Substanţele chimice care provoacă durerea, localizate în creier

Substanţele chimice asociate durerii provocate de despărţirea de un partener de lungă durată au fost localizate în creier de o echipă de cercetători germani, potrivit unui studiu publicat în revista Neuropsychopharmacology.

267 afișări
Imaginea articolului Substanţele chimice care provoacă durerea, localizate în creier

Substanţele chimice care provoacă durerea, localizate în creier (Imagine: Mediafax Foto)

Studiul, efectuat pe şoareci, ar putea ajuta la descoperirea unui tratament pentru persoanele care suferă de o depresie severă în urma pierderii partenerului de viaţă, a declarat Oliver Bosch, de la Universitatea Regensburg, din Germania, coordonatorul acestui studiu.

S-a constatat o modificare a activităţii cerebrale în anumite zone "care au legătură cu emoţiile de tipul anxietăţii şi depresiei", a explicat Bosch.

Acest lucru ar putea corespunde cu ceea ce se întâmplă la oameni în cazul unei despărţiri neaşteptate sau al decesului partenerului de cuplu.

Echipa de cercetători, din care au făcut parte şi specialişti de la Universitatea Emory din Atlanta, a ales şoarecii de prerie, deoarece, spre deosebire de 95% dintre mamifere, aceştia formează legături pe viaţă cu partenerii lor de cuplu.

Alte studii precedente au scos deja la iveală existenţa unei legături între pierderea partenerului de viaţă şi riscul sporit de depresie şi îmbolnăvire, dar Bosch şi colegii lui doreau să găsească o explicaţie biologică a acestui fapt.

În studiul lor, cercetătorii au separat şoarecii fie de partenerul de cuplu, fie de rudele din familie şi i-au grupat pe cei rămaşi sub observaţie.

Cei care au fost separaţi de rudele lor au prezentat cu toţii semne de anxietate, dar numai aceia care au fost despărţiţi de partenerul de viaţă au prezentat semne de depresie.

Teste mai detaliate au arătat că nivelul unei substanţe chimice din creier, denumită CRF (factor de eliberare a corticotropinei), un neurotransmiţător implicat în procesul de reacţionare în faţa unui factor de stres, a crescut foarte mult în cazul şoarecilor care aveau legături de cuplu cu un alt partener.

Şoarecilor li s-a dat un compus care a blocat semnalul chimic din creierul lor, iar aceştia nu au mai prezentat simptome de anxietate sau de depresie.

Acest lucru sugerează faptul că un medicament care va fi produs în viitor, pe baza acestei descoperiri, va avea acelaşi efect şi în cazul oamenilor, mai ales al celor care se luptă să îşi revină după ce au pierdut pe cineva drag.

"Va fi posibil ca oamenii să poată să treacă mai uşor în viitor peste o astfel de durere, prin folosirea unor inhibitori chimici ce îi vor trata pe pacienţii care suferă din cauza pierderii partenerului de viaţă", a explicat Bosch.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici