Copiii care mănâncă mulţi hamburgeri prezintă un risc crescut de a se îmbolnăvi de astm

Copiii din ţările dezvoltate care mănâncă cel puţin trei hamburgeri pe săptămână se confruntă cu un risc crescut de astm, potrivit unui studiu internaţional ale cărui concluzii au fost publicate în revista medicală Thorax.

118 afișări
Imaginea articolului Copiii care mănâncă mulţi hamburgeri prezintă un risc crescut de a se îmbolnăvi de astm

Copiii care mănâncă mulţi hamburgeri prezintă un risc crescut de a se îmbolnăvi de astm (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

În schimb, un regim alimentar bazat pe dieta mediteraneană, bogată în peşte, fructe şi legume, pare să prevină declanşarea acestei afecţiuni.

Gabriele Nagel, de la Institutul de Epidemiologie din cadrul Universităţii din Ulm (Germania), a studiat dosarele medicale întocmite pentru 50.000 de copii din 20 de ţări, cu vârstele cuprinse între 8 şi 12 ani, ce au fost monitorizaţi în perioada 1995 - 2005. Chestionarele completate de părinţii acestor copii au oferit informaţii precise despre obiceiurile alimentare ale micuţilor şi despre afecţiunile lor respiratorii. Aproape 30.000 dintre aceştia au fost testaţi şi împotriva alergiilor.

Regimul alimentar nu pare a fi asociat cu o sensibilitate crescută faţă de alergenii cunoscuţi, precum polenul, însă pare a avea o influenţă considerabilă asupra frecvenţei de apariţie a astmului.

Consumul crescut de fructe a fost asociat cu o proporţie scăzută de apariţie a afecţiunilor respiratorii la copii, atât în ţările dezvoltate, cât şi în ţările sărace.

O alimentaţie bogată în peşte îi protejează pe copiii din ţările bogate contra acestor maladii, iar un regim alimentar bogat în legume proaspete îi protejează pe copiii din ţările sărace.

Cercetătorii au demonstrat astfel, confirmând studiile precedente, că regimul de tip mediteranean este asociat cu o frecvenţă mai mică a astmului şi a celorlalte afecţiuni respiratorii.

În schimb, în ţările dezvoltate, consumul a cel puţin trei hamburgeri pe săptămână a fost asociat cu o frecvenţă mare a astmului şi a afecţiunilor respiratorii.

În opinia autorilor acestui studiu, frecvenţa consumului de hamburgeri ar putea fi un indicator al altor factori care ţin de stilul de viaţă, cu atât mai mult cu cât asocierea ei cu riscul crescut de declanşare a astmului nu a fost confirmată în ţările sărace.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici