Mircea Sandu: Schimbarea deciziei în cazul "valiza" este un act de drept

Preşedintele Federaţiei Române de Fotbal, Mircea Sandu, a declarat, sâmbătă, într-o conferinţă de presă, că schimbarea deciziei în cazul "valiza" la CAF este un act de drept, căruia nu i se poate opune.

18 afișări
Imaginea articolului Mircea Sandu: Schimbarea deciziei în cazul "valiza" este un act de drept

Mircea Sandu: Schimbarea deciziei în cazul "valiza" este un act de drept (Imagine: Mediafax)

"Am făcut atunci la UEFA o scrisoare favorabilă clubului Steaua, arătând deciziile Comisiei de Disciplină. De ce favorabilă? Pentru că nu s-a materializat, n-a avut efecte, n-au fost daţi banii. Revenirea asupra primei decizii este un act de drept, nu mă pot opune. UEFA a fost clară, Steaua e admisă în Liga Campionilor sezonul 2008-2009, poate n-a înţeles bine Steaua, nu se punea problema să fie exclusă. UEFA a spus clar, că în funcţie de ce se va întâmpla, se va analiza pentru sezonul viitor. Oricum UEFA poate lua măsuri oricum, ei ştiu mai bine ca noi ce se întâmplă", a spus conducătorul FRF.

Sandu a explicat că regulamentele interne le urmează pe cele ale FIFA, unde se vorbeşte de corupţie. "Cluburile care promit avantaje pentru a fi favorizate sunt sancţionate, e corupţie. E şi corupţie pasivă, ce s-a întâmpla în cazul Stelei, care se sancţionează. Ce e în regulamentele FIFA e şi la noi. Regulamentul nu-ţi dă voie. Că nu s-a materializat, că e mai puţin imoral, că e stimulare dar tot interzis e. Poate nici eu nu sunt de acord, dar legea spune că nu poţi s-o faci", a spus Sandu.

Mircea Sandu a afirmat că trebuie ca oamenii care vor face parte din comisiile FRF să fie drepţi. "Am consultat şi un avocat, dacă ne putem îndrepta penal împotriva lor pentru abuz în serviciu, în cazul în care greşesc. E greu. Acum primesc 200, 250 de euro pe şedinţă. Îmi ajung la urechi diverse informaţii, probe nu există, le e frică să spună. Am schimbat preşedinţi de comisii că a judecat interesat, că nu fac motivările la timp, că se tot amână. Vin oameni neajutoraţi la comisii, trebuie să le explicăm. Să judece drept, ăsta e apelul meu, nu contează numele echipei. Poate îi punem să semneze şi un angajament. Cu astfel de oameni e greu. Ăştia sunt oamenii pe care ni-i dă societatea, unde cei care fac afaceri curate trec pe la DNA, iar alţii, care nu, sunt lăsaţi deoparte", a spus el.

Sandu a menţionat că în trecut a schimbat regulamentul pentru a nu mai lua decizii jurisdicţionale Comitetul Executiv, deoarece era "aberant". "Cele mai expuse componente ale FRF sunt echipa naţională şi comisiile. În 18 ani am schimbat de multe ori componenţa comisiilor, acum sunt numai avocaţi şi doar trei foşti fotbalişti la Disciplină şi Apel, Dridea, Cicu şi Oaidă. Dacă Disciplina şi Apelul au dat o decizie, iar CAF alta, este problema pe care o au ei. Eu am un punct de vedere personal, al juristului, dar nu-l pot deconspira", a spus Sandu.

Preşedintele FRF a precizat că atunci când s-a luat decizia interzicerii stimulării financiare a adversarelor contracandidatelor, nu a existat o opoziţie. "Propunerea a venit din rândul cluburilor de Liga I. A fost de acord şi cu depunctarea pentru calomnii. Imaginea României e aşa cum e, dar în plan fotbalistic nu e chiar aşa de rea. Politicienii nu există în clasamente. Eu am făcut ceva în ţara asta, las ceva în urmă. Dacă nu ar exista FRF, nu ar exista fotbal în România", a comentat el.

Sandu a declarat că regulamentele nu sunt ambigue, ci aplicarea lor: "E vorba de comisii, cei de acolo pot retrograda un club sau îl pot promova, poate nu înţeleg. Nu e uşor să găseşti oameni dezinteresaţi. Nu mai câştigă două milioane de lei vechi, ci şapte, fii corect, drept".

Echipa Steaua Bucureşti a fost penalizată, la 4 iunie, cu şapte puncte, iar formaţia Universitatea Cluj cu şase puncte de către Comisia de Disciplină a Federaţiei Române de Fotbal (FRF), după scandalul "valiza cu bani" din ultima etapă a Ligii I, sezonul 2007/2008. De asemenea, finanţatorul Gigi Becali a fost suspendat timp de doi ani şi i s-a interzis accesul pe orice stadion pe aceeaşi perioadă şi a primit o amendă de 200.000 de lei, iar preşedintele grupării ardelene, Anton Doboş, a primit aceeaşi sancţiune ca Gigi Becali.

De asemenea, jucătorii Gigel Coman (Universitatea Cluj) şi Petre Marin (Steaua) au fost suspendaţi câte şase luni şi amendaţi cu 180.000 de lei.

Memoriul grupării Steaua a fost admis, joi, de către Curtea de Arbitraj pentru Fotbal, care a anulat toate deciziile luate de Comisia de Disciplină. Becali a primit o suspendare de şase luni, care nu îi interzice accesul pe stadion. La ieşirea din sediul FRF, Gigi Becali l-a acuzat pe Mircea Sandu că a stat la baza "regiei" prin care Steaua a fost depunctată pentru a fi exclusă din Liga Campionilor şi că acesta "comandă" comisiile.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici