Există vreo legătură între încălzirea globală şi salinitatea oceanelor? NASA va lansa un satelit care va studia această posibilitate

NASA va lansa în luna iunie un satelit care va avea misiunea de a măsura gradul de salinitate al oceanelor şi de a studia legătura dintre acest indicator şi încălzirea globală, au anunţat, marţi, reprezentanţii agenţiei spaţiale americane.

403 afișări
Imaginea articolului Există vreo legătură între încălzirea globală şi salinitatea oceanelor? NASA va lansa un satelit care va studia această posibilitate

Există vreo legătură între încălzirea globală şi salinitatea oceanelor? NASA va lansa un satelit care va studia această posibilitate (Imagine: NASA)

Lansarea satelitului Aquarius/SAC-D, pe 9 iunie, va avea loc la trei luni după ce NASA l-a pierdut pe Glory, un satelit de observare a Terrei, în valoare de 424 de milioane de dolari, care nu a reuşit să se separe corect de sistemul lui de propulsie şi s-a prăbuşit în ocean.

Aquarius va monitoriza la fiecare şapte zile suprafaţa oceanică, de pe orbita lui de 657 de kilometri , şi va furniza cercetătorilor americani estimări săptămânale despre schimbările de salinitate înregistrate într-un anumit loc, la un anumit moment.

"Există suprafeţe întregi ale oceanelor unde salinitatea nu a fost niciodată măsurată", a declarat Eric Lindstrom, unul dintre savanţii implicaţi în programul Aquarius, insistând asupra gradului înalt de precizie al datelor ce vor fi transmise de acest satelit. "Este ca şi cum vom avea eşantioane (de apă oceanică) de pe întreaga planetă într-o săptămână", a explicat acesta.

Satelitul european Smos, lansat în 2009, studiază deja salinitatea oceanelor, însă Aquarius/ SAC-D, care este rezultatul unei colaborări internaţionale - SUA, Argentina, Brazilia, Franţa, Canada şi Italia -, va contribui la creşterea nivelului de cunoştinţe pe care le au în prezent oamenii de ştiinţă, datorită gradului mare de precizie al datelor transmise.

"Aquarius va măsura variaţiile globale de salinitate, cu un grad de detaliere fără precedent, care ne va ajuta să facem noi descoperiri şi să ne îmbunătăţim capacitatea de a prezice climatul viitor", a declarat Gary Lagerloef, coordonatorul acestui proiect pentru NASA.

Faptul că doi sateliţi vor face măsurători de salinitate oceanică va permite efectuarea unor comparaţii.

Satelitul Aquarius va avea la bordul său diverse instrumente "pentru a colecta date despre mediul înconjurător, ce vor avea o mare varietate de aplicaţii, precum studierea pericolelor naturale, calitatea aerului, evoluţia solurilor şi epidemiologia", au explicat experţii de la NASA.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici