Femeile cu studii superioare contribuie la creşterea speranţei de viaţă a partenerilor

Femeile cu studii superioare influenţează în sens pozitiv atât şansele proprii de a avea o viaţă lungă, cât şi pe cele ale partenerilor de viaţă, potrivit unui studiu realizat recent de cercetătorii suedezi, publicat în revista Epidemiology and Community Healthcare, informează bbc.co.uk.

19 afișări
Imaginea articolului Femeile cu studii superioare contribuie la creşterea speranţei de viaţă a partenerilor

Femeile cu studii superioare contribuie la creşterea speranţei de viaţă a partenerilor (Imagine: Mediafax Foto)

Un bărbat a cărui parteneră de viaţă a absolvit doar şcoala generală se confruntă cu un risc cu 25% mai mare de a deceda prematur, comparativ cu cel a cărui parteneră a urmat studii universitare.

Autorii studiului consideră că femeile cu studii superioare par să înţeleagă mai bine diversele semnale ale stării de sănătate transmise de membrii familiilor lor.

Studiul a fost realizat pe un eşantion de 1,5 milioane de voluntari suedezi, cu vârstele cuprinse între 30 şi 59 de ani.

În cazul bărbaţilor, însă, potrivit aceluiaşi studiu, veniturile obţinute şi statutul lor social sunt factorii care influenţează durata de viaţă a partenerelor de viaţă.

Cercetătorii au analizat datele culese în 1990 în timpul unui recensământ suedez şi au monitorizat până în 2003 participanţii la studiu, colectând informaţii legate de cauzele deceselor unora dintre subiecţi - cancer, maladii cardiovasculare şi atacuri cerebrale.

Educaţia şi statutul social al unei femei sunt mai importante pentru speranţa de viaţă a unui bărbat decât propriul său nivel de educaţie.

Totodată, nivelul educaţiei unei femei influenţează mortalitatea în rândul reprezentantelor sexului frumos. Femeile care au absolvit doar şcoala generală sunt cu 53% mai expuse riscului de deces prematur, comparativ cu femeile care au absolvit o facultate.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici