STUDIU Magneţii produşi de bacteriile din sol oferă speranţe pentru cancerul de sân şi de prostată

  • Oamenii de ştiinţă de la Universitatea Sheffield au găsit o modalitate nouă de a ghida virusurile antitumorale către ţinta lor
  • Oamenii de ştiinţă dezvoltă proiectile microscopice ghidate magnetic care pot fi injectate în sângele pacienţilor pentru a ataca tumorile la sân, la prostată şi alte tumori.
1143 afișări
Imaginea articolului STUDIU Magneţii produşi de bacteriile din sol oferă speranţe pentru cancerul de sân şi de prostată

STUDIU Magneţii produşi de bacteriile din sol oferă speranţe pentru cancerul de sân şi de prostată

Proiectul, condus de cercetătorii de la Universitatea Sheffield, se bazează pe progresele înregistrate în două domenii medicale cheie. Primul implică virusuri care atacă în mod specific tumorile. Cel de-al doilea se concentrează pe bacteriile din sol care produc magneţi pe care îi folosesc pentru a se alinia în câmpul magnetic al Pământului.
 
„Esenţa acestei abordări este simplă: folosim insectele ca medicamente", a declarat Dr. Munitta Muthana, unul dintre liderii proiectului. „Luăm o clasă de viruşi care vizează în mod natural tumorile şi dezvoltăm modalităţi de a-i ajuta să ajungă la tumorile interne prin exploatarea bacteriilor care produc magneţi. Este o abordare dublă şi credem că este foarte promiţătoare".
 
Virusurile anticancerigene care sunt exploatate de grupul din Sheffield, care a fost finanţat de Cancer Research UK, sunt cunoscute sub numele de virusuri oncolitice. Acestea apar în mod natural, dar pot fi, de asemenea, modificate pentru a le îmbunătăţi eficacitatea şi pentru a limita şansele de a infecta celulele sănătoase, potrivit The Guardian.

Cum acţionează

După infectarea cu un virus oncolitic, o celulă canceroasă se va sparge şi va muri. Administraţia americană pentru alimente şi medicamente a aprobat deja utilizarea T-Vec, un virus herpes simplex modificat care infectează şi distruge celulele tumorale şi care este utilizat în prezent pentru a trata persoanele cu anumite tipuri de melanom, un cancer de piele.
 
Cu toate acestea, echipa din Sheffield, ale cărei lucrări tocmai au fost recompensate cu premiul Roger Griffin pentru descoperirea de medicamente împotriva cancerului, doreşte să extindă gama de tumori care pot fi abordate în acest mod. În special, ei doresc să vizeze cu prioritate cancerele de sân şi de prostată.
 
Dr. Munitta Muthana, profesor universitar la Universitatea din Sheffield, este unul dintre liderii proiectului. „Pur şi simplu folosim insecte ca medicamente", spune Dr. Munitta Muthana, unul dintre liderii proiectului. „Problema este că viruşii oncolitici atrag atenţia apărării imunitare a organismului şi doar tumorile adânci de piele pot fi abordate în acest fel înainte ca viruşii să fie blocaţi destul de repede de apărarea noastră celulară", a declarat Dr. Faith Howard, un alt lider al proiectului.
 
Potrivit cercetătorilor, o soluţie ar fi acoperirea virusurilor cu particule magnetice. Injectate în sânge, aceste proiectile microscopice ar putea fi apoi direcţionate rapid către o tumoare, cu ajutorul unor magneţi plasaţi pe corpul pacientului, înainte ca progresul lor să fie blocat de apărarea imunitară.
 
Este ca şi cum ai avea o armură sau un scut", a adăugat Muthana. „Magneţii ajută la protejarea virusului, dar, în mod crucial, îi ajută şi să ţintească o tumoră. Plasăm un magnet deasupra unei tumori şi acesta va atrage virusul rapid şi direct spre ea”.
 
Un virus oncolitice are un diametru de aproximativ 180 de nanometri, în timp ce magneţii trebuiau să aibă o dimensiune de aproximativ 50 de nanometri, a adăugat Howard. „Aceşti magneţi minusculi ar putea fi fabricaţi în laborator, dar am descoperit că bacteriile fac o treabă mai bună decât am putea noi să îi fabricăm", a adăugat ea.
 
Unele specii de bacterii din sol sintetizează nanoparticule de oxid de fier care se numesc magnetosomi. Acestea sunt folosite ca busole care permit microbilor să se orienteze în câmpul magnetic al Pământului şi îi ajută să găsească condiţii optime pentru creşterea şi supravieţuirea lor. „Aceşti magneţi microscopici pe care ei îi produc au o formă perfectă şi se potrivesc perfect pentru pachetele microscopice de care avem nevoie pentru a ţinti cancerele profunde", a declarat Howard.
 
După ce a dezvoltat tehnologia, echipa din Sheffield lucrează acum pentru a se asigura că poate fabrica suficiente rezerve, astfel încât testele clinice pe oameni să poată începe în curând. Până în prezent, testele s-au concentrat pe modele animale. „Aceste teste timpurii au fost foarte încurajatoare şi acum trebuie să parcurgem următorii paşi pentru a aduce această tehnică într-o stare în care să poată fi administrată la oameni - sperăm că în câţiva ani", a spus ea.
 

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici