Premii dublate pentru sportivii români care au ocupat locurile 1-6 la Jocurile Olimpice

Suma premiilor acordate sportivilor români clasaţi pe locurile 1-6 la Jocurile Olimpice de la Beijing a fost dublată, faţă de cuantumul prevăzut de lege, valoarea totală a distincţiilor, inclusiv pentru antrenori, depăşind cinci milioane de euro, a anunţat premierul Călin Popescu Tăriceanu.

73 afișări
Imaginea articolului Premii dublate pentru sportivii români care au ocupat locurile 1-6 la Jocurile Olimpice

Premii dublate pentru sportivii români care au ocupat locurile 1-6 la Jocurile Olimpice

El i-a primit, la Palatul Victoria, înainte de şedinţa Executivului, pe sportivii români care au obţinut performanţe deosebite la Jocurile Olimpice, pentru a le înmâna diplomele de premiere. La ceremonie au participat şi membri ai Cabinetului.

Tăriceanu a primit din partea sportivilor premiaţi un tablou cu autografele acestora.

Potrivit legislaţiei în vigoare, un titlu olimpic este răsplătit cu 35.000 de euro, medalia de argint cu 28.000 de euro, iar cea de bronz cu 21.000 de euro. Tot în lege se menţionează că aceste sume pot fi dublate, la propunerea preşedintelui Comitetului Olimpic şi Sportiv Român, lucru care s-a întâmplat de fiecare dată. Pe lângă medaliaţi legea prevede să fie premiaţi şi ocupanţii locurilor 4-6, după cum urmează: locul IV - 14.000 euro, locul V - 10.500 euro, locul VI - 7.000 euro. Legislaţia în vigoare nu permite dublarea premiilor în cazul locurilor 4-6, însă secretarul general al COSR, Ioan Dobrescu, a afirmat că forul olimpic va încerca să obţină o Hotărâre de Guvern care să facă posibilă mărirea acestor sume.

Dintre cei 102 sportivi care au reprezentat România la Jocurile Olimpice de la Beijing, 19 au reuşit să urce pe podium. În plus, 16 sportivi (unii fiind dintre cei 19) au terminat pe unul dintre locurile 4-6 şi vor fi premiaţi de COSR, cu bani de la Guvern.

Astfel, după dublarea sumelor prevăzute prin lege, cei 33 de sportivi care au reuşit să ocupe unul dintre locurile 1-6 la Jocurile Olimpice de la Beijing au primit, în total, 1,47 milioane de euro, în timp ce antrenorii principali au încasat 773.500 de euro. Potrivit legii, antrenorii principali primesc aceleaşi sume ca şi sportivii, iar cei secunzi 75 la sută din premiul tehnicianului principal. Pe lângă sportivi şi antrenori, au mai fost premiaţi specialiştii şi tehnicienii (386.750 de euro - la nivelul antrenorului principal), personalul salariat al federaţiilor sportive (162.400 de euro - 40 la sută din premiul sportivului), antrenorii care i-au descoperit pe sportivi (294.000 de euro), precum şi COSR şi ANS (1.025.587,50 de euro). Singurele sume dublate au fost cele acordate sportivilor şi antrenorilor principali şi secunzi.

România a terminat ediţia a 29-a a Jocurilor Olimpice de la Beijing pe locul al 17-lea în clasamentul pe medalii, cu un total de 8 medalii, 4 de aur, 1 de argint şi 3 de bronz. La precedenta ediţie a Jocurilor Olimpice, la Atena, în 2004, bilanţul delegaţiei României a fost de 19 medalii, dintre care opt de aur, cinci de argint şi şase de bronz.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici