Serena Williams: Regulile pentru veterani l-au ajutat pe Federer, de ce nu sunt valabile şi la WTA?

Jucătoarea de tenis Serena Williams (locul 1 în clasamentul mondial) a declarat, marţi, că regulile WTA privind participarea veteranilor din circuit la turnee de categorie Mandatory sunt prea stricte, spre deosebire de întrecerile masculine, notează The Washington Post.

3365 afișări
Imaginea articolului Serena Williams: Regulile pentru veterani l-au ajutat pe Federer, de ce nu sunt valabile şi la WTA?

Serena Williams: Regulile pentru veterani l-au ajutat pe Federer, de ce nu sunt valabile şi la WTA? (Imagine: AP/ Mediafax Foto)

Dacă tenismenele nu participă la Indian Wells, Miami, Madrid sau Beijing, ele primesc o penalizare, o amendă sau punctaj 0 în clasamentul celor mai bune 18 rezultate. În circuitul WTA, doar jucătoarele din top 10 care au peste 30 de ani se pot retrage din anumite turnee. Dar există şi repercusiuni: dacă o fac, nu mai sunt eligibili pentru bonusurile de performanţă de la final de an. În turneele masculine, nu se întâmplă aşa.

"E un aspect simplu de observat. Roger Federer a mai sărit turnee de Masters, aşa face de ani buni şi asta l-a ajutat în carieră. În mod clar ar trebui să fie o opţiuni şi la noi. Nu ar trebui să fim obligate să jucăm în fiecare săptămână. Vreau să aduc în discuţie acest subiect la viitoarea întâlnire a Consiliului Jucătoarelor", a declarat Serena Williams pentru sursa citată.

Preşedintele WTA, Steve Simon, nu gândeşte la fel ca sportiva americană şi nu intenţionează să facă schimbări în regulament: "Cred că există deja o abordare progresivă şi directă, care îi permite fiecărei jucătoare o flexibilitate completă în alegerea programului în jurul celor patru evenimente majore (n.r. - Indian Wells, Miami, Madrid şi Beijing ), alături de turneele de Mare Şlem, care nu se află sub sfera de competenţă a WTA. Vrem să menţinem jucătoarele în joc şi să le încurajăm să rămână competitive la nivel înalt chiar şi după 30 de ani. Vom continua să analizăm şi reevaluăm regulile".

În circuitul ATP, orice jucător care îndeplineşte trei criterii (30 de ani, 12 sezoane în circuit, 600 de meciuri) poate să nu participe la unul dintre cele opt evenimentele considerate obligatorii (Mandatory), un beneficiu de care a profitat Roger Federer, care a refuzat să joace la Masters-ul 1000 de la Miami în doi din ultimii patru ani. În plus, jucătorii nu sunt penalizaţi şi nici nu sunt excluşi din programul privind bonusurile financiare. 29 de tenismeni, inclusiv campionul en-titre de la Roland Garros, Stan Wawrinka, intră în prezent în această categorie. În schimb, regulile WTA prevăd că jucătoarele de peste 30 de ani şi clasate în top 10 pot evita anumite turnee obligatorii.

Billie Jean King, membru fondator al WTA este de părere că situaţia prezentată de către Serena Williams ar trebui abordată serios. King a precizat că şi-ar dori ca jucătoarele de tenis să joace mai mulţi ani.

La Roland Garros, 19 jucătoare de tenis de 30 de ani sau mai mult au intrat pe tabloul principal la simplu, un record în turneele de Mare Şlem din era Open post 1968. Totodată, pe tabloul masculin de simplu au fost 51 de jucători care îndeplineau acest criteriu.

Serena Williams (34 de ani) este cel mai în vârstă număr 1 mondial în istoria WTA şi a câştigat opt turnee majore. Chinezoaica Na Li avea 31 de ani când a câştigat Openul Australiei, în 2014. Italianca Flavia Pennetta avea 33 de ani când a cucerit US Open, în 2015. Ultima jucătoare tânără care a câştigat un turneu de Mare Şlem a fost Maria Şarapova, în 2006, US Open la doar 19 ani.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici