STUDIU Rata globală a cancerului de piele va creşte cu 50% până în 2040

  • Rata cancerului de piele ar putea creşte la persoanele de peste 50 de ani, dar "scade destul de abrupt" în rândul grupurilor de vârstă mai tinere.
  • Potrivit unor noi cercetări, noile cazuri de melanom vor creşte cu 50% la nivel mondial până în 2040, cu o creştere de 68% a numărului de decese.
974 afișări
Imaginea articolului STUDIU Rata globală a cancerului de piele va creşte cu 50% până în 2040

STUDIU Rata globală a cancerului de piele va creşte cu 50% până în 2040

O echipă internaţională de cercetători a analizat povara globală a melanomului, care reprezintă aproximativ unul din cinci cancere de piele. 

Studiul, publicat în revista JAMA Dermatology, a constatat că riscul cumulat de a dezvolta melanom a fost cel mai ridicat în Australia şi Noua Zeelandă, unde unul din 20 de bărbaţi şi una din 30 de femei au fost afectaţi până la vârsta de 75 de ani, potrivit The Guardian.

Incidenţa estimată a fost de 36 de ori mai mare în Australia decât în multe ţări africane şi asiatice, în timp ce cele mai mari rate de deces cauzate de cancerul de piele au fost observate în Noua Zeelandă.
 
În esenţă, acest lucru se datorează faptului că populaţia noastră, în mare parte cu pielea albă, trăieşte în ţări în care avem radiaţii ultraviolete foarte mari", a declarat coautorul studiului, profesorul Anne Cust, de la Melanoma Institute Australia.
 
Cust, de asemenea director adjunct al Daffodil Centre, a declarat că lucrarea "subliniază cât de important este să facem unele schimbări pentru a putea reduce impactul melanomului".
 
Melanoma Institute Australia a publicat luna trecută un raport în care solicită investiţii pe termen lung într-o campanie naţională de prevenire şi conştientizare a melanomului.
 
Pe baza incidenţei melanomului în 2020, autorii studiului au estimat că povara cancerului asupra sănătăţii va creşte până la 510.000 de cazuri noi şi 96.000 de decese la nivel mondial până în 2040.
 
Creşterea preconizată a numărului de persoane care vor muri din cauza melanomului în următoarele decenii a fost determinată în mare parte de îmbătrânirea populaţiei, a declarat coautorul studiului, profesorul David Whiteman, epidemiolog la Institutul de cercetare medicală Berghofer QIMR.
 
În Australia, ratele melanomului s-au stabilizat în ultimii ani, dar diferă puternic în funcţie de grupele de vârstă, a spus Whiteman. Ratele melanomului au continuat să crească la persoanele de peste 50 de ani, a spus el, în timp ce pentru "persoanele de 20, 30 şi 40 de ani, ratele sunt de fapt în scădere destul de abruptă".
 
„Explicaţia cea mai probabilă este că persoanele mai în vârstă încă plătesc preţul expunerii la soare pe care au făcut-o poate cu zeci de ani în urmă", a spus Whiteman.
 
Cercetătorii continuă să afle mai multe despre diferenţele dintre bărbaţi şi femei în ceea ce priveşte cancerul de piele. „Femeile au rate ridicate de melanom... înainte de vârsta de 50 de ani, în majoritatea ţărilor din lume", a spus Whiteman. „Apoi, după 50 de ani, ratele bărbaţilor au tendinţa de a creşte cu adevărat".
 
În timp ce femeile sunt mai predispuse să aibă melanoame pe picior, bărbaţii tind să le aibă pe spate, cap şi gât, a spus Whiteman. „Aceasta este o observaţie consecventă în rândul populaţiilor din întreaga lume”. Discrepanţele s-au datorat cel mai probabil modelelor diferite de expunere la soare, a spus el.
 
Preşedinta comitetului naţional pentru cancerul de piele al Cancer Council, Heather Walker, care nu a fost implicată în studiu, a declarat că rezultatele nu sunt surprinzătoare, dar a subliniat necesitatea unor campanii susţinute de conştientizare şi prevenire. „Având în vedere că melanomul este un cancer atât de uşor de prevenit, am putea face mai mult la nivel global pentru a îmbunătăţi mesajele de prevenire", a spus ea.
 
Cheltuim 1,7 miliarde de dolari pe an pentru tratarea tuturor tipurilor de cancer de piele în Australia. Aceasta este cea mai mare sumă cheltuită pentru orice tip de cancer", a spus Walker. „Nu numai că există câştiguri în materie de sănătate, dar există şi câştiguri financiare care pot fi obţinute prin investiţii în prevenţie”.
 
Cust a fost de acord. „Avem o nouă campanie care tocmai a început cu o finanţare pe doi ani, dar căutăm cu adevărat o finanţare mai susţinută şi mai continuă”.
 
Atunci când introduci o nouă campanie de prevenire, nu vezi rezultatele acesteia în anul următor. Cancerele au nevoie de mult timp pentru a se dezvolta - vezi impactul acesteia peste 10 ani, peste 20 de ani”.
 
Este foarte important ca oamenii să ia măsuri de prevenire. Ştim, de exemplu, că aplicarea cremei de protecţie solară reduce riscul chiar şi la vârste mai înaintate. Chiar dacă aţi avut leziuni solare în trecut, este important să folosiţi comportamente preventive”.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici