Afecţiunile precanceroase ale colului uterin, tot mai des întânite la femei sub 40 de ani

Identificarea şi tratamentul precoce al afecţiunilor precanceroase ale colului uterin sunt cruciale în prevenirea cancerului de col uterin. Nu vor evolua rapid către neoplasm, dar rămase netratate vor duce la neoplasm. Medicii sunt alarmaţi că tot multe tinere sub 40 de ani au astfel de leziuni.

934 afișări
Imaginea articolului Afecţiunile precanceroase ale colului uterin, tot mai des întânite la femei sub 40 de ani

Afecţiunile precanceroase ale colului uterin, tot mai des întânite la femei sub 40 de ani

Afecţiunile precanceroase ale colului uterin sunt modificări anormale ale celulelor de la acest nivel care pot evolua către/în cancer invaziv al colului uterin, spun medicii ginecologi.

„Infecţia persistentă cu HPV-HR, statutul socio-economic scăzut şi fumatul sunt printre factorii de risc pentru leziunile precanceroase ale colului uterin. De asemenea, debutul precoce al vieţii sexuale şi imunosupresia cronică pot favoriza apariţia acestora. Nu există un singur test care să identifice cu o precizie absolută prezenţa leziunilor precanceroase pe colul uterin, de aceea în practica medicală se folosesc mai multe teste. Printre cele mai semnificative se numără testul Pap, testarea pentru HPV şi colposcopia. Diagnosticul precis se obţine prin efectuarea unei biopsii cervicale care presupune prelevarea unui mic fragment de ţesut de la nivelul colului uterin, în cazul pacientelor la care testele preliminare au indicat anomalii”, spune dr. Cristian Jumuga, medic ginecolog cu supraspecializare în oncologie genito-mamară.

Leziunile precanceroase sunt asimptomatice. În funcţie de rezultatele obţinute, medicul decide metoda de biopsie şi în funcţie de aceasta va stabili conduita terapeutică.

„Avem la dispoziţie mai multe metode de biopsiere cervicală şi, în funcţie de ceea ce vedem la colposcop şi la rezultatul examenului Babeş - Papanicolau, o alegem pe cea mai potrivită: Biopsia ţintită sub colposcop: se prelevează un mic fragment de ţesut din zona reprezentativă; Chiuretajul endocervical; ERAD; Conizaţia: îndepărtarea chirurgicală a unui fragment extins, de formă conică, care poate fi şi metodă terapeutică”, explică medicul.

Tipul de tratament este decis de către medic după confirmarea, prin biopsie, a leziunilor cervicale precanceroase.

Dr. Cristian Jumuga spune: „Atunci când stabilim tipul de tratament vom ţine cont de severitatea leziunilor, vârsta pacientei, dorinţa de a mai avea copii şi eventualele afecţiuni ginecologice asociate. Tratamentul se împarte în observare (pentru leziuni minore) şi tratament propriu-zis (pentru leziuni majore sau persistente), inclusiv excizie sau ablaţie. Monitorizarea periodică prin Pap test, HPV şi colposcopie este recomandată pentru leziuni minore. Pentru că cele mai multe dintre aceste patologii se dezvoltă fără să prezinte simptome şi nu manifestă clinic, este crucial ca toate femeile active sexual să se prezinte periodic la medicul ginecolog pentru efectuarea analizelor uzuale, cum ar fi examenul Babeş-Papanicolaou şi testarea pentru HPV”.

Detectarea precoce şi gestionarea adecvată a patologiilor precanceroase ale colului uterin sunt esenţiale pentru prevenirea progresiei către neoplasm. Educaţia, screening-ul regulat şi vaccinarea pot juca un rol semnificativ în protejarea sănătăţii femeilor, spun medicii.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici