Adăugarea de lapte în cafea poate avea beneficii pentru organism - studiu

Combinarea proteinelor din lapte cu antioxidanţii din cafea face ca celulele imunitare să fie de două ori mai eficiente în combaterea inflamaţiilor

8737 afișări
Imaginea articolului Adăugarea de lapte în cafea poate avea beneficii pentru organism - studiu

Adăugarea de lapte în cafea poate avea beneficii pentru organism - studiu

Combinaţia dintre proteinele din lapte şi antioxidanţii din cafea face ca celulele imunitare să fie de două ori mai eficiente în combaterea inflamaţiei.
 
Ori de câte ori bacteriile, viruşii şi alte substanţe străine pătrund în organism, sistemul nostru imunitar reacţionează prin desfăşurarea de celule albe din sânge şi substanţe chimice pentru a ne proteja.
 
Această reacţie este cunoscută sub numele de inflamaţie. Ea apare, de asemenea, ori de câte ori suprasolicităm tendoanele şi muşchii şi este o caracteristică a unor boli precum artrita reumatoidă.
 
Boabele de cafea sunt pline de antioxidanţi, polifenoli, antioxidanţi naturali, importanţi pentru oameni.
 
Aceştia ajută la reducerea stresului oxidativ din organism care dă naştere la inflamaţii. Aceştia se găsesc la om, în plante, fructe şi legume.
 
Aceşti antioxidanţi sunt, de asemenea, folosiţi de industria alimentară pentru a încetini oxidarea şi deteriorarea calităţii alimentelor.
 
Pentru a investiga efectul antiinflamator al combinării polifenolilor cu proteine, echipa de la Universitatea din Copenhaga a aplicat o inflamaţie artificială celulelor imunitare.
 
Unele dintre celule au primit diferite doze de polifenoli care au reacţionat cu un aminoacid, componenta de bază a proteinelor.
 
Alte celule au primit doar polifenoli în aceleaşi doze, iar un grup de control nu a primit nimic.
 
Echipa a constatat că celulele imunitare tratate cu combinaţia de polifenoli şi aminoacizi au fost de două ori mai eficiente în combaterea inflamaţiei.
 
Autorul principal, Andrew Williams, profesor asociat la departamentul de ştiinţe veterinare şi animale, a declarat: „Este interesant că am observat acum efectul antiinflamator în experimentele cu celule. Şi, evident, acest lucru nu a făcut decât să ne facă mai interesaţi să înţelegem mai în detaliu aceste efecte asupra sănătăţii. Aşadar, următorul pas va fi să studiem efectele pe animale".
 
Profesorul Marianne Nissen Lund, de la departamentul de ştiinţa alimentaţiei, care a condus studiul, a declarat: „Ambele au fost analizate în cadrul studiului. Rezultatul nostru demonstrează că reacţia dintre polifenoli şi proteine are loc şi în unele dintre băuturile de cafea cu lapte pe care le-am studiat. De fapt, reacţia are loc atât de repede încât a fost dificil de evitat în oricare dintre alimentele pe care le-am studiat până acum”.
 
Aceste rezultate sugerează că acest lucru ar putea fi valabil şi pentru alte alimente care conţin această combinaţie.
 
Profesorul Nissen Lund a declarat: „Îmi pot imagina că ceva similar se întâmplă, de exemplu, la o mâncare de carne cu legume sau la un smoothie, dacă vă asiguraţi că adăugaţi nişte proteine precum laptele sau iaurtul”.
 
Industria şi comunitatea de cercetători lucrează acum la modul în care să adauge cantităţile potrivite de polifenoli în alimente pentru a obţine cea mai bună calitate.
 
Dr. Nissen Lund a declarat: „Deoarece oamenii nu absorb atât de mult polifenol, mulţi cercetători studiază cum să încapsuleze polifenolii în structuri proteice care să îmbunătăţească absorbţia lor în organism. Această strategie are avantajul suplimentar de a spori efectele antiinflamatorii ale polifenolilor”.
 
„Acum vom investiga mai departe, iniţial pe animale. După aceea, sperăm să primim fonduri de cercetare care ne vor permite să studiem efectul la oameni”.
 
Studiul a fost publicat în Journal of Agricultural and Food Chemistry.
 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici