Medicament care încetineşte dezvoltarea cancerului la prostată

Abirateron, un medicament creat de o companie farmaceutică din SUA, s-a dovedit a fi eficace în reducerea tumorilor la pacienţii cu cancer la prostată în stadiu avansat care nu răspundeau la alte tratamente, potrivit unui studiu publicat în Journal of Clinical Oncology.

185 afișări
Imaginea articolului Medicament care încetineşte dezvoltarea cancerului la prostată

Medicament care încetineşte dezvoltarea cancerului la prostată

Potrivit testelor clinice de fază I, medicamentul Abirateron, creat de compania Cougar Biotechnology Inc, încetineşte dezvoltarea cancerului la prostată cu, în medie, 400 de zile.

"Suntem foarte încrezători că acest medicament este foarte activ şi are efecte de durată. Credem că acest medicament este mult mai eficace", a declarat Johan de Bono, specialist la Institutul Britanic de Cercetare a Cancerului, coordonator al studiului.

Cancerul la prostată ocupă a doua poziţie în clasamentul bolilor letale pentru bărbaţi, după cancerul pulmonar. Anual, circa 680.000 de bărbaţi din întreaga lume sunt diagnosticaţi cu această boală şi aproximativ 220.000 mor din cauza ei.

Toţi voluntarii care au participat la studiu prezentau o formă agresivă de cancer la prostată, aceea în care ţesutul canceros este capabil să creeze singur hormoni care contribuie la alimentarea tumorii.

"Acest medicament nu permite ţesutului canceros să producă hormonii ce permit celulelor cancerigene să supravieţuiască", a declarat Bono, adăugând că Abirateron conţine o enzimă, numită CYP17, care joacă un rol important în acest proces.

70 - 80% dintre bărbaţii participanţi la studiu au prezentat scăderi ale nivelului de ASP şi reducerea tumorilor, chiar şi în situaţia în care cancerul era răspândit în alte părţi ale corpului, a mai spus Bono.

ASP (antigen specific prostatic) este o proteină produsă de prostată, iar nivelul ei creşte în cazul în care organul se măreşte sau când apare cancerul.

Voluntarilor li s-a administrat Abirateron pentru o perioadă de aproximativ doi ani şi jumătate, iar aceştia au putut controla boala, prezentând, însă, câteva efecte secundare, precum oboseală şi creştere în greutate.

Medicamentul este încă în faza de testare, iar Bono a declarat că speră ca până în 2011 să poată fi comercializat.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici