STUDIU  "Luna albastră" şi "Luna sângerie". Care este explicaţia ştiinţifică a acestor fenomene

  • "Luna albastră" nu este de culoare albastră, ci o denumire pentru cea de-a 13-a Lună plină într-un an cu o culoare obişnuită de gri sau galben strălucitor.
  • Luna poate să capete nuanţă albastră în ochii pământenilor numai după o erupţie vulcanică masivă sau incendii de pădure ce răspândesc particule de cenuşă şi praf în atmosferă pe termen îndelungat.
  • "Luna sângerie", care mai degrabă are o nuanţă de oranj-gălbui sau roşu-cărămiziu, este de fapt eclipsă lunară.
  • Niciun fenomen nu are un impact de natură paranormală asupra pământenilor şi a vieţii lor cotidiene.
9308 afișări
Imaginea articolului "Luna albastră" şi "Luna sângerie". Care este explicaţia ştiinţifică a acestor fenomene

Sursa Foto - Wikipedia Commons, autori - BlueHypercane761/ Sudhamshu Hebbar

Luna "albastră"  

Pe 31 octombrie 2020, în noaptea de Halloween şi chiar în pragul alegerilor prezidenţiale din SUA, s-a petrecut un fenomen astronomic rar, transmitea atunci EarthSky.Luna „albastră” a fost acompaniată de planeta Marte ce a fost mai strălucitoare, fiind mai aproape de Pământ.

Dar a fost Luna cu adevărat albastră?

O „Lună albastră” este o lună plină „suplimentară” sau „a 13-a lună plină”.

Într-un an normal, sunt 12 „luni pline”.Luna „albastră” nu are nimic de-a face cu culoarea, deşi o „Lună albastră” poate apărea în anumite condiţii atmosferice.

Dacă erupţiile vulcanice sau incendiile lasă în atmosferă particule de praf care reflectă lumina roşie, Luna poate apărea albastră sau verde.În 2007, Joe Rao, publicist la Space.com , a susţinut o speculaţie în revista de Istorie Naturală.

Potrivit acestuia, denumirea de „Lună albastră” ar putea deriva din cuvântul arhaic „belewe”, care înseamnă „a trăda”.

Fermierii din antichitate credeau că „Luna plină” îi păcălea în mod neaşteptat pentru a 13-a oară în an.

În mod obişnuit sunt doar 12 faze de „Lună plină” pe an. De altfel, lunile calendaristice au fost concepute după fazele Lunii. Oamenii din paleolitic, antichitate şi evul mediu considerau că la fiecare Lună plină a trecut o lună. 

În 2009, o versiune mai puţin detaliată a acestei speculaţii a fost menţionată în Almanahul fermierilor

Deşi reflectarea luminii solare către corpurile cosmice nu au nicio semnificaţie paranormală, presa şi opinia publică au intepretat fenomenul ca fiind un semn ce indica victoria democraţilor şi a lui Joe Biden în alegerile prezidenţiale din 2020, în contextul unui an dificil din cauza pandemiei de coronavirus, a incendiilor provocate de schimbările climatice şi a crizei economice. 

Următoarea "Lună albastră" va fi pe 31 august 2023, dar la fel ca atunci, va fi doar o altă fază de "Lună plină".

Luna a căpătat o nuanţă albastră în ochii pământenilor şi astronomilor amatori în 1883 după erupţia vulcanului Krakatoa. Luna a devenit albastră şi în 1950, în urma incendiilor forestiere din Suedia şi Canada.

Cum s-a văzut Luna albastră pe 31 octombrie 2020 - autor: Yulia Kolosova, Wikipedia Commons 

 

Luna "sângerie" 

"Luna sângerie" este de fapt o eclipsă lunară, potrivit Space.  Poate părea înfricoşătoare, dar este doar un truc al luminii. 

Luna nu dispare complet în timp ce trece prin umbră datorită refracţiei luminii solare.

Eclipsa lunară este un fenomen în care Luna, în rotaţia sa din jurul Terrei, intră în umbra planetei.

În cazul eclipsei lunare, Luna poate fi întunecată, fiind invizibilă pe cer, sau poate căpăta o culoare în funcţie de refexia luminii solare: gri, maro, roşie-cărămiziu, gălbuie, oranj sau roşu aprins. Culoarea este roşie pentru că lumina venită de la Soare trece prin atmosfera Pământului.

Radiaţia cu lungimi de undă mai mici este împrăştiată mai puternic. Asta explică culoarea albastră a cerului văzut de pe Pământ).

Acelaşi efect are loc şi la apus şi la răsărit, când Soarele se vede mai roşu sau sângeriu,  pentru că în drumul razant al luminii lungimile de undă mai mari sunt mai intensificate. Cantitatea de lumină refractată depinde de cantitatea de praf din norii care se află în atmosferă.

Următorul fenomen va avea loc în noaptea dintre 8 şi 9 noiembrie, chiar pe durata alegerilor intermediare din Statele Unite.   

Sondajele indică o creştere a popularităţii Partidului Republican la doi ani de când Joe Biden este preşedinte, iar democraţii posedă o majoritate considerabilă în Congres.

Majoritatea alegătorilor sunt nemulţumiţi de politicile democraţilor, iar ultraconservatorii republicani care sunt pro-izolaţionism, susţin că SUA nu ar trebui să se implice în războiul ruso-ucrainean, iar sancţionarea Rusiei a afectat grav economia şi sectorul energetic din SUA.

Acestea ar fi cauzele pentru care republicanii ar putea să obţină o majoritate confortabilă în Congresul american, fiind o rampă de lansare în cursa pentru Casa Albă din 2024 pentru republicani ca Donald Trump sau Ron DeSantis. 

Ultima "Lună sângerie" s-a petrecut pe 16 mai 2022, iar următoarea va fi pe 14 martie 2025. 

Ultima eclipsă lunară de pe 16 mai 2022 - autor:Sergei Mutovkin, Wikipedia Commons 

 

 

Eclipsa va începe la ora 3:02 dimineaţa după ora locală a Coastei de Est a Statelor Unite, adică 7.02  în Marea Britanie, iar luna plină din noiembrie va atinge apogeul marţi, 8 noiembrie, la ora 11:02 dimineaţa, după ora locală a Marii Britanii.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici