STUDIU: Cum ne afectează dulciurile memoria

Specialiştii încurajeaza persoanele în vârstă să renunţe pe cât posibil la dulciuri, deoarece un nivel ridicat al zahărului în sânge poate cauza probleme de memorie şi, pe termen lung, declin cognitiv.

6178 afişări
Imaginea articolului STUDIU: Cum ne afectează dulciurile memoria

Cum îţi pot afecta dulciurile memoria şi chiar să provoace Alzheimer (Imagine: Shutterstock)

Oamenii de ştiinţă au demonstrat că menţinerea unui nivel scăzut de zahăr în sânge este benefică pentru creier, anunţă Daily Mail

Un studiu publicat recent arată că persoanele cu prea mult zahăr în sânge sunt predispuse să aibă pierderi de memorie. Medicul Agnes Floes, de la Spitalul Universitar Charite din Berlin, susţine că "rezultatele testelor efectuate arată faptul că, până şi pentru persoanele care au un nivel normal de zahăr în sânge, coborârea acestuia poate reprezenta o strategie promiţătoare pentru evitarea unor probleme de memorie, sau chiar a declinul cognitiv care survine odată cu vârsta".

Cercetătorii au testat 141 de persoane, cu vârsta medie de 63 de ani, care nu sufereau de diabet. Voluntarii care erau supraponderali, cei care aveau deja probleme de gândire sau de memorie, sau cei care beau mai mult de 3,5 unităţi de alcool zilnic nu au fost luaţi în calcul pentru experiment.

Participanţilor li s-a testat nivelul de zahăr de zahăr din organism şi li s-au făcut tomografii pentru a li se măsura dimensiunile hippocampusului. Apoi au fost supuşi unor teste de memorie care constau în principal în abilitatea de a reţine cuvinte şi imagini. Cei care aveau un nivel scăzut de zahăr au punctat mai bine la testele de memorie, în timp ce persoanele din cealaltă categorie au avut probleme în a-şi aminti o listă de 15 cuvinte la doar jumătate de oră după ce le auziseră.

"Ştiam deja că diabetul de tip 2 constituie un factor de risc pentru declanşarea maladiei Alzheimer, dar acest studiu arată că nivelul ridicat de zahăr în organism poate să provoace probleme cu memoria chiar şi la persoanele care nu au diabet, aşa că pare indicat ca persoanele în vârstă să fie mai atente la ce mănâncă şi să îşi regleze nivelul de zahăr din sânge. Totuşi, până ca bătrânii să se gândească să-şi schimbe dieta ar trebui să efectuam mai multe teste de acest gen. Statistic, una din trei persoane persoane peste 65 de ani e predispusă la demenţă, aşa că studiile în acest domeniu sunt vitale", a delcarat Claire Watson de la Alzheimer's Society.

 

Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte MEDIAFAX.RO pe FACEBOOK »

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici