- Home
- Ştiinţă-Sănătate
- WASHINGTON, (18.05.2011, 14:11)
- Florin Badescu , Florin Badescu ,
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Facem România Bine
- Ieși pe plus
- Video
Există vreo legătură între încălzirea globală şi salinitatea oceanelor? NASA va lansa un satelit care va studia această posibilitate
NASA va lansa în luna iunie un satelit care va avea misiunea de a măsura gradul de salinitate al oceanelor şi de a studia legătura dintre acest indicator şi încălzirea globală, au anunţat, marţi, reprezentanţii agenţiei spaţiale americane.
401 afișări

Există vreo legătură între încălzirea globală şi salinitatea oceanelor? NASA va lansa un satelit care va studia această posibilitate (Imagine: NASA)
Lansarea satelitului Aquarius/SAC-D, pe 9 iunie, va avea loc la trei luni după ce NASA l-a pierdut pe Glory, un satelit de observare a Terrei, în valoare de 424 de milioane de dolari, care nu a reuşit să se separe corect de sistemul lui de propulsie şi s-a prăbuşit în ocean.
Aquarius va monitoriza la fiecare şapte zile suprafaţa oceanică, de pe orbita lui de 657 de kilometri , şi va furniza cercetătorilor americani estimări săptămânale despre schimbările de salinitate înregistrate într-un anumit loc, la un anumit moment.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Un bărbat a cheltuit 160.000 de lire sterline pentru a vizita 700 de morminte din întreaga lume
-
Criza din Taiwan. Chinezilor le creşte din nou tensiunea: o altă delegaţie americană a aterizat la Taipei
-
JK Rowling, autoarea seriei Harry Potter, ameninţată: Nu-ţi face griji, tu eşti următoarea!
-
Se strânge laţul european pentru Rusia: Polonia ia în considerare restricţionarea vizelor pentru cetăţenii ruşi
"Există suprafeţe întregi ale oceanelor unde salinitatea nu a fost niciodată măsurată", a declarat Eric Lindstrom, unul dintre savanţii implicaţi în programul Aquarius, insistând asupra gradului înalt de precizie al datelor ce vor fi transmise de acest satelit. "Este ca şi cum vom avea eşantioane (de apă oceanică) de pe întreaga planetă într-o săptămână", a explicat acesta.
Satelitul european Smos, lansat în 2009, studiază deja salinitatea oceanelor, însă Aquarius/ SAC-D, care este rezultatul unei colaborări internaţionale - SUA, Argentina, Brazilia, Franţa, Canada şi Italia -, va contribui la creşterea nivelului de cunoştinţe pe care le au în prezent oamenii de ştiinţă, datorită gradului mare de precizie al datelor transmise.
"Aquarius va măsura variaţiile globale de salinitate, cu un grad de detaliere fără precedent, care ne va ajuta să facem noi descoperiri şi să ne îmbunătăţim capacitatea de a prezice climatul viitor", a declarat Gary Lagerloef, coordonatorul acestui proiect pentru NASA.
Faptul că doi sateliţi vor face măsurători de salinitate oceanică va permite efectuarea unor comparaţii.
Satelitul Aquarius va avea la bordul său diverse instrumente "pentru a colecta date despre mediul înconjurător, ce vor avea o mare varietate de aplicaţii, precum studierea pericolelor naturale, calitatea aerului, evoluţia solurilor şi epidemiologia", au explicat experţii de la NASA.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.





TACATACA.PROSPORT.RO

GANDUL.RO


ULTIMA ORǍ
vezi mai multe