Ralph Steinman a murit vineri. Va rămâne laureatul premiului Nobel, deşi regulamentul interzice atribuirea postumă a trofeului

Canadianul Ralph Steinman, recompensat luni, alături de alţi doi cercetători, cu premiul Nobel pentru medicină pe anul 2011, pentru cercetările lor din domeniul sistemului imunitar, a murit vineri, din cauza unui cancer la pancreas, a anunţat universitatea americană pentru care lucra, citată de AFP.

1490 afișări
Imaginea articolului Ralph Steinman a murit vineri. Va rămâne laureatul premiului Nobel, deşi regulamentul interzice atribuirea postumă a trofeului

Ralph Steinman (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Ralph Steinman a murit pe 30 septembrie", se afirmă în comunicatul emis de Universitatea Rockefeller, în care se precizează că savantul canadian în vârstă de 68 de ani a suferit de cancer la pancreas în ultimii patru ani de viaţă.

Comitetul care a anunţat, luni, câştigătorii premiului Nobel pentru medicină pe 2011, a spus că nu era la curent cu faptul că unul dintre laureaţi, canadianul Ralph Steinman, decedase cu trei zile înainte, dar că îşi menţine decizia, deşi regulamentul interzice atribuirea postumă a acestui trofeu.

Göran Hansson, secretarul Comitetului Nobel pentru medicină, a anunţat că decesul cercetătorului canadian Ralph Steinman, unul dintre cei trei laureaţi ai premiului Nobel pentru medicină pe 2011, anunţaţi luni, "nu pune sub semnul întrebării atribuirea premiului".

Este posibil ca premiul Nobel să fie acordat postum? Potrivit site-ului nobelprize.org, acest lucru nu este posibil. În 1974, statutul Fundaţiei Nobel a stipulat ca acest premiu să nu se acorde postum, cu excepţia cazului în care decesul să fi survenit după anunţul făcut de comitetul Nobel. Acest lucru s-a întâmplat în 1996, când William Vickrey a murit la doar câteva zile după ce Academia suedeză a anunţat laureatul premiului Nobel pentru economie.

Înainte de 1974, premiul Nobel a fost acordat postum doar de două ori: lui Dag Hammarskjöld - premiul Nobel pentru pace pe anul 1961 - şi lui Erik Axel Karlfeldt - premiul Nobel pentru literatură pe anul 1931.

Cercetătorii Bruce Beutler (SUA), Jules Hoffmann (Luxemburg) şi Ralph Steinman (Canada) au fost recompensaţi, luni, cu premiul Nobel pentru medicină pe 2011.

Bruce Beutler şi Jules Hoffmann au descoperit proteinele receptoare care recunosc microorganismele pătrunse în corp şi activează sistemul imunitar înnăscut, considerat primul pas făcut de reacţia imunitară a corpului.

Ralph Steinman a descoperit celulele dendritice din sistemul imunitar şi a descris capacitatea lor unică de a activa şi regla imunitatea dobândită, considerată ultima etapă a reacţiei imunitare, în cadrul căreia microorganismele sunt înlăturate din organism, se explică într-un comunicat emis de comitetul Nobel.

Ralph M. Steinman s-a născut în 1943, în oraşul canadian Montreal, unde a studiat biologia şi chimia la Universitatea McGill, iar apoi a urmat cursurile de medicină la Harvard Medical School din Boston, pe care le-a absolvit în 1968. A colaborat cu Rockefeller University din New York începând din anii 1970, fiind profesor de imunologie la această instituţie începând din 1988 şi directorul Centrului pentru Imunologie şi Maladii Imunitare din cadrul aceleiaşi instituţii.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici