STUDIU: Copiii, mai puţin dispuşi să mănânce fructe şi legume dacă li se spune că sunt sănătoase

Copiii sunt mai înclinaţi să refuze alimentele, precum fructele şi legumele, dacă părinţii încearcă să îi convingă să le mănânce spunându-le că sunt bune pentru sănătate, au descoperit cercetătorii americani, informează dailymail.co.uk.

560 afișări
Imaginea articolului STUDIU: Copiii, mai puţin dispuşi să mănânce fructe şi legume dacă li se spune că sunt sănătoase

STUDIU: Copiii, mai puţin dispuşi să mănânce fructe şi legume dacă li se spune că sunt sănătoase (Imagine: Shutterstock)

În timpul unui experiment, oamenii de ştiinţă de la Universitatea Northwestern din Illinois au citit în faţa a două grupuri de copii cu vârsta cuprinsă între trei şi cinci ani o poveste despre o fetiţă care obişnuia să mănânce la gustare biscuiţi sau morcovi.

Copiilor din primul grup li s-a spus că gustarea pe care o mânca fetiţa o ajuta să crească puternică sau să înveţe să numere, în timp ce copiilor din al doilea grup nu li s-a spus nimic despre beneficiile respective.

Ulterior, copiii din ambele grupuri au primit gustarea, iar cercetătorii au observat că acei copii care nu au primit niciun mesaj despre mâncare au mâncat mai mult decât cei din celălalt grup.

Cercetătorii consideră că acest lucru se întâmplă deoarece copiii cred că alimentele despre care li se spune că sunt sănătoase au un gust neplăcut - astfel încât cea mai bună idee este de a oferi mâncarea copiilor fără niciun comentariu despre cât de sănătoasă este aceasta.

"Am ajuns la concluzia că atunci când mâncarea este prezentată copiilor cu explicaţia că îi face mai puternici sau ca instrument de atingere a unor scopuri precum învăţarea cititului şi socotitului, copiii ar putea crede că aceasta nu este gustoasă şi vor mânca mai puţin", a spus unul dintre autorii studiului, Michal Maimaran, de la universitatea americană.

Autorii studiului au afirmat că acele companii care promovează produsele alimentare ar putea folosi aceste rezultate pentru a se concentra mai mult pe experienţa pozitivă de a consuma produsul respectiv decât pe beneficiile sale pentru sănătate.

"Părinţii care se străduiesc să îi determine pe copii să mănânce mai sănătos ar putea pur şi simplu să le servească mâncarea fără să le spună nimic despre acest lucru sau, în loc de aceasta, să le spună copiilor cât de gustoasă este mâncarea", a mai spus Michal Maimaran.

Studiul a fost publicat în revista Journal of Consumer Research.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici