Pele: Nu am nimic cu Maradona, dar nu este un antrenor bun

Fostul triplu campion mondial cu reprezentativa Braziliei, Edson Arantes do Nascimento "Pele", a declarat, într-un amplu interviu acordat publicaţiei germane Tagesspiegel, că selecţionerul Argentinei, Diego Maradona, nu este un antrenor bun.

19 afișări
Imaginea articolului Pele: Nu am nimic cu Maradona, dar nu este un antrenor bun

Pele: Nu am nimic cu Maradona, dar nu este un antrenor bun (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Fiind întrebat care echipă rămasă în cursă la turneul final al Cupei Mondiale ar putea pune probleme Braziliei, Pele a răspuns că doar Spania şi, poate, Germania, dacă prinde o zi bună, explicând apoi de ce nu şi Argentina: "Nu am nimic personal cu Maradona, dar cred că nu este un antrenor bun. Trăieşte o viaţă ciudată, iar asta nu prea aduce lucruri bune în interiorul unui lot. Argentina are o echipă din care fac parte numai jucători de clasă mondială, care se organizează singuri. Iar în atac este Messi, care destramă apărările adverse şi creează multe spaţii pentru coechipierii săi".

Analizând competiţia din Africa de Sud, Pele s-a arătat dezamăgit de reprezentativa Coastei de Fildeş. "M-a dezamăgit Coasta de Fildeş, care se credea Brazilia Africii. Înaintea turneului, a promis un fotbal tehnic şi în viteză. La meciul cu Brazilia, am văzut numai nervi, durităţi şi provocări din partea ivorienilor", a explicat fostul jucător, acum în vârstă de 69 de ani.

La capitolul impresii plăcute, brazilianul a menţionat echipa Germaniei: "Nemţii arătaseră încă de acum doi ani, de la Campionatul European, un fotbal frumos, ofensiv. Acum, îi mai au în plus pe Özil şi pe Müller, jucători precum erau Overath şi Littbarski. Driblează, pasează decisiv, creează momente surprinzătoare, e o plăcere să îi urmăreşti. Germania este o adevărată echipă de turneu final, însă acum este şi una dintre cele mai tinere, iar pentru a putea câştiga Cupa Mondială are nevoie de puţină experienţă în plus".

Pele nu vede nici Brazilia campioană mondială: "În ciuda succesului cu 3-0 în faţa chilienilor, nu văd încă Brazilia ca pe o campioană mondială. Eu am fost atacant şi am vrut mereu numai să dau goluri; asta încântă şi publicul. Echipa de acum este mai preocupată de contraatac. Nu văd acea dorinţă de a avea mingea, de a-şi domina adversarul. Dunga mi-a spus că nu vrea să joace defensiv, ci să controleze jocul. Dar cum vrei să controlezi jocul cu un singur atacant? E adevărat că, pe lângă Fabiano, mai avem jucători ofensivi, precum Robinho şi Kaka, dar ei, când pierd mingea, vin prea mult înapoi, ca un fundaş, iar apoi durează prea mult până când revin în careul adversarului. Aşa nu-ţi poţi crea multe ocazii de gol".

Sud-americanul a comentat şi relaţia sa de prietenie cu fostul campion mondial german Franz Beckenbauer, alături de care a devenit campion al SUA, cu formaţia New York Cosmos, în anul 1977. "Eu am avut mereu nevoie de muzică, înaintea unui meci. Dansam samba în vestiar, pentru a-mi activa bucuria de a juca. La New York Cosmos, aveam mulţi jucători europeni în echipă. Înaintea meciurilor, ei erau incredibil de liniştiţi şi de concentraţi în vestiar. Eu dansam. Franz stătea calm pe locul său, îşi ţinea capul între palme şi ochii închişi. La un moment dat, l-am ridicat, l-am luat în braţe şi am început să dansez cu el. Dar stătea înţepenit. Atunci, l-am întrebat dacă aşa stă şi pe teren, la meci. L-am «atins» puţin cu asta şi a început să se mişte. Şi vreţi să ştiţi ceva? Se mişca foarte bine! Franz are ritmul în sânge."

Întrebat cum se apelează reciproc, astăzi, când Beckenbauer (64 de ani) este supranumit în Germania "Împăratul", iar el, în Brazilia, "Regele", Pele a răspuns că discută ca doi prieteni: "Noi nu folosim între noi asemenea apelative. Suntem doi prieteni care discută orice. Nu doar fotbal. Acum, de exemplu, vorbim despre cum ne întreţinem fizic, despre familiile noastre, despre Africa de Sud. Avem o mulţime de lucruri frumoase despre care să discutăm".

Pele şi Maradona au avut, recent, o dispută după ce brazilianul a afirmat că numirea fostului număr zece argentinian la conducerea naţionalei este o eroare şi că el a acceptat această funcţie pentru că avea nevoie de bani. Maradona a răspuns că locul lui Pele este la muzeu.

Află aici care este programul Cupei Mondiale

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici