Irinuca Văduva, General Manager ECDL Romania: ,,Şcoala online înseamnă că profesorul se transformă într-un creator de conţinut” / ,,Degeaba livrăm tablete sau tehnologie de ultima generaţie dacă rămân închise în laboratoarele de informatică”

  • Irinuca Văduva: ,,Educaţia ne priveşte pe toţi! (...) Din punct de vedere al digitalizării, am reuşit să deschidem foarte mult ferestre pe care nu le deschisesem până acum”
  • Irinuca Văduva: ,,E adevărat, România are multe probleme în educaţie. Poate pentru unii sună bizar să vorbim de digitalizare, când sunt atât de multe altele, însă digitalizarea este şansa noastră...”
  • Irinuca Văduva: ,,Nu poţi să te ascunzi de tehnologie. Şi, mai mult, copiii noştri nu vor mai fi atraşi de o şcoală care nu ţine pasul cu tehnologia şi cu interesele lor”
165 afișări
Imaginea articolului Irinuca Văduva, General Manager ECDL Romania: ,,Şcoala online înseamnă că profesorul se transformă într-un creator de conţinut” / ,,Degeaba livrăm tablete sau tehnologie de ultima generaţie dacă rămân închise în laboratoarele de informatică”

Irinuca Văduva, General Manager ECDL Romania: ,,Şcoala online înseamnă că profesorul se transformă într-un creator de conţinut” / ,,Degeaba livrăm tablete sau tehnologie de ultima generaţie dacă rămân închise în laboratoarele de informatică”

Irinuca Văduva, General Manager ECDL Romania şi Ambasador pentru Transformarea Educaţiei a vorbit în emisiunea ,,Ochii pe mine!”, de la Aleph News despre cum se vede România, faţă în faţă cu alfabetizarea şi cu educaţia digitată.

Invitata lui Vlad Craioveanu a realizat cursuri de pedagogie digitală pentru profesori în perioada pandemiei şi mărturiseşte că, în toată ecuaţia educaţiei, elevul trebuie mereu pus pe primul loc. Când despre pandemie, Irinuca Văduva a preferat să vadă partea plină a paharului a digitalizătii educaţiei care, mai devreme sau mai târziu, trebuia să se întâmple.

Irinuca Văduva: ,,Pentru educaţia din România, eu am privit pandemia ca pe o oportunitate!”

,,Din punct de vedere al digitalizării, am reuşit să deschidem foarte mult ferestre pe care nu le deschisesem până acum. Deşi suntem într-un proces de digitalizare forţată – pentru că este şi cu rele şi cu bune – totuşi se întâmplă”

,,Tehnologia a fost singura care ne-a lăsat să muncim şi să învăţăm în continuare. Dacă ne referim la partea de alfabetizare digitală, cu sau fără o strategie de alfabetizare digitală, s-a pornit. Inclusiv în şcolile din România”, explică Irinuca Văduva.

Irinuca Văduva: ,,Şcoala online nu înseamnă transmitere de informaţii prin intermediul canalelor de comunicare online”

Ce spune Irinuca Văduva despre despre funcţionarea şcolii online în România, dar şi despre rolul profesorului în ecuaţia predării în contextul pandemic?

,,Este foarte important să înţelegem faptul că şcoala online nu înseamnă transmitere de informaţii prin intermediul canalelor de comunicare online. Şcoala online înseamnă în primul rând că profesorul se transformă într-un creator de conţinut. Nu mai este doar un transmiţător de informaţie. Noi am lansat anul trecut tocmai în sprijinul lor modulul de pedagogie digitală şi în România, care vrea să îi ajute să facă treaba asta cât mai corect şi cât mai eficient.”

Irinuca Văduva, general manager ECDL Romania, a explicat de ce certificatul ECDL reprezintă o oportunitate importantă pentru liceeni şi cum îi poate ajuta concret.

 ,,ECDL pentru liceeni reprezintă o oportunitate importantă pentru că, în Sistemul Naţional de învăţământ există, din fericire, o probă de Competenţe Digitale la bacalaureat. Sper să rămână acolo pentru că devine, din ce in cel mai important topicul şi dacă îţi dezvolti din şcoală un Profil ECDL Bac, poţi să îţi echivalezi acea probă cu acest certificat. Este aceeaşi poveste şi cu competenţele lingvistice de la bac.”

Irinuca Văduva: ,,Copiii noştri nu vor mai fi atraşi de o şcoală care nu ţine pasul cu tehnologia şi cu interesele lor”

Concluzia Irinucăi Văduva în ceea ce priveşte tehnologia este una simplă: nimeni nu scapă de partea digitală, deoarece în tot ceea ce facem, avem nevoie atât  de educaţie, cât şi de educaţie şi competenţe digitale.

,,De asta spun că pandemia ne-a pus oglinda în faţă şi acum nu mai putem să fugim de lucrurile asta care trebuia să se întâmple. E adevărat, România are multe probleme în educaţie. Poate pentru unii sună bizar să vorbim de digitalizare, când sunt atât de multe altele, însă digitalizarea este şansa noastră să facem nişte paşi mai repede înainte.

 Şi, în plus, nu putem să rămânem în urmă. Asta se întâmplă peste tot. Nu poţi să te ascunzi de tehnologie. Şi, mai mult, copiii noştri nu vor mai fi atraşi de o şcoală care nu ţine pasul cu tehnologia şi cu interesele lor”

Irinuca Văduva: ,,Cred ca educaţia ne priveşte pe toţi!”

,,Eu, pentru că sunt implicată în zona asta şi am reuşit datorită ECDL, chiar să vin cu nişte proiecte şi să contribui cu ceva proiecte cu adevărat impact, pot sa spun că un pilon trebuie sa fie chiar această digitalizare. Digitalizare care trebuie făcută coerent, care nu există fără competenţe digitale.

Degeaba livrăm tablete sau tehnologie de ultima generaţie, dacă rămâne apoi închisă în laboratoarele de informatică. Şi avem mari şanse să se întâmple! Trebuie doar să ne punem cu totii pe treabă. Şi încă o chestiune, cred ca educaţia ne priveste pe toţi. Nu ar trebui să aşteptăm doar dinspre autorităţi sau despre profesori sau dinspre elevi să se întâmple ceva. Ar trebui să contribuim cu toţii şi acesta este apelul meu pentru toată lumea să facă ce poate în zona asta.”

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici