Aspirina previne reapariţia cancerului la colon

Aspirina este folositoare în prevenirea reapariţiei cancerului la colon, micşorând, totodată, riscul de deces din cauza acestei maladii, potrivit unui studiu american, publicat în Journal of the American Medical Association.

399 afișări
Imaginea articolului Aspirina previne reapariţia cancerului la colon

Aspirina previne reapariţia cancerului la colon

Aspirina ocupă deja un loc important în numeroase cabinete medicale din lume. Medicii consideră că o doză de aspirină mică administrată zilnic poate să reducă numărul infarctelor şi al atacurilor cerebrale, alungând, totodată, şi durerile.

Alte studii au demonstrat că aspirina poate să reducă riscul de apariţie a cancerului la colon. Cel mai recent dintre acestea a relevat faptul că acest medicament poate chiar să prevină decesul provocat de cancerul colorectal.

Andrew Chan, de la Massachusetts General Hospital şi Harvard Medical School din Boston, şi colegii săi au studiat efectele aspirinei asupra a 1.279 de pacienţi - femei şi bărbaţi - suferind de cancer colorectal care nu se răspândise la alte organe din corp.

Cercetătorii americani au descoperit că pacienţii care au luat aspirină cu regularitate după ce au fost diagnosticaţi sunt cu 30% mai puţin expuşi riscului de deces din cauza acestei boli, comparativ cu pacienţii care nu au luat aspirină. Aceste persoane au fost, totodată, cu 21% mai puţin expuse riscului de deces provocat de oricare altă maladie.

Studiul s-a desfăşurat timp de două decenii.

"Aceste rezultate sugerează faptul că aspirina poate influenţa biologia tumorilor biorectale, contribuind la prevenirea reapariţiei lor", a explicat Andrew Chan.

Acelaşi medic american a declarat că aspirina are acest efect benefic deoarece reuşeşte să blocheze enzima ciclooxigenaza 2 (COX-2), care catalizează procesele inflamatorii şi diviziunea celulară. Multe tumori produc din abundenţă această enzimă.

În ciuda efectelor ei benefice, aspirina poate să provoace hemoragii serioase la nivelul stomacului. Medicii consideră că sunt necesare studii suplimentare, atent controlate în cadrul etapelor de testare, înainte ca acest medicament să poată fi recomandat în mod oficial pacienţilor suferind de cancer de colon.

Cancerul colorectal este pe locul al doilea în topul tipurilor de cancer care fac cele mai multe victime în Statele Unite, după cancerul pulmonar, cu peste 50.000 de bolnavi în fiecare an, potrivit U.S. National Cancer Institute.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici