S-a lansat telescopul James Webb chiar de Crăciun. Ar putea rezolva misterele Universului

  • Telescopul a fost lansat pe 25 decembrie 2021 şi a fost lansat în spaţiu de racheta Ariane 5 care a decolat de la Centrul Spaţial Kourou.
  • Dezvoltat din 1996 cu un buget de 500 milioane de dolari, telescopului de noua generaţie, James Webb, i-a fost amânată lansarea de numeroase ori din 2007 încoace.
  • Acesta îl va succeda pe telescopul Hubble care îşi va înceta activitatea din 2030.
1433 afișări
Imaginea articolului S-a lansat telescopul James Webb chiar de Crăciun. Ar putea rezolva misterele Universului

Sursa Foto- NASA

Dezvoltat din 1996 cu un buget de 10 miliarde de dolari, telescopului de nouă generaţie, James Webb, i-a fost amânată lansarea de numeroase ori din 2007 încoace.

La dezvoltarea sa au contribuit Administraţia Naţională Aeronautică şi Spaţială (NASA), ESA (Agenţia Spaţială Europeană) şi Agenţia Spaţială Canadiană (CSA). Acesta este menit să succeadă telescopul spaţial Hubble care şi-a început misiunea în 1990 şi îşi va mai continua activitatea până în 2030.

Telescopul a fost lansat pe 25 decembrie 2021 şi va fi transportat la 1 609 344 km de Terra de către racheta Ariane 5 care a decolat cu succes de la Centrul Spaţial Kourou din Guyana Franceză.

Racheta s-a desprins, iar acum telescopul se deplasează pe orbita planetei. James Webb va oferi rezoluţie şi sensibilitate în infraroşu, tehnologii îmbunătăţite faţă de Hubble şi va permite o gamă largă de investigaţii în domeniile astronomiei şi cosmologiei, inclusiv observarea unora dintre cele mai îndepărtate obiecte din univers, cum ar fi formarea primelor galaxii şi proprietăţile atmosferice ale exoplanetelor potenţial locuibile.

După ce va ajunge pe orbita sa, James Webb va trece prin teste calibrare. Apoi, vor debuta operaţiuni ştiinţifice obişnuite şi primele imagini vor începe să sosească la aproximativ şase luni de la lansare. 

Potrivit astronomilor, telescopul ar putea detecta urme de radiaţii ale civilizaţiilor interstelare avansate tehnologic aşa cum arătau acum mii sau milioane de ani.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici