anterior la Baku, Azerbaidjan, în 2015, şi la Minsk, Belarus, în 2019.

Primarul Istabulului, Ekrem İmamoğlu, a anunţat intenţia Turciei de a candida pentru Jocurile Olimpice din 2036, iar Jocurile Europene vor servi ca o pistă de lansare pentru atingerea acestui obiectiv, alăturându-se unei liste lungi de ţări, printre care Chile, Qatar, Indonezia, Polonia şi India, care şi-au arătat un interes reînnoit pentru marele eveniment sportiv.

Deşi nu există un calendar stabilit, oficialii Comitetului Internaţional Olimpic (CIO) au declarat că nu intenţionează să selecteze următoarea gazdă olimpică decât „cel mai devreme în 2026 sau 2027", iar numărul candidaţilor interesaţi este în prezent de „două cifre".

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici