Primele grefe de trahee, reconstruite din ţesuturile pacienţilor, realizate în Franţa

O tehnică originală de reconstrucţie de trahee, folosind propriile ţesuturi ale unor pacienţi suferind de cancer, a fost concepută şi utilizată cu succes de o echipă de chirurgi din Franţa, informează linternaute.com.

313 afișări
Imaginea articolului Primele grefe de trahee, reconstruite din ţesuturile pacienţilor, realizate în Franţa

Primele grefe de trahee, reconstruite din ţesuturile pacienţilor, realizate în Franţa (Imagine: Mediafax Foto)

Această procedură chirurgicală, realizată la Centrul de chirurgie Marie Lannelongue din oraşul francez Plessis-Robinson, din apropiere de Paris, prezentată ca o premieră mondială, asociază elemente din chirurgia toracică cu elemente din chirurgia plastică.

Metoda a fost pusă la punct, progresiv, în ultimii şase ani, de unul dintre pionierii grefelor pulmonare, medicul Philippe Dartevelle, şeful secţiei de chirurgie toracică şi vasculară de la Centrul de chirurgie Marie Lannelongue, în colaborare cu medicul Frédéric Kolb, şeful secţiei de chirurgie plastică şi reparatorie din cadrul Institutului Gustave Roussy din oraşul Villejuif.

Această tehnică originală a fost aplicată pe şapte pacienţi, de-a lungul a şase ani. Cinci dintre ei, suferind de cancer de trahee, trăiesc şi şi-au reluat activităţile obişnuite. Ceilalţi doi pacienţi au decedat în urma unor infecţii respiratorii, cauzate de absenţa cililor care căptuşesc mucoasa traheelor normale. Specialiştii francezi speră să remedieze în curând şi această "imperfecţiune".

Grefa de trahee practicată de medicii francezi constă în înlocuirea traheei distruse sau obturate cu un nou tub traheal identic, reconstruit din propriul ţesut al pacientului, pentru a evita riscul de declanşare a unei reacţii de respingere (grefă autologă).

Noul tip de grefă este fabricat dintr-o bucată de piele prelevată de la bolnav, echipată cu bucăţi de cartilaje prelevate de la nivelul coastelor. Este o tehnică utilizată deja frecvent în chirurgia plastică, în operaţiile de reconstrucţie a nasului.

Bucata de piele împreună cu armătura sa cartilaginoasă este apoi îndoită şi suturată pentru a forma un tub de înlocuire, care este perfect vascularizat şi care prezintă pe suprafaţa sa interioară un epiteliu (stratul superior al pielii) ce îl protejează.

Tumorile ce apar la nivelul traheei - tubul respirator ce face legătura dintre laringe şi bronhii - cauzează, în scurt timp de la apariţie, decesul pacientului prin asfixiere.

Graţie noii metode concepute de cercetătorii francezi, pacienţii suferind de cancer de trahee nu vor mai avea nevoie de tratamente antirespingere, iar traheea lor reconstruită nu va avea nevoie de susţinere artificială (stent).

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici