Cancerul de apendice, o boală extrem de rară până acum, devine din ce în ce mai frecvent la tineri.
Un studiu publicat în revista Annals of Internal Medicine arată că incidenţa acestui tip de cancer a crescut de trei-patru ori la persoanele născute după anii 1970, comparativ cu cele născute în anii 1940, conform Science Alert.
Deşi numărul total rămâne mic – doar câteva cazuri la un milion de persoane anual – creşterea este dramatică. Cel mai îngrijorător aspect este că aproximativ unul din trei cazuri apare acum la adulţii sub 50 de ani, o proporţie mult mai mare decât la alte tipuri de cancer gastrointestinal.
Timp de decenii, cancerul de apendice era ceva ce medicii întâlneau o dată-de două ori în carieră, aproape exclusiv la vârstnici. Acum, tot mai mulţi tineri de 30-40 de ani primesc acest diagnostic, iar experţii nu înţeleg de ce.
Cancerul care se dezvoltă aici este deosebit de periculos pentru că nu dă semne prevestitoare clare. Simptomele sunt vagi – dureri abdominale uşoare, balonare sau probleme digestive – şi se confundă uşor cu afecţiuni benigne.
Majoritatea cazurilor sunt descoperite doar când pacientul ajunge la operaţie pentru apendicită, moment în care de obicei este prea târziu pentru intervenţie precoce. Nu există teste de screening pentru această boală, fiind prea rară pentru justifica controale de rutină.
Expertii bănuiesc că schimbările drastice de stil de viaţă din ultimele decenii ar putea fi vinovate. Rata obezităţii a explodat din anii 1970, dieta s-a orientat spre alimente procesate şi carne roşie, iar activitatea fizică a scăzut dramatic.
În plus, expunerea la noi factori de mediu – plastice, substanţe chimice, antibiotice folosite masiv – ar putea juca un rol important.
Această tendinţă face parte dintr-un fenomen mai larg: şi cancerul de colon sau de stomac afectează din ce în ce mai mult persoanele sub 50 de ani. Specialiştii cred că factorii de risc comuni, inclusiv modificările microbiomului intestinal cauzate de antibiotice, ar putea explica această schimbare.