Capsulă endoscopică cu autopropulsie pentru explorarea stomacului şi a colonului, creată în Japonia

Cercetătorii japonezi au anunţat, marţi, că au pus la punct o capsulă endoscopică cu autopropulsie, controlată de la distanţă, care poate să "înoate" de-a lungul tubului digestiv, în cadrul unor investigaţii medicale.

722 afișări

Oamenii de ştiinţă de la Universitatea Ryukoku şi de la Colegiul de medicină din Osaka au reuşit, graţie acestei capsule în formă de mormoloc, să capteze imagini din interiorul stomacului şi a colonului unui pacient.

Aceasta este pentru prima dată în lume când un endoscop s-a deplasat cu succes în regim autonom de la anus către colon pentru a capta o serie de imagini, au explicat cercetătorii niponi, care şi-au prezentat invenţia în cadrul unei conferinţe internaţionale despre maladiile digestive, organizată la Chicago.

Acest mic instrument, denumit "Sirena", are un corp central cu un diametru de un centimetru şi o lungime de 4,5 centimetri. Dispozitivul este echipat cu un fel de înotătoare codală care permite un control precis al direcţiei şi al deplasării.

Medicii folosesc o manetă de tip "joystick" pentru a orienta mişcările capsulei, vizionând poziţia acesteia pe un monitor special.

Acest endoscop poate fi înghiţit de către pacient pentru examinarea stomacului sau poate fi inserat pe cale rectală pentru examinarea colonului.

Capsulele endoscopice au fost inventate în anii 1980 şi de atunci au fost utilizate pe scară largă. Până la apariţia invenţiei cercetătorilor niponi, ele erau propulsate de contracţiile musculare ondulatorii.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici