VIDEO Oamenii de ştiinţă au creat un slime magnetic mobil care ar putea fi folosit în sistemele digestive umane

  • Oamenii de ştiinţă au creat un slime magnetic mobil, capabil să înconjoare obiecte mai mici, să se autovindece şi să se "deformeze foarte mult" pentru a se strânge şi a se deplasa prin spaţii înguste.
  • Slime-ul, care este controlat de magneţi, este, de asemenea, un bun conductor electric şi poate fi folosit pentru a interconecta electrozi, spun creatorii săi.
3683 afișări
Imaginea articolului VIDEO Oamenii de ştiinţă au creat un slime magnetic mobil care ar putea fi folosit în sistemele digestive umane

Sursa foto: Twitter

Pata magnetică de culoare închisă a fost comparată pe reţelele de socializare cu Flubber, substanţa omonimă din filmul ştiinţifico-fantastic din 1997, şi a fost descrisă ca fiind un "excrement magnetic" şi "uimitor şi un pic terifiant".

Profesorul Li Zhang, de la Universitatea chineză din Hong Kong, care a fost co-creatorul slime-ului, a subliniat că substanţa a fost o cercetare ştiinţifică reală şi nu o glumă de 1 aprilie, în ciuda momentului în care a fost lansat, potrivit The Guardian.

Slime-ul conţine particule magnetice, astfel încât poate fi manipulat să se deplaseze, să se rotească sau să formeze ”O” şi ”C” atunci când i se aplică magneţi externi.

Acesta a fost descris într-un studiu publicat în revista Advanced Functional Materials, supusă evaluării colegiale, ca fiind un "robot magnetic slime".
 
Scopul final este de a o folosi ca un robot", a declarat Zhang, adăugând că, pentru moment, slime-ul nu are autonomie. „Încă îl considerăm ca fiind cercetare fundamentală, încercând să înţelegem proprietăţile sale materiale".
 
Slime-ul are "proprietăţi viscoelastice", a spus Zhang, ceea ce înseamnă că "uneori se comportă ca un solid, alteori ca un lichid".
 
Acesta este alcătuit dintr-un amestec de un polimer numit alcool polivinilic, borax, care este utilizat pe scară largă în produsele de curăţare, şi particule de magnet de neodim.
 
Este foarte asemănător cu amestecul de apă cu amidon [de porumb] acasă", a declarat Zhang. Amestecarea celor două produce oobleck, un fluid newtonian a cărui vâscozitate se modifică sub acţiunea forţei. „Când îl atingi foarte repede, se comportă ca un solid. Când îl atingi uşor şi încet, se comportă ca un lichid", a spus Zhang.

Deşi echipa nu are planuri imediate de a o testa într-un cadru medical, oamenii de ştiinţă preconizează că invenţia ar putea fi utilă în sistemul digestiv, de exemplu pentru a reduce răul provocat de o mică baterie înghiţită.

„Pentru a evita scurgerile de electroliţi toxici, am putea poate folosi acest tip de robot de noroi pentru a face o încapsulare, pentru a forma un fel de înveliş inert", a spus el.
 
Totuşi, particulele magnetice din noroi sunt ele însele toxice. Cercetătorii au acoperit noroiul cu un strat de siliciu, principalul component al nisipului, pentru a forma un strat ipotetic de protecţie.
 
„Siguranţa [ar depinde] puternic şi de cât timp le-ai păstra în interiorul corpului", a spus Zhang.
 
Zhang a adăugat că ar putea fi folosiţi pigmenţi sau coloranţi pentru a face slime-ul, care în prezent are o nuanţă opacă de maro-negru, mai colorat.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici