Veşti bune pentru Halep. O ciclistă cehă contaminată accidental e achitată de acuzaţia de dopaj

Veterana ciclistă cehă Katerina Nash a evitat o interdicţie de patru ani după ce o anchetă a Agenţiei americane antidoping (USADA) a stabilit că testul pozitiv al celei care a participat de cinci ori la Jocurile Olimpice a fost rezultatul administrării de medicamente câinelui său de companie.

7320 afișări
Imaginea articolului Veşti bune pentru Halep. O ciclistă cehă contaminată accidental e achitată de acuzaţia de dopaj

Veşti bune pentru Halep. O ciclistă cehă contaminată accidental e achitată de acuzaţia de dopaj

Nash, în vârstă de 45 de ani, a fost depistată pozitiv la capromorelin, un stimulent al apetitului, după ce a furnizat o probă de urină în afara competiţiei la 24 octombrie 2022, a precizat USADA, citată de Reuters.

Capromorelin nu figurează în mod specific pe "Lista interzisă" a WADA, dar este considerată de organismul mondial antidoping ca fiind o substanţă nespecificată din clasa hormonilor peptidici, a factorilor de creştere, a substanţelor conexe şi a substanţelor mimetice.

Acest tip de substanţe este interzis în orice moment conform protocoalelor antidoping ale USADA şi ale Uniunii Cicliste Internaţionale.

Nash, stabilită în California, a furnizat dovezi ale unui medicament lichid pentru animale de companie cu prescripţie medicală care conţine capromorelin.

"Ea administra medicamentul pe cale orală câinelui său în fiecare zi în ultimele săptămâni de viaţă ale animalului său de companie, în încercarea de a-i menţine greutatea", a declarat USADA într-un comunicat.

Din cauza dificultăţii de administrare a medicamentului, Nash a intrat în contact cu acesta prin intermediul mâinilor. Flaconul nu a avertizat utilizatorii cu privire la riscul de contaminare prin expunerea la piele.

Lucrând cu experţi de laborator, USADA a stabilit că o astfel de expunere ar fi provocat un test pozitiv, a precizat agenţia.

Prin urmare, aceasta a concluzionat că Nash nu a avut nicio vină sau neglijenţă şi nu va fi sancţionată.

Dacă nu ar fi fost exonerată, Nash, care a concurat ca schior la două ediţii ale Jocurilor Olimpice de iarnă înainte de a trece la ciclism, risca o interdicţie de patru ani.

"Ca şi în acest caz, lucrăm întotdeauna la fel de mult pentru a încerca să-i exonerăm pe cei cu adevărat nevinovaţi ca şi pentru a-i condamna pe cei care trişează în mod intenţionat", a declarat şeful USADA, Travis Tygart.

USADA a dezvăluit încălcarea fără vină a lui Nash, în conformitate cu regulile WADA, dar Tygart a spus că regulile trebuie să se schimbe.

"Dacă nu există nicio îndoială că un sportiv intră în contact cu o substanţă interzisă dintr-o sursă complet nevinovată şi nu există niciun efect asupra performanţei, USADA continuă să susţină că nu ar trebui să existe o încălcare sau un anunţ public", a spus el.

"Regulile trebuie să se schimbe şi noi toţi trebuie să ne trezim şi să cerem un sistem antidoping global mai corect şi mai echitabil, care să prindă şi să sancţioneze trişorii intenţionaţi care îi fură pe sportivii curaţi, dar care să nu îi scoată din viaţa sportivă pe cei nevinovaţi."

Cazul e asemănător cu al Simonei Halep, care a fost depistată pozitiv la un test antidoping, sportiva română susţinând acum în faţa autorităţilor competente că substanţa interzisă a ajuns în organismul ei în mod accidental, prin intermediul unor suplimente alimentare contaminate în procesul de fabricaţie.

Cazul Nash este un precedent, care ar putea să îi servească Simonei Halep în apărarea cauzei sale, ea fiind ameninţată cu o supendare de 4 ani.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici