Santos, clubul mitic al lui Pele, împlineşte 100 de ani de existenţă

Clubul mitic al lui Pele, Santos, singura grupare de fotbal care a întrerupt două conflicte în Africa, sărbătoreşte cu fast, sâmbătă, împlinirea a 100 de ani de existenţă, se arată într-un material realizat de AFP.

68 afișări
Imaginea articolului Santos, clubul mitic al lui Pele, împlineşte 100 de ani de existenţă

Santos, clubul mitic al lui Pele, împlineşte 100 de ani de existenţă (Imagine: Mediafax Foto/Mediafax Foto)

Modesta formaţie de cartier fondată la 14 aprilie 1912, într-un port din statul Sao Paulo, a devenit în anii 1960 şi 1970 cunoscută în întreaga lume: planeta era fascinată de un anume Edson Arantes do Nascimento, zis Pele.

"În istoria fotbalului, rar s-a întâmplat ca numele unui club şi cel al unui jucător să fie legate atât de strâns. Timp de 20 de ani, Santos-ul lui Pele ne-a făcut să visăm prin jocul său", notează FIFA, pe site-ul oficial.

Pele, care are acum 71 de ani, a jucat la Santos în perioda 1956-1974. Brazilianul s-a retras din activitate în 1977, după un contract la New York Cosmos, singura sa "infidelitate". Momentele de glorie ale lui Pele din anii '60 sunt incontestabile, atunci el reuşind să câştige majoritatea titlurilor naţionale şi internaţionale, alături de alte vedete ca Zito, Pagao, Pepe (al doilea marcator, după Pele) şi Coutinho. Printre starurile care au bucurat publicul de pe stadionul Vila Belmiro se mai numără Ze Carlos, Carlos Alberto, Toninho şi Edu.

Însă clubul brazilian a intrat în istorie şi prin faptul că a întrerupt două războaie, în 1969, când echipa se afla în turneu în Africa.

"În mai puţin de zece zile, clubul a întrerupt conflictele dintre Congo şi RD Congo şi războiul dintre Nigeria şi Biafra. Nu era interesant pentru aceste ţări să continue conflictele în perioada când Santos era acolo", scrie Guilherme Nascimento, specialist în istoria clubului Santos.

"Unicul loc unde Santos nu a ajuns, este luna", glumea Pele la o ceremonie organizată la Parlament şi la prezentarea unei cărţi cu ocazia centenarului clubului.

Santos îşi datorea numele unui oraş - port cu 500.000 de locuitori, aflat pe malul Oceanului Atlantic, la 70 de kilometri de metropola Sao Paulo.

Supranumit "Peixe" (peşte) datorită proximităţii de ocean, clubul are în prezent, conform oficialilor săi, 13 milioane de suporteri. Mai mulţi decât populaţia Portugaliei sau cea a Greciei.

Prima echipă din lume care a depăşit cifra mitică de 10.000 de goluri, la 20 ianuarie 1988, Santos mai este deţinătoarea unui record deosebit: 11.793 de goluri marcate în 100 de ani. Şi este clubul american al secolului XX, conform FIFA.

Santos, locul 11 în ediţia 2011 a campionatului brazilian, a câştigat opt titluri naţionale (un alt record) şi şapte trofee internaţionale, între care trei Copa Libertadores şi două Cupe intercontinentale.

Gruparea braziliană este locul de unde au apărut câţiva tineri fotbalişti remarcabili în anii 2000, Robinho, Leo Bastos, Elano... Astăzi, la Santos se află tinere vedete ca Neymar şi Paulo Henrique Ganso.

Neymar, 20 de ani, a atras rapid atenţia marilor cluburi europene. Viteza şi tehnica sa îl plasează printre cei mai buni fotbalişti din lume, el fiind deseori comparat cu triplul deţinător al Balonului de Aur, argentinianul Lionel Messi, sau cu portughezul Cristiano Ronaldo.

În Brazilia, centenarul clubului este un eveniment important, sărbătorit prin publicarea unei cărţi şi realizarea unui documentar (Santos: 100 de ani de artă a fotbalului), dar şi prin festivaluri de muzică, croaziere, dineuri de gală, prezentări de film, de teatru şi expoziţii.

(Materaial realizat de Leila Bolat, leila.bolat@mediafax.ro)

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici