Primul satelit pentru observarea gazelor cu efect de seră

Racheta japoneză H-2A a decolat vineri având la bord primul satelit de colectare de informaţii privind gazele cu efect de seră din atmosfera terestră, a anunţat Agenţia de Explorare spaţială niponă (Jaxa).

30 afișări
Imaginea articolului Primul satelit pentru observarea gazelor cu efect de seră

Primul satelit pentru observarea gazelor cu efect de seră (Imagine din arhiva Mediafax Foto/AFP)

Lansatorul, construit şi exploatat de grupul industrial Mitsubishi Heavy Industries (MHI), a plecat la ora locală 12.54 (05.54) de la baza din Tanegashima (sud).

"Lansarea s-a desfăşurat aşa cum a fost prevăzut", a precizat Jaxa, după separarea satelitului, care trebuie în prezent să ajungă pe orbita sa, la 660 de kilometri de Pământ.

Satelitul, numit Ibuki ("suflu" în japonează) este special echipat pentru a observa prezenţa gazelor cu efect de seră (printre care dioxidul de carbon, CO2) şi impactul lor asupra planetei noastre.

"Este necesar să cunoaştem mai bine cum se comportă aceste gaze", a explicat Jaxa, care conduce acest proiect, alături de Centrul naţional de cercetare a mediului din Japonia.

"Este prima oară când aceste fenomene vor fi observate din spaţiu", a subliniat el, amintind că "în aceşti ultimi ani, consecinţele emisiilor de gaze cu efect de seră au devenit rapid recunoscute", alarmând comunitatea internaţională.

Este vorba despre ce de-a 15-a misiune a lansatorului japonez H-2A.

Programele acestui lansator, iniţial dezvoltat şi administrat de Jaxa, sunt în întregime conduse de MHI din aprilie 2007.

După eşecul celei de-a şasea sa misiuni în noiembrie 2003, când o rachetă a trebuit să fie distrusă în timpul zborului în urma unor probleme tehnice, lansările au fost reluate în februarie 2005, fără a mai avea loc nici un accident de atunci. Ultima lansare datează din februarie 2008.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici