Chimicalele din plastice şi trusa de machiaj pot dăuna grav sarcinii. La ce se expun femeile gravide

Cercetătorii americani au efectuat un studiu privind efectele negative ale chimicalelor găsite în plastice sau chiar în trusa de machiaj asupra sarcinii. Concluziile oamenilor de ştiinţă sunt îngrijorătoare.

819 afișări
Imaginea articolului Chimicalele din plastice şi trusa de machiaj pot dăuna grav sarcinii. La ce se expun femeile gravide

Chimicalele din plastice şi trusa de machiaj pot dăuna grav sarcinii. La ce se expun femeile gravide (Imagine: Shutterstock)

Chiar şi o expunere mică la aceste chimicale poate influenţa fetusului, informează Daily Mail.

Astfel, cercetătorii americani de la Universitatea Washington au concluzionat că aceste chimicale cresc riscul de sarcină întreruptă sau de sindromul Down.

Aceşti hormoni, utilizaţi des la sticlele de plastic, în trusa de machiaj sau în ambalaje pot provoca daune generaţiilor următoare.

Oamenii de ştiinţă americani au administrat maimuţelor însărcinate rhesus, al căror sistem reproductiv este foarte similar cu cel al oamenilor, o doză de Bisphenol A sub formă de pastile sau printr-un implant în mână.

Ei au precizat că doza administrată este comparabilă cu cea la care este expusă o femeie în fiecare zi, deşi alţi oameni de ştiinţă i-au contrazis şi cred că doza este de sute de ori mai mare iar gravidele nu ar trebui să se îngrijoreze.

La maimuţe, celulele din ou nu s-au împărţit cum trebui într-o fază incipientă şi exista probabilitatea mai mare să aibă un număr greşit de cromozomi.

Pierderea sarcinii este rezultată de multe ori de un număr greşit de cromozomi, iar când sarcinile ajung la termen, copii pot fi născuţi cu defecte genetice.

Mai multe probleme s-au regăsit în al treilea trimestru al sarcinii.

Un nivel mare din aceste chimicale la oameni a fost asociat cu obezitatea la oameni şi cu probleme de comportament. Mai mult, la bărbaţi au apărut probleme de fertilitate.

Studiul, publicat în Proceedings of the National Academy of Sciences (KEEP), vine după o altă cercetare cu rezultate asemănătoare ale aceleaşi echipe pe şoareci. A fost realizat din nou cu maimuţe pentru că au existat critici privind sistemul reproductiv diferit al şoarecilor faţă de cel al oamenilor.

Profesorul Richard Sharpe, un expert al Consiliului de Cercetare Medical din Edinburgh, consideră că mulţi dintre oameni sunt expuşi la bisphenol A, dar nivelul este unul "extrem de mic".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici