Primii sud-africani albi care ajung în SUA ca refugiați
Potrivit autorităților americane, cei 49 de refugiați, majoritatea buriu, descendenți ai coloniștilor olandezi, au fost prioritizați în cadrul unei politici care a limitat drastic accesul altor refugiați, în special din țări non-albe. Zborul charter care i-a transportat a decolat din Johannesburg și a aterizat la Washington Dulles, unde refugiații au susținut o conferință de presă, urmând apoi să se răspândească în mai multe state americane, precum Minnesota, Idaho și Alabama.
Guvernul sud-african a criticat dur această acțiune, calificând-o drept o interferență într-o afacere internă și respingând statutul de refugiat acordat acestor persoane. „Nu există date care să susțină ideea că albii sud-africani sunt persecutați. Criminalitatea afectează toți cetățenii, indiferent de rasă”, a declarat ministrul de externe Ronald Lamola.
Situația are loc în contextul tensiunilor rasiale din Africa de Sud, unde disparitățile economice între populația albă și cea de culoare persistă. Deși reprezintă o minoritate, albii dețin încă trei sferturi din terenurile private și au, în medie, de 20 de ori mai multă avere decât majoritatea de culoare.
În paralel, președintele sud-african Cyril Ramaphosa a promulgat recent o lege care facilitează exproprierea terenurilor în interes public, o măsură menită să combată inegalitățile economice și sociale, dar care a generat temeri în rândul comunității albe, deși până acum nu a fost confiscată nicio proprietate.