Noi detalii despre scadalul de dopaj. Agenţia rusă antidoping i-a permis Kamilei Valieva să concureze la Jocurile Olimpice, în ciuda testului antidoping picat

Agenţia Internaţională de Testare (ITA) a confirmat că Kamila Valieva, în vârstă de 15 ani, membră a Comitetul Olimpic Rus - numele sub care concurează Rusia din cauza încălcărilor anterioare ale reglementărilor privind dopajul- a picat un test antidoping efectuat în decembrie, înaintea Jocurilor Olimpice de iarnă de la Beijing 2022.

2163 afișări
Imaginea articolului Noi detalii despre scadalul de dopaj. Agenţia rusă antidoping i-a permis Kamilei Valieva să concureze la Jocurile Olimpice, în ciuda testului antidoping picat

Foto: AP

Valieva, care a ajutat Comitetul Olimpic Rus să cucerească aurul în proba de patinaj artistic pe echipe de luni, a fost autorizată să concureze în ciuda faptului că a picat testul. Acest lucru s-a întâmplat după ce Agenţia rusă antidoping (RUSADA) a ridicat o suspendare provizorie a patinatoarei, potrivit unui comunicat emis vineri de ITA.

În comunicat se precizează că Comitetul Internaţional Olimpic (CIO) face acum apel la decizia RUSADA, invocând necesitatea de a rezolva problema înainte de următorul eveniment al Valievei, pe 15 februarie.

Ziarul rusesc RBC Sport a relatat miercuri că unul dintre cei şase membri ai echipei ROC a picat un test antidoping în decembrie.

Testul a ieşit la iveală abia în timpul Jocurilor Olimpice de iarnă - declanşând un scandal care continuă să întârzie ceremonia de decernare a medaliilor la proba pe echipe. Echipa SUA a câştigat argintul, în timp ce echipa Japoniei a luat bronzul. Valieva este favorită să ia aurul în proba feminină de patinaj artistic - probabil cea mai celebră probă de la Jocurile Olimpice de iarnă. Nu este clar dacă Valieva va fi lăsată să concureze, deşi a fost văzută exersând pe gheaţă în această săptămână, relatează CNN.

ITA, care conduce programul antidoping pentru Jocurile Olimpice de iarnă de la Beijing, a declarat că proba de droguri a fost prelevată la Campionatele ruseşti de patinaj artistic de la Sankt Petersburg pe 25 decembrie.

Cu toate acestea, a fost nevoie până la 8 februarie pentru ca un laborator din Suedia să raporteze că a detectat o substanţă interzisă - la o zi după ce ROC a câştigat aurul la proba pe echipe de la Beijing.

ITA a confirmat că Valieva a fost testată pozitiv la trimetazidină - un medicament folosit pentru a trata persoanele cu angină pectorală, în care o persoană are dureri în piept din cauza fluxului sanguin deficitar către inimă. Acesta se află pe lista de interdicţii a Agenţiei Mondiale Antidoping (WADA).

De ce a fost lăsată să concureze?

Valieva a primit imediat o suspendare provizorie din partea agenţiei antidoping din Rusia, care le interzice automat sportivilor să participe la competiţii. Patinatoarea artistică a contestat suspendarea pe 9 februarie şi, în cadrul unei audieri în aceeaşi zi, agenţia rusă antidoping a decis să ridice interdicţia provizorie - permiţându-i să continue să concureze la Jocurile Olimpice, potrivit comunicatului ITA.

ITA a adăugat că, întrucât eşantionul a fost colectat de agenţia rusă înainte de Jocurile Olimpice, cazul nu se află în jurisdicţia Comitetului Internaţional Olimpic (CIO) şi nu este gestionat de ITA.

CIO are dreptul de a face apel la decizia de ridicare a suspendării şi a înaintat cazul la Tribunalul de Arbitraj Sportiv (TAS), o decizie fiind necesară până marţi, înainte de următorul eveniment al vedetei ruse.

Deşi echipa Comitetul Olimpic Rus a câştigat aurul la evenimentul precedent, rămâne neclar dacă în urma controversei legate de testul antidoping medalia ar putea fi revocată.
 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici