Un dinozaur descoperit în China ar putea fi strămoşul păsărilor

Descoperirea în China a unui dinozaur vechi de circa 155 de milioane de ani ar putea explica misterioasa origine a apariţiei aripilor la păsări, potrivit unui studiu publicat în revista Nature.

93 afișări
Imaginea articolului Un dinozaur descoperit în China ar putea fi strămoşul păsărilor

Un dinozaur descoperit în China ar putea fi strămoşul păsărilor (Imagine: www.nature.com)

Echipa profesorului Xing Xu, care are deja la activ numeroase descoperiri surprinzătoare în domeniu, este cea care a găsit exemplarul de Limusaurus inextricabilis (sau saurianul care nu reuşea să iasă din noroi), specie care vine în sprijinul teoriei conform căreia anumiţi dinozauri sunt strămoşii păsărilor.

Acest ceratozaur ierbivor, descoperit în stratul de sedimente datând din jurasic din zona Shishugou, bazinul Junggar (vestul Chinei), face parte din subordinul teropodelor - dinozauri bipezi, în general carnivori.

Potrivit teoriei în vogă în urmă cu mai mult de zece ani, aripile păsărilor s-au dezvoltat din membrele anterioare ale teropodelor de talie mică. Dintre acestea, cel mai cunoscut este Archeopteryx, care a trăit în urmă cu 150 de milioane de ani.    

Însă descoperirea modului de dezvoltare embrionară a păsărilor a fisurat această teorie, la sfârşitul anilor '90.

Degetele cele mai dezvoltate ale teropodelor corespund degetului mare, arătătorului şi degetului mijlociu, în timp ce la embrionii de pasăre cele cinci degete încep să se formeze, însă aripile se dezvoltă din arătător, degetul mijlociu şi inelar.

Totodată, mai mulţi paleontologi au concluzionat că este imposibil ca aripile păsărilor să se fi dezvoltat de la mâinile - membrele posterioare - teropodelor.

Însă, în cazul speciei Limusaurus inextricabilis, degetul mare are dimensiuni mici, în timp ce arătătorul, degetul mijlociu şi inelarul sunt foarte dezvoltate.

Potrivit profesorului Xu, de la Institutul de paleontologie a vertebratelor şi de paleoantropologie din Beijing, acest ceratozaur ar putea reprezenta o etapă intermediară între dinozauri şi primele păsări.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici