Copiii cu o slabă stăpânire de sine, confruntaţi cu riscuri mai mari de eşec la vârsta adultă

Copiii care dovedesc o slabă stăpânire de sine la vârsta de trei ani se confruntă cu un risc mult mai mare de a înregistra, în jurul vârstei de 32 de ani, o serie de eşecuri majore - probleme de sănătate, dependenţă de droguri, dificultăţi financiare şi cazier judiciar.

61 afișări
Imaginea articolului Copiii cu o slabă stăpânire de sine, confruntaţi cu riscuri mai mari de eşec la vârsta adultă

Copiii cu o slabă stăpânire de sine, confruntaţi cu riscuri mai mari de eşec la vârsta adultă (Imagine: Gabriel Pantiru/Mediafax Foto)

Cercetătorii de la Universitatea Duke din statul american Carolina de Nord au monitorizat timp de 30 de ani peste 1.000 de copii din Noua Zeelandă, care au fost evaluaţi de profesori, părinţi, alţi observatori şi chiar de ei înşişi. Concluziile studiului au fost publicate în revista Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS).

Printre criteriile de evaluare se numără incapacitatea de a-şi stăpâni furia, lipsa perseverenţei în atingerea scopurilor, dificultăţi în îndeplinirea sarcinilor primite, hiperactivitate, tendinţa de a acţiona fără a gândi, dificultatea de a-şi aştepta rândul, stare de agitaţie şi lipsa de scrupule.

Copiii care au obţinut cele mai mici scoruri în funcţie de aceste criterii au fost cei mai numeroşi dintre aceia care, ajunşi la o vârstă adultă, sufereau de probleme respiratorii, boli sexuale transmisibile, obezitate, o concentraţie mare de colesterol şi hipertensiune, a declarat psihologul Terrie Moffitt, de la Universitatea Duke, coautor al acestui studiu.

În plus, impulsivitatea şi incapacitatea unui copil de a gândi pe termen lung, combinate cu o slabă stăpânire de sine, influenţează viitorul acestor persoane, ce întâmpină probleme mari în a-şi administra veniturile - fie că este vorba de capacitatea de a economisi, de a-şi controla banii de pe cărţile de credit sau de a-şi achita creditele ipotecare.

Aceiaşi copii se confruntă cu cele mai mari riscuri de deveni părinţi celibatari, de a deveni fumători, alcoolici şi consumatori de canabis sau de droguri mai puternice şi chiar de a avea probleme cu justiţia.

Psihologii au efectuat un studiu similar pe un eşantion de 500 de perechi de gemeni din Marea Britanie.

Savanţii au constatat că acei copii care au obţinut cele mai mici scoruri la testele de stăpânire de sine, la vârsta de cinci ani, se confruntau cu un risc considerabil mai mare, comparativ cu fraţii/ surorile lor, de a deveni fumători, de a obţine rezultate şcolare mai slabe şi de a manifesta un comportament antisocial în jurul vârstei de 12 ani.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici