Noi specii de animale, descoperite în apele oceanice australiene

Mai multe specii noi de animale marine, precum ascidiile carnivore şi aricii de mare, au fost descoperite de cercetătorii americani şi australieni în urma unei expediţii de explorare a apelor oceanice din largul Australiei.

576 afișări
Imaginea articolului Noi specii de animale, descoperite în apele oceanice australiene

Noi specii de animale, descoperite în apele oceanice australiene

O echipă formată din specialişti australieni şi americani a petrecut o lună de zile explorând apele din largul insulei australiene Tasmania, la adâncimi până atunci neexplorate, a explicat Ron Thresher, coordonatorul expediţiei.

Cercetătorii au descoperit specii marine noi şi au colectat date preţioase despre efectele încălzirii climei asupra vieţii marine. Printre speciile nou descoperite se numără diverse varietăţi de ascidii carnivore, care trăiesc la o adâncime de aproximativ 4.000 de metri, arici de mare, bureţi de mare, dar şi specii complet noi, în zonele dominate de anemonele de mare cu pete violete şi crustacee.

Oamenii de ştiinţă au folosit un robot submersibil, de mărimea unui autoturism, pe care l-au botezat Jason, pentru a explora falia din scoarţa terestră din această zonă.

Oamenii de ştiinţă au descoperit resturi de corali fosilizaţi, care au trăit în urmă cu peste 10.000 de ani. Eşantioanele prelevate vor putea oferi informaţii despre evoluţia climei din trecut şi vor putea ajuta la ajustarea modelelor previzionare ce încearcă să definească efectele viitoare ale încălzirii climei.

Cercetătorii au confirmat faptul că reciful de corali pe care l-au studiat este pe cale să moară Ron Thresher a declarat că aciditatea tot mai crescută a oceanelor ar putea fi responsabilă de acest fenomen.

Încălzirea globală, o consecinţă a acţiunii gazelor cu efect de seră, precum dioxidul de carbon, generează o creştere a temperaturii oceanelor, dar sporeşte şi aciditatea acestor ape.

În 2007, un raport al Naţiunilor Unite a avertizat asupra riscului ca Marea barieră de corali din Australia, cel mai mare organism viu al planetei, să fie distrusă în următoarele decenii din cauza schimbării climei.

Obiectiv turistic înscris în patrimoniul mondial al umanităţii, care se întinde pe o suprafaţă de peste 345.000 de kilometri pătraţi în largul coastelor australiene, Marea barieră de corali ar putea fi ameninţată cu "dispariţia funcţională", a avertizat ONU.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici